Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скочиха цените на ученическото столово хранене в Смолян

Стойността на купона провокира родители да поставят редица въпроси

Дворът на средно училище "Отец Паисий" в Смолян
Снимка: Средно училище "Отец Паисий" в Смолян

Родители от Смолян се обявиха против увеличението на цените на храната в ученическите столове от този месец.

В социалната мрежа Димитър Стояновски, баща на второкласник в средно училище "Отец Паисий" в областния град, алармира за новата цена на храната в училищните столове. 

Родителите: На тези цени се яде в ресторант

В писмо до кмета на Смолян Николай Мелемов той написа, че не приема "храната на нашите деца да се увеличи на цени, с които възрастен човек може да се нахрани в заведение за обществено хранене".

Стояновски оспорва и грамажа на порциите, както и това, че храната невинаги е топла. "Грамажът си остава същия, цените се вдигат", коментира Димитър Стояновски.

Той е снимал менюто в училището и порцията на детето. 

"Супа без месо - таратор ли, леща ли, фасул ли е  - 1,20. С месо е 1,40. Второ без месо е 2,60, с месо е 2,80. Значи ако вземе една супа с месо и едно второ с месо, стават 4,20 без хляб. Десертът е 70-80 стотинки. Стават 5 лева без хляб", посочи Димитър Стояновски.

След публикацията на Димитър Стояновски представители на община Смолян се свързали с него, за да проведат среща.

"И се оправдават, че преди 4 години последно е вдигана с 10 стотинки храната, обаче от години наред се трупало във фирмата загуби и задължения към фирми  снабдители. Това, че са натрупали задължения преди години, какво сме ние виновни, нашите деца", пита бащата на второкласник общинските власти.

Къде отива субсидията

Григор Павлов е управител на фирмата "Ученическо и столово хранене" ЕООД, която е с общинско участие. По думите му проблемът е, че всяко училище има наредба, според която част от субсидията, която държавата дава за един ученик - около 1550 лева, е предвидена и за изхранване. Единствено 6-то основно училище субсидира с по 50 стотинки купона на децата, нито едно друго учебно заведение не го прави. Къде отиват парите, интересува се Павлов.

Фирмата: Продуктите са по-скъпи

"Налага се увеличение на цената поради причината, че продуктите от 4 години са скочили поне три пъти, а ние не сме променяли цената на купона. Това е една от основните причини - ние трупаме загуби. Имаме столови, които са в селските райони, там децата са малко, припокриват ги тези от града, но причината не се крие толкова тук, колкото в това, че родителите и хората нямат информация и не знаят, че ние - "Ученическо и столово хранене" не сме с делегиран бюджет или със субсидия. При нас пари не постъпват отникъде, само от цената на купона. Почти навсякъде в България храната на децата е субсидирана , а тук при нас не е", каза Григор Павлов.

Днес предстои среща на родители с общинското ръководство. В петък в търсене на решение на проблема в общината се проведе закрита за медиите среща с директорите на училища.

"Ученическо и столово хранене" са на подчинение на Общинския съвет. Отчита се пред тях и аз разбрах в последно време, че трупат задължения. И го викнах на разговори и той каза, че единственото решение е да увеличи купона. Според мен ние трябва да търсим решение и с училищата заедно и ако "Ученическо и столово хранене" не може да се справи, да минем към някакъв друг вариант. Но е факт, че те наистина не се справят при тези цени", заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37