Д-р Бисерка Йовчева: Трябва да има единна учебна програма по програмиране

Бисерка Йовчева
Снимка: Личен архив

49, 40, 44 - така звучат успехите на д-р Бисерка Йовчева от Шуменския университет. И това не е кодирано послание, а просто упоритост в последните 20 години да обучава и да възпитава млади таланти в състезателното програмиране.

От около четвърт век д-р Бисерка Йовчева обучава децата на информатика. Започнала в средата на деветдесетте години на 20 век, във времената, когато „вероятността да видиш компютър и да го пипнеш, да поработиш с него, беше много малка“.

Тя разказва, че идвали възрастни, които искали да имат първоначална компютърна грамотност. След това дошли и учениците… Днес д-р Бисерка Йовчева е главен асистент в Катедрата по компютърна информатика в Шуменския университет. Доктор по методика на преподаването по информатика. Чете лекции по програмиране и теория на графите. Тя е и един от треньорите на българския отбор по програмиране. В частната Школа в Шумен тя обучава и тренира млади програмисти от цялата страна. Началото й започнало през 1998-ма година. 

Според статистиката са обучени над 1900 деца, които са донесли 49 златни, 40 сребърни и 44 бронзови медала от национални състезания. И още…

„В резултат от работата на първата група беше един от най-добрите български програмисти за всички времена – Ростислав Руменов, който сега е в ТОП 25 на световната ранглиста. Той стана шести в света през 2006 г. Другият ми най-добър ученик е Румен Христов. Той все още е пети в световната ранглиста. Него трудно ще го изместят от това място. В Шумен винаги сме гонили световни върхове“, разказва д-р Йовчева.

Такива резултати обаче децата не могат да постигат на много места, извън големите градове. И това е една от критиките на доктор Бисерка Йовчева към образователната система. Тя казва, че частните школи, свободно избираемата подготовка или задължително избираемата подготовка в училищата далеч не е достатъчна:

„Можем ли да разчитаме на шепа ентусиасти, които ако искат ще направят група, школа и ако искат, ще учат децата на програмиране. В момента няма стимул в България, в българското средно училище децата да се учат на програмиране“, попита тя.

Според нея на образованието е нужна единна национална система за подготовка. Частните фирми нямат методиката, по която да гарантират доброто обучение на децата, казва тя и насочва разговора към нуждата от това талантите да бъдат хванати отначало.

„Програмирането трябва като начало на всеки“, категорична е доктор Бисерка Йовчева и дава с до болка познатия пример за електронното правителство нарастващата роля на нуждата от компютърни знания. 

Школата на Бисерка Йовчева по математика и информатика в Шумен е една малка общност, която си помага. Това споделя преподавателят, който има над 30 години практика в обучението. Децата си помагат, дори и като пораснат и отидат в големи компании, казва доктор Йовчева. Но се и връщат в Шумен. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тодор Колев

Тодор Колев: Сегашното образование е поточна линия, водеща към пропаст

Обществото на бъдещето ще бъде прозрачно, стъпило здраво върху технологията, автономно и  самоуправляващо се. В това е убеден Тодор Колев, който е сред тазгодишните носители на наградата „Джон Атанасов“. Колев е част от „..

публикувано на 25.12.19 в 12:11
Звездин Бесарабов

Технологичните решения не бива да бъдат самоцел

Ако си на 19 и ти е скучно, може да се захванеш с изкуствен интелект и криптирани данни. Или поне такъв е случаят на Звездин Бесарабов. Той получи отличие на президента „Джон Атанасов" за дебютен пробив в областта на компютърните науки...

публикувано на 23.12.19 в 13:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Кастрева - директор на РУО - София

Ваня Кастрева: За децата бих направила всичко

Веднъж казали на внучката ѝ: "Баба ти е много усмихната", а детето отговорило: " Тя така се е родила ".  Тя нито брои, нито помни добрините , които е направила. Била е много пъти обиждана от хора, които без да я познават, са говорили срещу нея..

публикувано на 20.06.21 в 09:32
Петър Дундаков

Спектакълът "Песента на ветровете" на Петър Дундаков на 1-ви юли в Театър "Азарян"

" Първоначалната ми идея беше "Песента на ветровете" да не е единичен концерт , а да е платформа, която да се развива, във всяко ново издание да има нещо различно".  Това каза специалният гост в "Хоризонт за вас" - композиторът Петър Дундаков...

публикувано на 18.06.21 в 17:01

Космическият архитект Калина Калчева и градът в пещерите на Марс

Калина Калчева е архитект и дизайнер. Тя стигна до полуфинала в конкурса на НАСА „Марс Сити Стейт“ с проекта си за град на Марс „Марс 25“.  С него Калина се дипломира във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.  „В гимназията..

публикувано на 18.06.21 в 11:19

Араш в "Нощен Хоризонт" - за музиката, вградена в корените

"Аз винаги съм бил дете с много енергия.  Винаги съм искал да правя хората щастливи . Когато започнах да се занимавам по-сериозно с музика, всичките ми приятели бяха шведи. По това време слушах предимно американска, английска музика, шведска. В..

публикувано на 16.06.21 в 01:20
Кристиян Калоянов

Кристиян Калоянов: За мен е голяма тръпка да бъда и солист, и камерен изпълнител

Концерта "Рапсодии" на Симфоничния оркестър на БНР с диригент маестро Марк Кадин ще се състои на 18 юни в зала България. Събитието ще се излъчва от Глобалния медиен алианс "Еврорадио" на няколко континента в реално време. Освен..

публикувано на 14.06.21 в 17:06
Диана Ковачева

Диана Ковачева: Усеща се тревожност сред тийнейджърите заради пандемията

„ Учениците се усещат тревожни и по-малко мотивирани да се върнат в една по-контролирана и стриктна среда, каквато е присъствената форма на обучение, и когато след моя среща с ученици от Столичната професионална гимназия „Княгиня Евдокия“ те ми..

публикувано на 14.06.21 в 11:32

Ема Стоунекс: Трябва да се борим с мрака, докато можем

„ Идеята за „Мъжете от фара“ се появи преди 10 години , когато се запознах с истинската история. Тя се е случила много отдавна в Шотландия. И в романа ми трима мъже, работещи във фар, изчезват безследно. До днес никой не знае какво се е..

публикувано на 13.06.21 в 15:07