Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Хейл: САЩ са против втората линия на „Турски поток“

Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, смята заместник държавният секретар по политическите въпроси

| обновено на 10.01.20 в 18:56
Заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл
Снимка: БГНЕС

Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, заяви в интервю за Българското национално радио заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на САЩ.

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници“.

„Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия“.

„Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността“.

Подкрепа за България

САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона в страната ни, посочи още Хейл.

„Демокрацията изисква непрестанни усилия, защото никога не можеш да постигнеш състояние на перфектност“, каза той и продължи:

„Тук в Америка сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията. Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт. Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, заяви американският дипломат.

Добър напредък в стратегическия диалог

В стратегическия диалог между Съединените щати и България е постигнат добър напредък и Вашингтон смята, че двустранното сътрудничество ще се задълбочава все повече, каза Дейвид Хейл. 

Висшият дипломат трябваше да води американската делегация на високо равнище за разговорите в София, но в разгара на кризата с Иран не можа да пристигне у нас. 

10-годишна пътна карта за сътрудничеството в отбраната, енергийната сигурност, стабилността на българската демокрация, върховенството на закона. Това са част от темите на двустранния стратегически диалог. 

Цялото интервю може да чуете в предаването „Събота 150“, което започва в 9,30 ч. в събота, 11 януари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов разговаря с руския президент Владимир Путин.

Борисов обсъди с Путин реализирането на „Балкански поток“

Премиерът Бойко Борисов разговаря днес с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в..

обновено на 08.01.20 в 18:45
Премиерът Бойко Борисов, президентът на Русия Владимир Путин, на Турция - Реджеп Ердоган и на - Сърбия Александър Вучич на тържествената церемония.

Откриха „Турски поток“

С церемония в Истанбул официално беше открит газопроводът "Турски поток". "Въпреки изострянето на международните отношения Русия и Турция показват друг пример", заяви руският президент Владимир Путин.  От своя страна турският му колега..

обновено на 08.01.20 в 17:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани

Към момента няма застрашени населени места, както и бедстващи граждани. Ситуацията постепенно се нормализира в цялата страна.  Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  По думите му все още обстановката..

публикувано на 15.07.24 в 10:52

Социалното министерство предлага линията на бедност през 2025 г. да стане 638 лв.

Социалното министерство предлага през следващата година линията на бедност в страната да се повиши на 638 лева. Проектът  на постановление е публикуван за обществено обсъждане. Повишението е със 112 лева спрямо сегашният размер от 526 лева. Линията..

публикувано на 15.07.24 в 10:39
Поддръжници на Фреди Белери пред Апелативния съд в Тирана, 25 юни 2024 г.

В Атина очакват пристигането на Фреди Белери

Журналисти и симпатизанти на евродепутата Фреди Белери очакват днес в Атина пристигането му. Той получи отпуск от затвора в Албания, за да положи клетва в Европарламента. Процесът срещу него предизвика силно напрежение в отношенията на Тирана с Атина...

публикувано на 15.07.24 в 10:19

Плевен е домакин на кръгла маса, посветена на пътната инфраструктура

Плевен е домакин на кръгла маса на тема "Стратегическите приоритети, свързани с пътната инфраструктура и организация на движението"  в региона. Акцент в дискусията е изграждането на обходния път на областния град. Кръглата маса е..

публикувано на 15.07.24 в 10:04
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да върнат мандата за съставяне на правителство, веднага след като го получат. Според него евентуално искане за отлагане на връчването му с два месеца, каквато информация се появи, е публично..

публикувано на 15.07.24 в 09:50
В Солун, 12 юни 2024 г.

Екстремните жеги в Гърция продължават

Продължава екстремната вълна на високи температури в Гърция и днес. Спряха влакове поради повреда на железопътната мрежа. Прекратено е движението на влакове от Патра към Пелопонес поради повреда на железопътните релси от високите температури. Има..

публикувано на 15.07.24 в 09:37

Един загинал и трима ранени при тежка катастрофа на пътя за Гърция

Един човек е загинал, а други трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода "Маказа". Инцидентът е станал около 7:30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на БНР са се..

публикувано на 15.07.24 в 09:17