Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анна Кръстева: Списъкът с некомпетентностите на Димов е дълъг, бил е подготвен за бушон

Ивайло Дичев: Борисов вероятно е подсказал на Гешев да подхване екоминистъра

Проф. Анна Кръстева
Снимка: БГНЕС

Арестът на министъра на околната среда беше предизвестен. Нено Димов е типична илюстрация на една фигура - министри - бъдещи арестанти, или както живописно гражданите ги наричат – „министри-бушони“. ВМРО е много продуктивно в тяхното производство. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ професорът по политически науки в НБУ Анна Кръстева. Тя припомни скандала с председателя на Държавната агенция за българите в чужбина, също от ВМРО.

„Тези политици знаят, още когато поемат постовете, че имат една такава потенциална роля. Това е една политика, в която тяхната партия участва - политика на Бойко Борисов 3, както и в предишните му правителства - да има фигури, които лесно да гърмят. Самият Нено Димов, списъкът на неговите некомпетентности или безотговорности е много дълъг, така че той е подготвен за тази си роля на бушон. Това са и отпадъците, и Натура 2000, и природните паркове, и климатът….“.

Според Кръстева Димов се отнася към своя ресор – природата, така, както Валери Симеонов се отнася към майките на деца с увреждания или Красимир Каракачанов към ромите.

Проф. Анна Кръстева насочи вниманието и към карикатурите след ареста, че „спешно се търси консулски пост“ за Димов, след като скандалът отшуми. Оставката му не дава спокойствие на хората, защото проблемите са структурни, каза още тя и подчерта:

„Природата е фундаментално измерение на всяка национална идентичност, включително народната... Тази разпродажба на тази част на националната ни идентичност от партии, които правят капитал и биват избирани, за да пазят нашата национална идентичност, това вече стана ясно за българските граждани. На второ място, тази грандиозна кражба на природа у нас, не е само в ръцете на т.н. "Патриоти". Тук е целият олигархичен елит, управляващите, олигархичните и бизнес кръгове, които стоят зад тях...“.

Кръстева посочи, че у нас има 250 водни електроцентрали, някои от които в територии от Натура 2000, а са издадени още 300 разрешения, с което се наливат европейски пари в олигархични кръгове. Над 50% от водата пък се излива по тръбите. 

"Виждаме го сега в Перник, защото отидоха всички журналисти там, но то е характерно за огромна част от страната", в която вече са излети милиарди във водния цикъл. Същевременно водата става все по-скъпа, допълни тя.

Професорът по културна антропология в СУ Ивайло Дичев сподели, че е бил учуден от обществената реакция на ареста:

„Тази малко театрална акция на господин Гешев беше насочена да се хареса на тези, които най-много го критикуваха. Тези хора протестираха и срещу него, и срещу Нено Димов, но точно те изведнъж се оказа, че са недоволни отново, защото казаха: „Как така, човешките права са нарушени, този човек защо го арестуват“. Появи се и една тема „С какво ще помогне този арест за водата за Перник“. Какво тогава?! Да оставим на местата им всички, които са виновни, та те да оправят водата?!“.

"Според мен, първоначално г-н Борисов, по обичаен тертип, просто е искал да махне министър Димов, в момента, в който се появиха тези скандали около боклуците и водата. Само че това е квота на ВМРО и ВМРО се запъва, защото те са абсолютно безпомощни и се страхуват, че ще се разпаднат съвсем. В тази безизходица, 

господин Борисов вероятно е подсказал по някакъв начин или окуражил прокурора Гешев да подхване този арест…".

Дичев определи ВМРО като „партия на лобисти, на хора без всякакъв морал“. Той подкрепи думите си като насочи към новите предложения на партията за екоминистър - историк и строителен инженер:

„Просто е смешно и жалко. Това се казваше „номенклатура“ по времето на комунизма – хора, които местят от един пост на друг".

Проф. Дичев изрази надежда в България да се образуват големи зелени движения, каквито има в Северозападна Европа. Той припомни, че докато ситуацията с природата се е влошавала, политиците са отклонявали вниманието на обществото „с някаква измислена джендър идеология“, „с норвежците, които ще ни отвличат децата“, „с някакви фантастични бежанци, които изобщо не се спираха тук“:

„Трябва малко да се замислим за това на какво да вярваме, кой да ни води, кой е авторитетът, който ще насочва усилията“.

За вота на недоверие към екологичната политика

Вотът не може да мине, убеден е Дичев. Според него доскоро БСП се е надявала на бъдещо съвместно управление с ВМРО, което е „противоестествено и невъзможно“. Кризата ще се задълбочава, убеден е Дичев. Според него правителството няма да падне, ако хората не излязат на улицата.

Според проф. Кръстева пък е парадоксално „колко е компрометирана самата идея за вот по екологични проблеми, внасян от БСП“, тъй като „това никога не е било тема на нашата социалистическа партия“.

Медиите трябва ясно да разграничат наказателната отговорност за една криза и политическата отговорност за нея, допълни тя:

„Проблемът е много по-широк от кризата в Перник. Проблемът е глобален - за реките в момента".

При цялата отговорност на ВМРО и „Обединени патриоти“ те все пак не са водещият партньор в управляващата коалиция, подчерта Кръстева.

Според нея ключова фигура в ставащото е и Христо Ковачки, чиито служители не смеят да протестират:

„Няма достатъчен революционен потенциал, дори заради това че се обезглавява с много критично публично говорене самата зелена идея“.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК. Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на..

публикувано на 02.10.24 в 15:29

Масова смяна на членове на СИК във Велико Търново

Започваха масовите смени на членове на секционните избирателни комисии в област Велико Търново. По искане на една от политическите партии Районната избирателна комисия вече е заменила всичките ѝ представители в 6 от 10-е общини в региона. Политическата партия е поискала смяна на 72-а свои представители в изборните секции. От Районната..

публикувано на 02.10.24 в 15:17
Атанас Запрянов

Данните от черната кутия на разбилия се край Граф Игнатиево самолет са предоставени на Военната прокуратура

Данните от черната кутия на учебния самолет, който се разби край Граф Игнатиево и загинаха двама пилоти, са снети успешно в Чехия и са предоставени на разследващия екип от Военната прокуратура у нас.  Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Предстои информацията да бъде анализирана и разчетена. "Комисия работи в Министерството..

публикувано на 02.10.24 в 15:13
Мирослав Зафиров

Мирослав Зафиров: Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация

Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация. За това призова в ефира на БНР Мирослав Зафиров, дипломат, политически съветник на Мисията на ООН в Израел.  "Има международни документи, върху които можем да стъпим и да водим разговори, но те не се прилагат де факто. Разрушен е международният ред". Този процес..

публикувано на 02.10.24 в 15:00

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 14:41

Иван Костов: Управлението на Сакскобургготски и на Станишев доведе мафията на власт

Управлението на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев доведе мафията на власт в България . Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България от 1997 до 2001 г., който представи новата си книга "Свидетелства за прехода 2000 - 2009 г.". " Има доказана пълна слепота на полицията и на прокуратурата по отношение на..

публикувано на 02.10.24 в 14:08