Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще ескалира ли напрежението между САЩ и Иран

| обновено на 06.01.20 в 18:11
Мохамед Ибрахим
Снимка: bTV

Едва ли Доналд Тръмп и неговият екип, планирали операцията в Ирак, са осъзнавали значимостта на своето деяние и влиянието на генерал Касем Солеймани в Иран и в целия Близък изток. 

Това каза за БНР международният анализатор Мохамед Ибрахим. Той подчерта, че генералът е бил втората фигура в Иран и допълни:

Дори иранските лидери, ако искат разумът да надделее, вече няма връщане назад! Няма да могат! Те са поставили вече отмъщението за това покушение. Целта е изгонване на всички американски войски от региона. Де факто, те няма да направят един удар някъде и да кажат „това е отмъщение за генерала“. Вече има голяма цел и ще я следват докрай. Това вече е лавина, която ще върви до края. Колкото и да са силни американците, колкото и да са силни в НАТО, те не могат да се борят със стотици милиони хора, които в момента подкрепят ответния удар“.

Според анализатора може да се стигне до деескалация на напрежението, само ако Тръмп признае, че е сгрешил и изтегли всички американски военни от региона, но „той няма да го направи, защото е авантюрист и комарджия“, който не е запознат с културните особености на региона, където личностите имат огромно значение.

Ибрахим допълни, че именно ген. Солеймани е осигурил коридор на изтеглящите се от Ирак американски военни по време на Войната в Залива.

Според анализатора е добре страните от НАТО да се въздържат от вземане на отношение, „защото САЩ, в случая, са агресор“, и да не започват съвместни операции със САЩ в Иран.

Бригаден генерал Валентин Цанков коментира от своя страна в предаването "12+3", че „до момента никой нищо не е спечелил“:

„Една задача, изпълнена по този начин и с цел един човек, не може да реши проблемите в отношенията с Иран - нито да бъде притиснат, нито да бъдат върнати на масата за преговори за ядреното споразумение….

… Иран вече има повод, има категорична, световноизвестна причина да вземат такива решения като връщането към обогатяването на уран“.

Смисленото решение на XXI век е да няма война, категоричен е Цанков. Според него времето за вземане на решения е кратко и със съвременните средства до размяна на удари може да се стигне за минути. 

Ген. Съби Събев


О.р. ген. Съби Събев - първият български представител в главната квартира на НАТО след приемането на България в Алианса, коментира в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“:

„Независимо от тази риторика и призивите за отмъщение, аз считам, че до голям регионален конфликт няма да се стигне по няколко причини. Първо, започнаха интензивни дипломатически действия за успокояване на обстановката - има призиви от всички големи държави.

Същевременно САЩ много ясно показаха червените линии, които Иран не трябва да преминава“. Иранският генерал Солеймани е бил отстранен, защото е бил „стратег, организатор и изпълнител на много действия срещу американските бази в Сирия, Ирак пък и в други части, дори в Кения“.

Иран има средства да нанесе удари по американки бази или стратегически съюзници на САЩ, но рискува „много тежък“ ответен удар, коментира Събев.

„Аз мисля, че рационалното мислене ще надделее, че нито Иран е готов да провежда такава регионална война, нито САЩ я желаят. Считам, че ще започне постепенна деескалация на напрежението, може би в следващите една-две седмици“.

Според Събев, като отговор от страна на Иран могат да се очакват „отделни терористични актове по бази и лагери на САЩ в различни точки в Близкия Изток и Африка“, като за целта бъдат използвани сирийските и иракските проирански шиитски милиции.

Много е възможно, ако утихне напрежението, САЩ и европейските страни да приканят отново Иран за преподписване на ядреното споразумение, но това не се очаква в близките седмици, допълни Събев. „Мисля, че иранското ръководство ще разбере, че САЩ не трябва да се провокират много силно, за да няма ответен удар“.

Интервютата с Мохамед Ибрахим, Валентин Цанков и със Съби Събев можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Фронтът се нуждае от допълнителна подкрепа

Украйна обвини Северна Корея, че изпраща войски в помощ на руската армия. Украинският президент Володимир Зеленски използва случая да подкани партньорите на Киев към по-решителна подкрепа:  "Наблюдаваме все по-укрепващи съюзи на Русия с режими като този в Северна Корея. Вече не става дума само за доставки на оръжие - вече се прехвърлят хора от..

публикувано на 13.10.24 в 22:13
Противоракетна система ТHAAD пред Белия дом във Вашингтон по време на изложение

САЩ пращат на Израел противоракетна система ТААД, която ще се управлява от американски военни

От Пентагона обявиха, че ще разположат в Израел американска противоракетна система ТААД  (THAAD - Terminal High-Altitude Area Defense) , която ще се управлява от американски военни, предаде АФП. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че изпраща системата "за защита на Израел", допълва Ройтерс. "Министърът на отбраната Лойд Остин разреши..

публикувано на 13.10.24 в 22:05
Илюстративна снимка - израелски военен дрон, летящ над Газа.

"Хизбула" пое отговорност за атаката с дрон срещу северния израелски град Бинямина

Ливанската шиитска групировка "Хизбула" пое отговорност за атаката с безпилотен апарат, при която бяха ранени десетки жители на северния израелски град Бинямина, предадоха  АФП и  Ройтерс. В съобщение на групировката, поддържана от Иран, се твърди, че "рояк" дронове е бил изпратен срещу тренировъчна база на израелската армия южно от Хайфа в отговор..

публикувано на 13.10.24 в 21:46

Завършва 6-годишният спасителен ремонт на храма в кюстендилското с. Драговищица

Водосвет и курбан за здраве беше отслужен тази вечер пред храма "Успение Богородично", чиито спасителен ремонт продължава шеста година, в кюстендилското село Драговищица. Курбанът е дарение от кмета  на селото с около 600 жители  София Плачкова, която се връща на поста след месеци принудително отсъствие и беше замествана от временно изпълняващ..

публикувано на 13.10.24 в 21:38

Електрически хиперавтомобил събра многобройна публика в родопско село

Представянето на първия изцяло български  електрически хиперавтомобил събра хиляди хора от страната на площада в родопското село Слащен.  От екипа, разработил колата на бъдещето, се надяват това да постави България на световната карта в производството на спортни и бутикови  автомобили. Да заменят гледката от тютюневите ниви с автомобил, наречен..

публикувано на 13.10.24 в 20:41
Ямбол - Център

Конкурсът за куклено-театрална пиеса за фестивала "Михаил Лъкатник" - до началото на декември

Конкурсът за написване на куклено-театрална пиеса за Националния фестивал "Михаил Лъкатник" в Ямбол ще продължи до началото на декември, информираха от Държавния куклен театър в Ямбол. До момента са постъпили 16 творби. Конкурсът се организира за 12-и път и е единственият у нас за написване на детски куклено-театрални пиеси , уточни директорът на..

публикувано на 13.10.24 в 20:32
Президентът Румен Радев.

Радев за позицията на Мицкоски: Изключително важно е да правим разлика между диалог и преговори

Президентът Румен Радев призова политическите партии да започнат големия дебат как, ако вземат властта, ще направят България по-силна, по-стабилна и по-богата. А по повод изразената от премиера на Република Северна Македония Християн Мицкоски готовност за преговори относно евроинтеграцията на неговата държава, държавният глава посочи, че  винаги е..

публикувано на 13.10.24 в 20:15