Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Модерни лаборатории в БАН тестват материали по европейски проекти

Проф. Евгени Иванов
Снимка: Добромир Видев

„Могат да се изпитват метали, керамика, полимери, материали за микроелектрониката“ – обяснява проф. Евгени Иванов от Лабораторията по микро и наномеханика в Българската академия на науките за апаратура, с която лабораторията е оборудвана в рамките на проект за Национален център по мехатроника и чисти технологии. 

С тази апаратура българските учени се включват в големи европейски проекти. 

„В момента сме „закачени“ към най-големия европейски проект, който обхваща 153 партньора и се нарича „Graphenе Flagship“ за материали за микроелектрониката, автомобилостроене, самолетостроене. Той (графенът – бел. ред.) е високо електро и термично проводящ.“

Графенът се използва за съхраняване на енергията в батерии, за усилване на материалите, понеже има уникални механични свойства. Вкарвайки графена в пластмасите например при автомобилостроенето, самолетостроенето или при телефоните, производителите подобряват техните механични свойства. „На огъване, усукване, надраскване и получаваме трудно чупливи материали“, пояснява проф. Евгени Иванов.

Той разказва още за партньорството в голям европейски проект съвместно с Китай и Бразилия за създаване на мултифункционален полимерен нанокомпозит за приложение в 3D принтирането за различни електронни устройства. На финалната права на проекта трябва да има принтиран 3D продукт с подобрени електромагнитни свойства.

„Ако се използва като покритие на космически кораби, на радари или медицинска техника, за да може да екранира техниката – да не се влияе от електронните излъчвания.“

70 милиона лева е общата стойност на проекта, досега са усвоени около 6 милиона и 450 000, казва ръководителят на проекта проф. Пламен Стефанов. Част от парите също са за строителството на лаборатории. Трябва да бъдат изградени три лабораторни комплекса на различни места – в кампуса на БАН, в Техническия университет в София и в Софийския университет.

„Това са съществуващи сгради, които ще бъдат изцяло обновени, за да може да бъде разположено модерното оборудване и след това ще започнат научните изследвания“, уточнява проф. Пламен Стефанов.

„В областта на мехатрониката има роботизирани системи, такава система в „Пирогов“, която ще бъде използвана за различни изследвания и действия, за импланти.  Могат да се модерират импланти, да се създават импланти съгласно тази технология, която ще бъде внедрена там и по този начин да се улесни приемането на тези импланти – да не бъдат отхвърлени, да бъдат добре оразмерени, добра биосъвместимост“, коментира проф. Стефанов.

Проф. Тони Спасов от Софийския университет вижда в подобен проект възможност да бъдат задържани младите учени у нас. „Привличането на млади хора, макар и частично заети по този проект, е основание да задържим елитни млади учени, което е проблем за нашата наука. Защото хора, които могат нещо да движат, да мерят могат да се намерят, но такива, които да ръководят екипи, които да израснат като лидери в науката, е доста по-трудно.“

Как науката стига до практиката слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нужни са спешни законодателни промени за нелегалната търговия с кучета

Кой и как трябва да контролира нелегалното развъждане и незаконната търговия с кучета - отговор на този въпрос потърсиха на среща представители на различни институции и неправителствени организации. Домакин на срещата беше Агенцията по безопасност на храните, а всички участници се обединиха около становището, че за решаване на проблем са нужни спешни..

публикувано на 27.01.23 в 07:05
Волен Сидеров

Сидеров призова за общ блок с БСП, "Възраждане" и "Русофили", който да балансира евро-атлантическия

" Трябва предизборно да се обединят БСП, "Възраждане", партии като "Атака", поне още 8-10 има такива партии, "Русофили", "МИР" и т.н ., които не се различават по виждания по основни въпроси - и вътрешни, и външни. И да направим мощен блок, който да застане за баланс , защото другият блок се получава, независимо дали ще се карат Кирил (Петков) и..

публикувано на 26.01.23 в 13:31
Силвия Гаргова

Силвия Гаргова: Изкуственият интелект не е абсолютно безгрешен, не е крайна инстанция

Изследователският институт "Големи данни в полза на интелигентно общество", известен като GATE, представя днес и утре на семинар методи и средства за разпознаване на дезинформация и фалшива информация. За целта те използват изкуствен интелект, трениран с база данни на български език . Един от треньорите на изкуствен интелект – Силвия..

публикувано на 25.01.23 в 11:50
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Ние търсим с лупа руското влияние у нас, а украинците виждат слона в стаята

Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) и Съветът за външна политика "Украинска призма" организират дискусия от поредицата "Българските пътища в сянката на войната". Темата е "Видими и невидими анклави на Русия в България". "Ние сякаш гледаме страната и с една лупа търсим къде е руското влияние , докато украинците, гледайки отвън..

публикувано на 24.01.23 в 09:03

Започва национална кампания "Дай път на линейката, дай път на живота"

Във Варна започва национална кампания за поставяне на автомобилни стикери с кауза "Дай път на линейката, дай път на живота" . Инициатор е сдружение "Аз вярвам и помагам" . Владислав Николов е лицето на кампанията. Той е председател на сдружението.  "Всички сме виждали, че не се дава толкова път на специализираните автомобили. Това..

публикувано на 24.01.23 в 07:14

Тежи ли думата на архитектите в разплитането на казуса с Пловдивския панаир?

Общинската собственост е основен инструмент , с който се управлява градът, коментира в предаването "Хоризонт до обед" арх. Чавдар Тенев, председател на Камарата на архитектите в Пловдив. Автогарите са продадени на частни лица и когато частният собственик промени бизнеса си, никой не може да го спре да продаде автогарата и да бъде изграден..

публикувано на 23.01.23 в 11:05

Германският журналист Вернер Ланге: Никой в Европа няма идея как реално да върнем мира

Докато западните съюзници обсъждат и решават за засилване на военната подкрепа за Украйна, 11 месеца след началото на войната разследване на германския вестник "Ди Велт" разкри, че България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година. Според изданието зад тайната стратегия стоят..

публикувано на 23.01.23 в 09:28