Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Сашо Асьов:

Доц. Сашо Асьов: Профилактичните мерки започват още с първите болки в ставите

Клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница "Света Анна" в София
Снимка: УМБАЛ "Света Анна"

Дегенеративните ставни заболявания са първични и вторични в зависимост от причината за тяхното възникване. С възрастта и натоварванията честотата на артрозните болести се увеличава, коментира в предаването "По първи петли" доц. Сашо Асьов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница "Света Анна" в София.

"Ако най-общо ги разделим, дегенеративните ставни заболявания на такива, които са първични, ние използваме думата идиопатични, не сме наясно с детайлите за причината. Друга група - вторични, причинени от различни болести и травми, при които причината е ясна. За първата група, която е може би най-честата - с възрастта честотата на тези заболявания се увеличава. С натоварванията нещата могат да се ускорят като влошаване и засилване на оплакванията", обясни лекарят.

Кога най-често се появяват болките? При наличие на деформации на крайниците първичната артроза може да започне по-рано, още след 50-60-годишна възраст, което в комбинация с генетична слабост на хрущялите и увеличени натоварвания води до болки, в началото най-често при физически натоварвания и при движение.

"Но впоследствие, с прогресията на болестта те стават в покой и нощем, съпроводени едновременно с ограничаване на движенията в засегнатите стави - сериозен проблем в живота на пациента. Може след няколко години да стане толкова сериозно положението, че трябва да се вземат решения за промяна в начина на лечение. В други случаи дълги години тя много бавно прогресира", допълни доц. Сашо Асьов.

Профилактични мерки трябва да се предприемат още с първите симптоми, съветва специалистът.

"Идеята е да се отложат оперативните интервенции максимално далече. На първо място трябва някаква корекция в двигателния  режим, ако пациентът е подложен на много сериозно натоварване на ставите, има такава корекция. Има движения, които поддържат хрущяла- това са движенията без натоварвания и такива, които бързо влошават ситуацията", предупреди доц. Асьов

"Трябва да се започне един системен курс - физиотерапевтично лечение, балнеосанотариално такова. България има чудесни условия за това и едновременно с това група медикаменти, най-вече хранителни добавки - хондропротектори: съдържат основни съставки, които поддържат хрущяла с добра функция", каза още лекарят.

Още препоръки чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.