Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромите празнуват Василица

Студенти от ромската общност отбелязват Василица със спомен за миналото и поглед в бъдещето
Снимка: Здравка Маслянкова

На Василица ромите отбелязват началото на новата година. Празникът е свързан с легендата за Банго Васил, който се явява спасител на ромите с изграждането на мост, разрушен от дявола, за да могат те да преминат отвъд реката. 

Ромите честват Василица три дни. На трапезата се слагат сварен петел, сарми, баница с късмети и питка. Главата на фамилията хвърля ориз и жито, които децата събират за късмет, а след това сурвакат.

Традициите не са това, което бяха, така е и с Василица или ромската Нова година. Десетина млади роми студенти във Велико Търново се събраха, за да отбележат празника с благодарност към миналото си и традициите, но и с поглед към бъдещето и промяната, към която са се запътили.

„Приготвила съм празничен хляб, баклава, сарми, за да имаме семеен мир, пълнени чушки за радост и щастие, сварена гъска, за да бъдат благословени животните, ориз, за да набъбва богатството и плодородието, баница с късмети. Нека даде Господ много здраве, пари" - така изглежда част от ритуала.

Василица днес е щастлив детски спомен за младите роми, които празнуват разделени от семействата си, разказва 29-годишната студентка по музика Елена Христова от град Левски.

„Това ми беше един от най-любимите празници, винаги го чаках с нетърпение, защото знаех, че ще има подаръци, ще има пари и всяка година си събирах пари, всяка година си купувах телевизионна игра", спомня си Елена.

23-годишният Илия Лилов от Плевен учи право във Великотърновския университет. Споделя, че е имал проблеми с етническия си произход, но признава, че ромите не са готови да излязат от гетото. Бъдещият юрист почита Василица, но не приема всичко от традицията.

„Малко са варварски, защото първата традиция, която зная аз, която я правим още у нас, е да се коли петел. За мен това е варварско и гледам колкото се може повече хора да не го правят вече", допълва Илия Лилов.

Към сбъдването на детската си мечта да стане учител се е устремил 23-годишният Ташо Кирилов от Монтана. Активист е в ромски организации, а във Велико Търново е студент по българска филология. „Вярвам, че ако завърша и се реализирам успешно като учител,  ще мога да помагам на учениците също и от моя етнос“.

На места традициите за Василица се изгубват, защото ромското общество се модернизира, коментира студентът.

"Примерно ако преди 10 години е имало брак между малолетни, те са били на около 14 години, сега забелязвам, поне в моя роден град Монтана, браковете основно се сключват между младежи, които са на 18-19 години. Това е хубавото и поради тази причина се модернизира ромското общество, което го кара да не бъде толкова консервативно, колкото преди."

И за да е жива традицията, на Василица над 300 деца от различните етноси от 37 български училища от мрежата на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ ще сурвакат в Президентството, Народното събрание, Министерския съвет и посолства. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30