Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима са в болница в Перник заради замърсена вода

| обновено на 25.12.19 в 18:37
Станислав Владимиров
Снимка: БГНЕС

Четирима перничани от квартал "Проучване" са приети в болница, след като са пили вода от чешмата. Те са поставени на лечение със системи, а за случаите са уведомени регионалните здравни власти.

Вчера водопадаването към квартала беше спряно заради установено замърсяване с бактерията ешерихия коли.

До края на деня се очаква да бъде възстановено водоподаването в квартала.

Това съобщи в интервю за "Хоризонт" кметът на града Станислав Владимиров. Той обясни, че въпреки обещанието в празничния ден водния режим в града да бъде облекчен, това не се е случило:

“Имаше малко по-голям приток към язовир “Студена“ и пречиствателната станция не успя поради замътяването да подаде по-рано качествена питейна вода към перничани. Но молбата ми, аз разговарях с ръководството на ВиК, утре малко повече часове перничани да имат вода“.

Станислав  Владимиров съобщи, че веднага след Нова Година ще започнат процедурите по ремонт на пречиствателната станция, за който държавата вече отпусна малко над 3 млн. лева:

“ВиК специалистите, тези които изпрати държавата, чрез държавна фирма “Монтажи“ и лично командироването на министър Караниколов, установиха в рамките на около 2 км много голям теч в порядъка на около 100 литра в секунда. Това е една трета от количеството, което се подава към община Перник в момента във воден режим. От снощи бяха предприети мерки със специализирана техника, която да установи и локализира теча. Надявам се в рамките на няколко дни да се установи откъде идва тази огромна загуба на питейна вода“, каза кметът.

До няколко дни се очаква резултатът от проверката дали е имало нерегламентирано отклоняване на вода от предприятието "Стомана индъстри".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сабри Мутлу: Ще бъдат решени проблемите в ДПС, партията ще се върне на мястото си

Ще бъдат решените проблемите в ДПС, в крайна сметка конфликтите в партиите се решават от конференциите или членовете. Не знам кога ще стане, но трябва да го направят, няма как аз или някой друг да реши тези проблеми в ДПС. Това прогнозира Сабри Мутлу, председател на Конференцията на изселническите дружества от балканските страни, в..

публикувано на 05.08.24 в 09:15
Николас Мадуро и Едмундо Гонсалес

ЕС не признава победата на Мадуро на президентския вот

Резултатите от президентските избори във Венецуела, официално спечелени от президента Николас Мадуро, "не могат да бъдат признати", предаде АФП, цитирайки изявление на Съвета на ЕС. "Въпреки че се ангажира да го направи, Националният избирателен съвет на Венецуела (CNE) все още не е публикувал официалните протоколи от избирателните секции...

публикувано на 05.08.24 в 08:48

Политолози: Трябва да се гласува, да не пада избирателната активност

Нека не се дразним, да отидем да гласуваме и да се надяваме, че ще намерим стабилност, не трябва да пада избирателната активност, призова журналистката Ружа Райчева в интервю пред БНР. Тя и политическият анализатор Атанас Радев са едно и също мнение за предстоящите парламентарни избори, че „трябва да се гласува“, ако искаме да..

публикувано на 05.08.24 в 08:25
Добруджа

Високите температури и топлите ветрове са пагубни за реколтата в Добруджа

Промените в климатичните условия в световен мащаб неминуемо се отразяват и на земеделието.  Стопаните, отглеждащи земята ни, извършват производство под открито небе и много често казват сами, че аграрните специалисти каквото и да предприемат, накрая всичко е в ръцете на природата.  Добруджа, известна като житницата на България, където полята..

публикувано на 05.08.24 в 08:02

Ураган приближава Флорида

Тропическата буря Деби се усили до степен на ураган, докато се приближава към североизточния бряг на Мексиканския залив и ще донесе със себе си сериозна заплаха от наводнения в югоизточната част на САЩ през тази седмица, предаде Ройтерс, като се позова на американския Национален център по ураганите (НЦУ). Ураганът се намира на около 160..

публикувано на 05.08.24 в 08:01
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще отслужи водоосвещение при езерото "Бъбрека"

Очаква се днес патриарх Даниил да се качи на езерото "Бъбрека" в Рила като част от поклонническия път "Рилският Чудотворец". Събитието се провежда за 15-и път. Поклонническият път "Рилският Чудотворец" от София до Рилския манастир се организира от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съвместно със Софийската..

публикувано на 05.08.24 в 07:53

Очаква се Камала Харис да обяви кандидата за вицепрезидент на демократите

Вицепрезидентът Камала Харис ще се срещне с трима водещи кандидати за неин подгласник в битката за президентския пост в САЩ - губернаторът на Минесота Тим Уолц, сенаторът от Аризона Марк Кели и губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро. Срещите ще бъдат проведени в резиденцията на Харис във Вашингтон, преди окончателното ѝ решение за..

публикувано на 05.08.24 в 07:42