Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Модерни лаборатории в БАН тестват материали по европейски проекти

Проф. Евгени Иванов
Снимка: Добромир Видев

„Могат да се изпитват метали, керамика, полимери, материали за микроелектрониката“ – обяснява проф. Евгени Иванов от Лабораторията по микро и наномеханика в Българската академия на науките за апаратура, с която лабораторията е оборудвана в рамките на проект за Национален център по мехатроника и чисти технологии. 

С тази апаратура българските учени се включват в големи европейски проекти. 

„В момента сме „закачени“ към най-големия европейски проект, който обхваща 153 партньора и се нарича „Graphenе Flagship“ за материали за микроелектрониката, автомобилостроене, самолетостроене. Той (графенът – бел. ред.) е високо електро и термично проводящ.“

Графенът се използва за съхраняване на енергията в батерии, за усилване на материалите, понеже има уникални механични свойства. Вкарвайки графена в пластмасите например при автомобилостроенето, самолетостроенето или при телефоните, производителите подобряват техните механични свойства. „На огъване, усукване, надраскване и получаваме трудно чупливи материали“, пояснява проф. Евгени Иванов.

Той разказва още за партньорството в голям европейски проект съвместно с Китай и Бразилия за създаване на мултифункционален полимерен нанокомпозит за приложение в 3D принтирането за различни електронни устройства. На финалната права на проекта трябва да има принтиран 3D продукт с подобрени електромагнитни свойства.

„Ако се използва като покритие на космически кораби, на радари или медицинска техника, за да може да екранира техниката – да не се влияе от електронните излъчвания.“

70 милиона лева е общата стойност на проекта, досега са усвоени около 6 милиона и 450 000, казва ръководителят на проекта проф. Пламен Стефанов. Част от парите също са за строителството на лаборатории. Трябва да бъдат изградени три лабораторни комплекса на различни места – в кампуса на БАН, в Техническия университет в София и в Софийския университет.

„Това са съществуващи сгради, които ще бъдат изцяло обновени, за да може да бъде разположено модерното оборудване и след това ще започнат научните изследвания“, уточнява проф. Пламен Стефанов.

„В областта на мехатрониката има роботизирани системи, такава система в „Пирогов“, която ще бъде използвана за различни изследвания и действия, за импланти.  Могат да се модерират импланти, да се създават импланти съгласно тази технология, която ще бъде внедрена там и по този начин да се улесни приемането на тези импланти – да не бъдат отхвърлени, да бъдат добре оразмерени, добра биосъвместимост“, коментира проф. Стефанов.

Проф. Тони Спасов от Софийския университет вижда в подобен проект възможност да бъдат задържани младите учени у нас. „Привличането на млади хора, макар и частично заети по този проект, е основание да задържим елитни млади учени, което е проблем за нашата наука. Защото хора, които могат нещо да движат, да мерят могат да се намерят, но такива, които да ръководят екипи, които да израснат като лидери в науката, е доста по-трудно.“

Как науката стига до практиката слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лейтенант - доктор Деян Йосифов

Деян Йосифов отива за първи път на мисия в Мали

За пореден път Военномедицинска академия изпрати екип на мисия в Мали. За 4 месеца 4-има специалисти ще работят в района на столицата на Мали - Бамако. Операцията се провежда под егидата на ЕС. И е една от малкото останали задгранични мисии за Българската армия. „Мисията е за първи път, за мен е за първи път. Много се вълнувам, защото..

публикувано на 24.10.21 в 17:41

Празник на смилянския фасул ще се проведе в село Смилян на 30 октомври

Конкурсът за "Най-оригинално пано от смилянски фасул" ще се проведе за 19-ти път. Той е част от ежегодния Празник на смилянския фасул, организиран от Народно читалище "Проф. д-р Асен Златаров 1927" и Кметството в село Смилян на 30 октомври. Заради ситуацията с Covid-пандемията творбите в Националния конкурс ще бъдат приемани до 14 часа на..

публикувано на 24.10.21 в 16:17
Боряна Петрова

Боряна Петрова посвети живота си на научна дейност в САЩ

„Изследвах мухи - това беше с цел да се разбере как се развива зародиша и как се образува яйцеклетката. В Масачузетския институт се занимах и с паразит, който е много популярен, много интересна биология има, казва се токсоплазма. Токсоплазмата предизвиква в човешкия организъм много интересна реакция. Възможно е да промени дори поведението..

публикувано на 24.10.21 в 14:28
Никола Йевтич

Никола Йевтич прилага специален метод за лечение на децата с гръбначни изкривявания

„Аз се опитвам да уча и други кинезитерапевти и физиотерапевти и да давам надежда на децата с гръбначни изкривявания “, каза за БНР кинезитерапевтът Никола Йевтич . Той прилага специален метод за лечение на децата с гръбначни изкривявания. „Постоянно говорим децата да спортуват и това е много важно да засилят мускулите“, допълни за..

публикувано на 24.10.21 в 12:01

Доц. Лъчезар Лозанов съветва всички диабетици да се ваксинират срещу Covid-19

"Контролът е от изключително важно значение за диабетиците по принцип, тъй   като високата кръвна захар е причина най-често за усложненията при тях, за нарушението в тяхното ежедневие, в тяхната работа и комфорта на живот. Тъй като диабетиците са по-предразположени към развитие на различни инфекции, включително и Covid-инфекции. Тук е..

публикувано на 23.10.21 в 20:31

Необходимо е да се регламентира извличането на полезни изкопаеми в Космоса

Как да бъде регулирано законодателно космическото пространство. Темата за космическото законодателството тепърва ще се дебатира. Компания на Джеф Безос вече праща туристи в околоземна орбита. Илън Мъск даде заявка, че след три години може да приземи хора на Луната. Китай стъпи на Луната и Марс. Русия изстреля актьори, за да снимат филм..

публикувано на 23.10.21 в 17:26
Д-р Руско Петров и Борис Каменов Гецов

Ученици от Плевен научиха нови факти за прилепите

Ученици от Плевен се включиха в образователна инициатива „Нощта на прилепите“, организирана от отдел „Природа" на Регионалния исторически музей заедно с представители на Сдружение "Зелени Балкани“. "Днес сме тук, за да си говорим за прилепите, за това колко са оригинални прилепите как няма нито едно друго такова същество   като т ях, как..

публикувано на 23.10.21 в 15:35