Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Декоративните прасенца – начин на употреба

Тригодишният Джорджи е обитател на зоопарка в София
Снимка: Лъчезар Вълев

Едно канадско прасе е световноизвестно. Това е Естер – прасето-чудо. Преди време Стийв Дженкинс и Дерек Уолтър си взели за отглеждане малко декоративно прасенце, което обаче се оказало с по-сериозни заложби да расте. Така станало ясно, че Естер не е мини, а съвсем нормално прасе, което вече тежи внушителните 280 кг.

Въведение

С кампания Стийв и Дерек събират 400 хиляди долара, след като споделят случая си онлайн. И се местят във ферма, подходяща за вече твърде тежката Естер. Преместването се налага заради канадското законодателство, което не позволява отглеждането на селскостопански животни в  домашни условия. Новата обител на Естер обаче се превръща в нещо повече от обичайна ферма - в приют за изоставени фермерски животни.

Историята на декоративните прасета ни води към Виетнам, САЩ, Германия и дори Русия, където ги селектирали за научни опити. Като домашни любимци те са все по-предпочитани и по света, и у нас. Но дали трябва да ги отглеждаме вкъщи и как?

В отминаващата китайска Година на земната свиня последният брой на предаването „Изотопия“ ни среща с две декоративни прасета.

История първа - Пончо

Доскоро Пончо (вече покойник)бил голямата слабост на своята собственичка - Михайлина Петкова от София. Отраснала от малка сред кучета и котки, Михайлина се влюбва в Пончо от пръв поглед.

„Тези животинки ме бяха запленили още когато ги гледах по телевизията. Съвсем случайно, бях на море през 2010 година, на Приморско – там го използваха за атракция, да се снимат туристите с него. Откупихме го от предишните му собственици и така стана мое прасенце…“

Михайлина опитала да изпрати Пончо в чужбина, защото условията там са по-добри, но щяло да й излезе твърде скъпо. Дава за пример Щатите, където има изградени спасителни центрове за прасенца. „Тъй като хората ги взимат, мислейки, че ще останат. Водят ги микро прасенца, но няма такива“, пояснява тя. 

 Така се случва и с Пончо. „Беше колкото кокер шпаньол на височина и тежеше около 40 килограма.“  

Пончо отива в пазарджишкия зоопарк, но там условията по думите й били ужасни и тя си прибира обратно декоративното прасенце.

„Извеждала съм го пет-шест пъти на ден, ял е тревичка, ходил е на вила - да тича на двор. Живя си много добре“, споделя Михайлина.

Щуро прасе

Освен на една Нова година е ял сапун за пране, Пончо си е отварял сам и вратата на хладилника. Веднъж даже изял цяла тава с пълнени чушки. Освен това е посягал и към трилитрова кутия с вино. „Просто го намерих в кухнята проснат, не можеше да стане.“

Прасенцата са изключително интелигентни животни и не обичат да им е скучно, убедена е от опита си Михайлина, според която прасенцата се нуждаят от внимание. Въпреки че нейният Пончо съжителствал много добре с кучето й, тя предупреждава, че куче и прасе заедно не бива да остават без надзор.

Освен кварталните животни, и хора са се заглеждали в Пончо и Михайлина. Изведеното на разходка прасе веднъж предизвикало лек пътен инцидент - движеща се кола блъснала друга спряла, защото шофьорът се загледал в прасето, излязло на разходка.

А отвъд разходките, за Пончо се полагали и грижи за външния вид. Тъй като кожата е суха, подобна на тази на слоновете, през лятото се налагало да се използват хидратиращи мазила.

Животни с характер

Михайлина откроява ината като доминираща черта на бившия си домашен любимец. „Толкова своенравни. Те си имат изключителен характер. Абсолютно всичко разбират. Когато те видят, издават много странен звук – все едно се смее бебе.“

Сега Пончо и неговият инат много липсват на Михайлина. Признава, че за десетте години съжителство с него е преоткрила себе си.

Тя твърдо против онлайн търговията с декоративни прасета. Като собственик на 5 кучета и 3 котки призовава всеки, решил да си вземе животно вкъщи, да е напълно сигурен, че ще отдели необходимото време и внимание. Не приема хорското бездушие и насилието над животни. Че хората имат да учат много за животните, е сигурно, вярва тя. Но и че могат да научат много от тях - също.

Джорджи, заснет от Лъчезар Вълев

История втора - Джорджи

Джорджи е декоративното прасе на столичната зоологическа градина. Той тежи около 50 килограма, което е максимумът за тази порода, пояснява Катерина Зарева от Екологичния център на зоопарка. Свикнал е с хората, да бъде хранен от ръка.

Виетнамските шкембести мини прасенца са порода на домашната свиня, която пък произлиза от дивата свиня. Затова и четината е твърда, а кожата дебела, разказва Зарева.

Джорджи е роден във варненския зоопарк. Станал столичанин на тримесечна възраст. Сега влиза в ролята си на животинче, използвано в образователната програма на зоологическата градина.

„Съвсем социализиран е към хора, към деца. Много е контактен. Много е спокоен. Разрешава да го галят“, допълва портрета му Катерина Зарева, за която Джорджи е „много мило животно“.

Също като при кучетата, опашката на Джорджи служи за емоционален барометър. С нея той изразява своето настроение. Прасенцето разполага с външен двор и вътрешна клетка със сено, където обича да подремва следобеден сън. Храни се три пъти на ден. Яде например марули, обича и варени картофи, с които обаче не бива да прекалява, за да не пълнее прекалено. Докато участва в репортажа за „Изотопия“ похапва и тиква.

Митове и заблуди

Катерина Зарева е била удивена от интелекта и навиците за чистота на Джорджи. Споделя, че въпреки дългогодишния си опит с животни, това е било изненада и за самата нея. По думите й, това, че свинята е мръсно животно, е напълно погрешно схващане, наложено заради отглеждането й в малки кочини. „Самите хора не поддържат и не хигиенизират кочината“, подчерта тя.

Зарева не съветва подобно животно като виетнамското прасенце да бъде отглеждано в апартамент, защото има нужда да бъде в естествени условия и като цяло е шумно създание. „Често квичат – искат да получават храна и внимание, което може да създаде проблем на собствениците. Когато се придвижват в апартамента тракат със своите копитца.“

В условия като тези в зоопарка, Джорджи може да живее до 18 години. Сега е почти тригодишен.

Какво друго знаете и не знаете за декоративните прасенца - проверете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05