Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манерка от щраусово яйце е открита при разкопки край Петропавловския манастир

В частен имот археолозите са разкрили богата тракийска могила

Археологически находки от района край Петропавловския манастир до Лясковец
Снимка: Здравка Маслянкова

Сребърна фибула с позлата и много детайлно изображение на тракийски конник с копие, както и манерка от щраусово яйце са сред най-забележителните находки от спасителните археологически разкопки край Петропавловския манастир до Лясковец. 

Работата на археолозите от Велико Търново приключи по Коледа миналата година беше финансирана от местен бизнесмен, в чиято собственост се е оказала непроучeната до сега могила.

Спасителните разкопки в частния имот са открили най-богатата надгробна могила от Римската епоха, проучвана до момента във Великотърновско. Могилата се намира в подножието на Петропавловския манастир край Лясковец и през ноември и декември миналата година са открити и проучени 19 гроба, повечето датиращи от средата на III в. след Христа, обясни ръководителят на археологическите разкопки Калин Чакъров.

„Оказа се, че до момента не е засягана от иманярска намеса, учудващ факт. Всички гробове, които проучихме, бяха почти непокътнати. Още по-интересното е, че представиха изключително интересни находки, някои от които - до момента няма такива откривани в България. Впоследствие, когато бъдат анализирани по-детайлно,  могат да се окажат и изключително редки и в световен мащаб“.

Една от най-любопитните находки е фибула или украшение за мъжка дреха, която е служила и за закопчалка.

Археологически находки от района край Петропавловския манастир до Лясковец

„Най-интересните неща излязоха може да се каже в централния гроб на могилата, т.е. този, заради който е направена тази надгробна могила. Той е с доста големи размери - 3 метра, дълбок е метър и 20 и в него са поставени множество гробни дарове след кремацията, някои от тях като лични принадлежности на покойника. Най-интересни са и най-впечатляващи - една фибула с изображение на конник. Тя е изработена от сребро, има позлата и е изключително рядка находка и до момента в българските земи няма известна такава. Много детайлно направено бижу“, поясни великотърновският археолог Калин Чакъров:

Сребърната фибула с тракийски конник от могилата край Петропавловския манастир е изключително ценна находка за археологическата наука,

„Фибулата, убеден съм, е правена по поръчка. Няма друга такава, открита по нашите земи, да не говорим за римския свят. Тя ще бъде един от акцентите на античната колекция на Регионалния музей за бъдеще. Изображението на тракийски конник не се среща върху друга фибула“, посочи директорът на великотърновския исторически музей археологът Иван Църов:

Археологически находки от района край Петропавловския манастир до Лясковец

Интересна находка е напълно запазена керамична кана с изображение на човешка маска, както и златни обеци и железен сгъваем стол, наподобяващ днешните рибарски столчета, както и монети от средата на трети век. Друга любопитна находка е манерка от щраусово яйце, обясни археологът Калин Чакъров:

„Тогава е изглеждало по различен начин, тъй като е било съд с метални части или от кожа, или от дърво или от нещо друго, които сега липсват. Щраусите не са типични за нашите географски ширини. Това е внос от африканските провинции на империята и е изключителна екзотика. В България се среща, може би, още един такъв съд, който се съхранява в Русенския музей. Там обаче той е без известно място, където е открит. Нашият в случая е от известен гроб с контекст, т.е. го прави изключително рядък, ценен и важен за науката“. 

Археологически находки от района край Петропавловския манастир до Лясковец

Няколко стъклени съда също са открити в тракийските гробове от могилата. Това са лакримарии или съдове за събиране на сълзи, поясни директорът на Великотърновския исторически музей археологът Иван Църов.

„Има един такъв погребален обичай, където си наемат близките на покойника оплаквачки - то си е било професия, и оплаквачките като плачат за човека, който се е преселил в по-добрия свят, в такива съдове се събират сълзите. Има гробове от римско време, където се срещат по 30, по 40, което означава, че човекът е бил много обичан, много оплаквачки са наели, много сълзи са сложили за него“.

Археолозите Калин Чакъров и Иван Църов показват находките

Проучваната надгробна могила до Петропавловския манастир в Лясковец е тракийска, въпреки че е от времето на Римската епоха, подчерта Иван Църов.

„Макар траките в началото на римското завоевание през първи век преди Христа да са депортирани към планините, през трети век част от тях навлизат в градската аристокрация, възстановяват гробните си обичаи да издигат могили. В непосредствена близост, може би на около 500 метра има следи от селище. Районът е достатъчно плодороден, сигурно има и много римски вили, които към момента не са разкрити, не са и регистрирани. В началото на 90-те години в същата местност беше открита една голяма колективна находка от римски денари. Те бяха над 100 000, което е на един легион месечната заплата“.

Спасителните археологически разкопки е трябвало да бъдат направени в частния имот, защото инвеститорът ще строи разширение на складовата си база, поясниха археолозите. По правило тракийската могила, която е национален паметник на културата, не е трябвало да бъде в частен имот. Тя не е била регистрирана към 1992 година в община Лясковец, когато започва възстановяването на земеделските земи, уточниха археолозите. Ще се търси финансиране, за да продължат проучванията, защото могилата е разкрита едва наполовина.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ирена Киркова

Ирена Киркова: Чувството за вина ни пречи да си починем ефективно

"Според определението "почивка" е възстановяване на силите след умора или продължителен труд , или свободно от редовната работа време, разказа за "Нощен Хоризонт" психологът от Варна Ирена Киркова . Тя е от Българската школа за психоанализа. "В контекста на психологията обаче, почивката в най-общ план се разглежда като дейност, която успокоява и..

публикувано на 18.07.24 в 09:15
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45