Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Членове на Надзорния съвет на Здравната каса искат реформа

Министерството: Не сме получавали сигнали от НЗОК за разлика в цени на еднакви лекарства

Частните болници обвиняват д-р Дечо Дечев в „откровени лъжи“

| обновено на 13.01.20 в 18:43
Снимка: БГНЕС

В Министерство на здравеопазването не са постъпвали сигнали от управителя на Националната здравноосигурителна каса за драстични разлики в цената на едни и същи лекарства, заплащани на различни видове болници. Може само да се предполага, че става дума за разликата в цената между оригинален продукт и генерик, тъй като всички останали хипотези са недопустими.

Така от здравното министерство отговориха на твърденията на управителя на Здравната каса д-р Дечо Дечев в интервю за Дарик радио за фаворизиране на частните лечебни заведения пред държавните и общинските.

Пред програма „Хоризонт“ на БНР членовете на Надзорния съвет на касата - професор Григор Димитров от квотата на работодателите и адвокат Андрей Дамянов от квотата на пациентите, подкрепиха призива на д-р Дечев за еднакъв режим, при който частни и държавни болници ползват публичния ресурс.

Проф. Димитров заяви по повод изказването на управителя на НЗОК, че ако касата заплаща 7 пъти по-висока цена за лекарство на частна болница от държавна, трябва да се вземат мерки.

„Аз лично, след това негово изказване, ще внеса предложение в Надзорния съвет да разгледаме този проблем и да запознаем министъра какви мерки трябва да се предприемат, за да се избегне тази деформация, която е абсолютно ненормална. Това са стъпките, по които трябва да се направи реформа“, каза проф. Димитров.

„През 2014 г. писмено ние обявихме това, което казва д-р Дечев – че болниците са много. Че не трябва от средства от Касата да се формира печалба. Че не е нормално 50 на сто от бюджета на Здравната каса да бъде за болнична помощ, докато в другите държави е от порядъка 30-35%. Трябва да има еднакъв режим на частни и държавни болници при ползването на публичния ресурс“, каза още проф. Димитров в интервю за „Хоризонт“.

В законодателството на България се съдържат възможности за източване на Здравната каса, в зависимост от това кой е на поста министър на здравеопазването, каза адвокат Андрей Дамянов.

„Нееднократно заявяваме, че системата ни трябва да бъде коренно изменена. Да се обърне към пациента, а не да обслужва интерес на конкретен лекар, болница, както д-р Дечев се изказа, различни лобита“, каза той.

„За нас е важно, че все пак дебатът започна. За нас е важно, че най-накрая се намери човек, достатъчно смел, за да каже истината в прав текст. Безспорен факт са конфликтите и д-р Дечев е прав в няколко неща – например наистина Касата няма как да поеме заплатите на частни, на общински и на държавни болници“, посочи още адвокат Дамянов.

Той и проф. Димитров бяха категорични, че между ръководството на Касата и министерството прехвърчат искри.

От Националното сдружение на частните болници определиха като „откровени лъжи“ твърденията, че Здравната каса им заплаща лекарства на цени, различни от цените за държавните и общинските болници, и поискаха да бъде потърсена отговорност от управителя Дечо Дечев заради изявленията му.

БСП обяви, че сезира прокуратурата заради твърденията на управителя на НЗОК, че институцията е източвана.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.