Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Марков: Опозицията като критикува, и да предлага

СОС гласува бюджета за чистота

Борис Бонев: План-сметката за 2020 г. не показа, че заявките на кмета ще бъдат изпълнени

| обновено на 30.12.19 в 09:12
Снимка: Архив, БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) ще гласува бюджета за чистотата за идната година.

За тези дейности са заложени над  217 милиона лева. Повече пари са предвидени за събиране на отпадъците и транспортирането им, както и за разделното събиране на боклука.

По-често миене на улици, метене с машини и почистване на вътрешно кварталните улици - обещава зам.-кметът по екологията Йоана Христова:

“Влизаме доста по-интензивно в кварталите както по отношение на поддръжката, свързана със събирането и третирането на отпадъци, така и по отношение поддръжката на междублоковите пространства. Предвиждаме увеличаване на средствата за районите с 200 хил. Те стават 8,2 млн., които влизат всъщност специализираните звена на районите, които извършват косенето, почистването и цялостната поддръжка на междублоковите пространства“.

Не се предвижда увеличение на такса смет в София и през следващата година.

В план-сметката по отношение на въздуха са предвидени поредица от дейности и разходи, които имат директен ефект върху качеството на атмосферния въздух, посочи още Христова. 

Парите никога не са достатъчни, каза в интервю за предаването „Преди всички“ общинският съветник Стефан Марков от местната коалиция между ГЕРБ и СДС.

„В тези 217 млн. лв. за почистване влизат повече неща от просто почистване, а именно сметосъбиране, миене, метене, косене, депониране и обезвреждане, лятно и зимно миене. 67 млн. са за събиране на битови отпадъци, 85 млн. за поддържане чистотата за обществено ползване, 60 млн. за проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация и закриване на депа. Важно е да работим за чист и подреден град и за превръщането на отпадъците в ресурс“, коментира той.

Според него включително опозицията е добре, когато критикува, и да предлага.   

Независимият общински съветник Борис Бонев отправи критика, че в новата план-сметка са предвидени 9 пъти повече пари за ръчно почистване отколкото за машинно:

„Трендът – едни армии на хора с метли, като в Хари Потър, да се разнасят из столицата и крайно неефективно да почистват града, ще бъде запазен и през 2020 г.“.

За него в документа има два основни проблема и един чисто процедурен:

„Първият проблем е, че липсва анализ на това какво е свършено до момента, какво не е свършено и защо. Може би най-големият проблем на този документ е, че противно на очакванията, че бюджетните документи обикновено са една досадна съвкупност от много числа, това е основен инструмент за прокарване на политики и правене на политика. План-сметката за 2020 г. не показа по никакъв начин, че заявките, които бяха давани през предизборната програма на кмета Фандъкова, ще бъдат изпълнени“.

Според него смисълът на кръговата икономика не е в горенето на отпадъци. „София е в котловина и има сериозен проблем със замърсяването на въздуха. Всеки следващ източник на замърсяване на въздуха, какъвто ще бъде и бъдещият инсинератор, ако се построи, ще влоши допълнително състоянието на въздуха в София. Има много аргументи, които говорят, че Столична община не върви по пътя, по който би следвало да върви една отговорна към живота и здравето на гражданите си община и такава, която наистина иска да третира боклуците като ресурс“, подчерта независимият общински съветник.

По думите му въведеният зелен билет е бил пиар акция на Общината, защото точно тогава не е имало условията за влизането му в сила. През зимата основният замърсител е битовото отопление, а в бюджета за 2020 на Общината няма мерки за борба с това, подчерта Бонев. Според него трябва да започнем да анализираме възможността за забрана на използването на твърдо битово гориво за отопление, но управляващите не искат да повдигат този въпрос. 

Стефан Марков подчерта, че от няколко дни са въведени 22 станции за измерване на въздуха, които освен фини прахови частици, ще измерват и азотен диоксид, серен диоксид, озон и въглероден окис. Чистотата на въздуха е комплекс от мерки, подчерта той.

По думите му е изключително важен и контролът:

„За 2017 г. санкциите и спестените средства за зимно и лятно почистване са 2,8 млн. През 2018 г. са почти 4 млн. Това не включва глобите за сметосъбиране“.

Правят се нови модели и подготовка за тестване на различните начини за такса смет, което е плод на следващ дебат, каза още Марков и добави, че срокът е до 2021 г.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36

21 водачи зад волана след употреба на алкохол и 11 след наркотици за ден

21 шофори, качили се зад волана след употреба на алкохол и 11 водачи, употребили наркотици са установени при проверки на пътната полиция само за ден, съобщават от МВР. В рамките на провеждащата се специализирана операция за контрол по пътя са проверени 13 128 автомобила, съставени са над 3 700 фиша и 826 акта.

публикувано на 20.07.24 в 19:27
Калин Стоянов

МВР може да осигури фургони за живеене на пострадалите от Воден и Крайново

МВР има възможност да осигури фургони за живеене на пострадалите жители от селата Воден и Крайново. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов: "Става въпрос за 15 контейнера, като в по-голямата част от тях има възможност да живеят от пет до осем души", обясни вътрешният министър.

публикувано на 20.07.24 в 19:19
Пожар. Снимката е илюстративна.

Лятна буря с валежи частично потуши пожара на Беклемето

Лятна буря с валежи частично потуши пожара във високата част на Стара планина. Той е в местността Беклемето, край прохода Троян - Кърнаре.  Пожарникарски екипи остават да дежурят в района

публикувано на 20.07.24 в 19:15