Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат дружество за притежателите на поименни компенсационни бонове

Предлага се притежателите на т.нар. земеделски компенсационни бонове да бъдат включени в дружество със специална инвестиционна цел
Снимка: Българска асоциация на собствениците на земеделски земи

Около 120 хиляди души притежават компенсаторни инструменти, като най-много - около 110 хиляди души притежават земеделски компенсаторки и около 10 хиляди са притежатели на компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи. 

"Аз мисля, че е въпрос на държавническа мъдрост отношението към тези компенсаторни инструменти, издадени от държавата. Тя трябваше да покаже, че уважава правото на собственост и след като несправедливо и незаконно е било отнето през 1947 година и след промените се въведе законодателство, с което да се компенсират и да се възстанови тази историческа несправедливост, би трябвало тези издадени от държавата компенсаторни инструменти да намерят своето достойно реализиране, но не се получи така в действителност", коментира в предаването "Хоризонт до обед" Огнян Велков, координатор на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти.

410 милиона компенсаторни инструменти са останали, като най-много - 300 милиона са земеделските компенсаторни инструменти, 110 милиона са компенсаторните записи за отнети фабрики и производствени мощности отпреди 9 септември. "И също така има 30 милиона жилищни компенсаторни записи, които са издадени за компенсиране на невъзстановени жилища, национализирани жилища", допълни Велков.

Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти защитава интересите на правоимащите притежатели на компенсаторни записи.

"Сега се търгуват на борсата на 18 стотинки, което е пет пъти под номинала, над пет пъти по-евтино от номинала, на който са издадени, на който са оценени обезщетенията", поясни Огнян Велков.

Сдружението предлага да се приложи румънският модел, което няма да натовари бюджета, каквито са опасенията на финансовия министър, каза още Велков. "Там правоимащите бяха приети като акционери в един фонд с държавни активи. В началото струваха 0.8 от номинала, сега са на 1,3 от номинала", посочи той.

Представители на сдружението са поискали среща с министъра на икономиката, за да представят своите предложения.

"При компенсаторните инструменти няма срок на валидност, до който да изтича тяхната валидност, както беше при лихвоточките. Компенсаторните инструменти могат да се наследяват", обясни още Огнян Велков. 

"Искаме държавата поне да възмезди номиналните собственици. Много хора, много фирми и лица, които не са правоимащи, са придобили такива компенсаторни инструменти на фондовата борса, но ние искаме държавата да обърне внимание поне на номиналните притежатели", коментира той. 

Сдружението е предложило притежателите на поименни компенсационни бонове, т.нар. земеделски, да бъдат включени в дружество със специална инвестиционна цел, каквито има много на борсата и са печеливши. 

"Държавата да задели земя от държавния поземлен фонд и номиналните притежатели на поименни компенсационни бонове да станат акционери в това дружество. Дружеството да се качи на борсата, както има десетки такива дружества, които управляват земеделски земи на борсата, и те да видят някаква полза от тези бонове, а не само да плащат комисионни на брокерите и на инвестиционните посредници. Те сега фактически са на много голяма загуба, защото когато ги регистрират при инвестиционните посредници, там се плащат попечителски такси. Ако се извърши сделка се плащат по 3 процента върху стойността на сделката", допълни Огнян Велков. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35
Елена Банова

"Застани до мен срещу рака" - книга за научните изследвания, практики в борбата с рака, съчетани с лични истории

Потърсете "Медените питки на душата!" – към тази поетична представа за човешката душа, оставена за поколенията от Патриарх Евтимий- учен, книжовник и писател, призовава в книгата си "Застани до мен срещу рака", журналистката Елена Банова , водена от желанието си да сподели своя път в лечението на коварното заболяване .  И не случайно в първото..

публикувано на 11.04.24 в 15:52