Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от обвинените за убийството на словашкия журналист Ян Куциак се призна за виновен

Снимка: БТА

Мирослав Марчек, един от четиримата обвиняеми по делото за убийството на словашкия журналист Ян Куциак и годеницата му през 2018 г., се призна за виновен днес в съда в Пежинок, предаде Ройтерс.

Други двама обвиняеми по делото, на които бяха повдигнати обвинения в поръчване на убийството, заявиха, че са невинни. Единият от тях е бизнесменът Мариан Кочнер.

Четвъртият обвиняем по делото не направи изявление на днешното заседание.

Убийството на Ян Куциак и Мартина Кушнирова доминира дневния ред на Словакия близо 2 години, след като предизвика масови демонстрации срещу корупцията и доведе до оставката на тогавашния премиер Роберт Фицо, управлявал през 10 от последните 12 години.

Куциак и Кушнирова (на 27 г. и двамата) бяха убити в жилището си край Братислава през февруари 2018 година.

Прокуратурата обяви, че поръчител на убийството е бизнесменът Мартин Кочнер – обект на разследване от страна на Куциак.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Словакия: 15 години затвор за един от подсъдимите за убийството на журналиста Ян Куциак

В Словакия беше произнесена първа присъда по делото за убийството на разследващия журналист Ян Куциак. Един от петимата обвиняеми - 42-годишният Золтан Андрушко, беше осъден на 15 години затвор, съобщава БТА, като цитира изявление на съдебен говорител...

публикувано на 30.12.19 в 17:44

Процесът за убийството на журналиста Ян Куциак започва през декември

Процесът срещу словашки бизнесмен и още трима души, обвинени за убийството на разследващ журналист и годеницата му, ще започне на 19 декември, съобщи днес спецсъд в Братислава, предаде Ройтерс. Убийството на Ян Куциак и Мартина Кушнирова..

публикувано на 20.11.19 в 14:27

Бивш словашки военен е убиецът на журналистът Ян Куциак и годеницата му

Генералната прокуратура на Словакия заяви, че бившият словашки военен Мирослав Марчек е убиецът на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова, предаде ТАСС, като се позова на Словашкото радио. Марчек се е признал за виновен..

публикувано на 20.08.19 в 02:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожар е избухнал в близост до село Лозница, община Генерал Тошево

Пожар е избухнал в близост до село Лозница, община Генерал Тошево. Засегнати са 3 000 декара гора. Екипи на Регионалната дирекция Пожарна безопасност от Генерал Тошево и Добрич са на място. Към момента пожарът не е загасен и вече се е прехвърлил и..

публикувано на 02.08.24 в 21:27

Нормализирани са стойностите на замърсяването на въздуха над Пловдив и околните селища

Нормализирани са стойностите на замърсяването на въздуха над Пловдив и околните селища, които бяха обгазени от избухналия снощи пожар на сметището, ситуирано край близкото село   Цалапица - съобщи областният управител Христина Янчева. Тя..

публикувано на 02.08.24 в 20:35

Нов пожар пламна в Благоевградска област в района на Кресненското дефиле

Нов пожар пламна в Благоевградска област в района на Кресненското дефиле. Огънят се е възпламенил преди малко над жп линията вляво посока Кулата. Получен е сигнал за възникнал пожар между гара "Пейо Яворов" и първия тунел на железопътната линия..

публикувано на 02.08.24 в 19:43

ПП-ДП ще се допитат до колективните си органи дали да подкрепят третия мандат на ИТН

ПП-ДБ ще се допитат до колективните органи на трите партии в коалицията за това дали да подкрепят правителство с третия мандат на ИТН. Това стана ясно след срещата с ИТН за търсене на подкрепа за програмен-експертен кабинет. Председателят на..

публикувано на 02.08.24 в 19:32

До 6 години затвор грозят шофьора, катастрофирал на бул. "Тодор Александров" в София в четвъртък

От 1 до 6 години затвор може да получи шофьорът, който вчера под въздействието на наркотици катастрофира на столичния булевард "Тодор Александров", като при инцидента пострадаха 5-ма души, сред които и двете му деца.   Положителна е наркопробата..

публикувано на 02.08.24 в 19:01
Калин Стоянов в с. Петрово.

Калин Стоянов: Когато овладеем ситуацията, всички, които гасят в момента, ще бъдат отличени

След като тази сутрин лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов поиска оставката на министъра на вътрешните работи заради това, че е наградил посланика на САЩ, а не огнеборците, Калин Стоянов коментира, че всички, които гасят в момента, ще..

публикувано на 02.08.24 в 18:57

Премиерът се надява ремонтът на Дунав мост да приключи по-рано

Служебният министър-председател Димитър Главчев и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова посетиха строителите на обекта Дунав мост и бяха обнадеждени, че ремонтните дейности може да приключат по-рано от предвидения 2-годишен срок...

публикувано на 02.08.24 в 18:52