Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Яна Казакова: Децата разбират илюстрацията по свой начин

Снимка: http://www.bulgarian-illustration.com/

Жираф, който не се побира в книгата. Изчезнало слънце. Карти за оцветяване с чудати герои или какво могат да направят страшно добри чудовища? Общото между тях е техният автор – илюстраторката Яна Казакова.

Илюстрацията може да има своята роля в изграждането на детското въображение и нагласи - това се случва според разбиранията на родителя и неговия подбор на книги за детето, казва Казакова.

Само по себе си оцветяването е медитативен процес за повечето хора. Дори възрастните се справят със стрес с книги за оцветяване, посочи илюстраторката в предаването "Закуска на тревата".

За значимостта на визуалното съдържание Яна Казакова посочи, че преди е рисувала без точна представа какво и как вълнува децата. Като родител вече има нов поглед върху процеса на възприятие на рисуваните образи.

Децата разбират по свой начин нарисуваното, вярва тя. „Аз бих оставила детето само да си разтълкува илюстрацията.“

С поглед назад към детството си Яна Казакова признава, че тогава не е предполагала, че ще се занимава с илюстрация. „Разбира се, спомените от детството, от красивите книги, които съм имала - в един момент просто реших, че нещо, което не ми харесва, бих могла да допринеса да стане по-хубаво.“

Голяма част от детските страхове са насадени от нас самите, съзнателно или не и в същото време, малко парадоксално, се опитваме да помогнем на децата да се справят с тези страхове, допълва илюстраторката на детски книги. 

А на молбата „Мамо, нарисувай ми…“ невинаги отвръща, защото иска децата сами да стигат до дадения образ и да не запечатват нейните форми и начин на представяне.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Савов

Един от достойните българи - Илия Савов, е доброволец в болницата в Смолян

30-годишният Илия Савов от Смолян стана част от екипа на доброволците в помощ на лекари и медицински сестри в областната болница. Илия е един от достойните българи, отличен в класацията на вестник "24 часа" за две върнати портмонета с големи суми пари. Вече трета седмица Илия Савов е доброволец в Спешно отделение и е част от екипа на..

публикувано на 29.11.20 в 14:12
Красимир Батолов

Безплатен обяд за медици на първа линия в Троян

От началото на ноември собственикът на механа в троянското село Орешак Красимир Батолов и неговите съмишленици осигуряват безплатно храна за медиците на първа линия в Белодробната болница в Троян, които се грижат за пациенти с коронавирус. "За тях го правим безвъзмездно, защото те правят много за хората. Дали ще готвим за 10 или за 30 души,..

публикувано на 29.11.20 в 13:25

Победителите от конкурса "Приеми и промени" направиха дарение за деца с умствена изостаналост

Дарение за децата и младежите с умствена изостаналост в един от Центровете за настаняване от семеен тип в Русе направиха победители от европейски конкурс. Победителите от конкурса по проект на Каритас "Приеми и промени" получиха награда от 900 евро. Това се случи през септември и се очакваше отборът на 12 б клас на Професионалната гимназия по..

публикувано на 29.11.20 в 11:06

Български гмуркач с истории за тюлени колкото канапета, водни змии от Мозамбик, войната в Ирак и Морган Фрийман

Стефан Тодоров-Водния е дългогодишен подводен кино и телевизионен оператор, европейски шампион по подводно ориентиране, снимал в океани и морета надлъж и нашир... „Обикновено когато под водата става интересно, кислородът започва да свършва”, започва разказа за подводните си преживелици той. Когато 32 стотинки не стигат за билет за..

публикувано на 29.11.20 в 10:00

Във Варна извличат кръвна плазма с два апарата

Кръвният център във Варна работи вече три седмици с пациенти, преболедували Covid-19, които даряват кръвна плазма. Телефоните звънят непрекъснато, близки на болни търсят плазма, има и дарители. Кръвният център във Варна има два апарата за извличане на кръвна плазма и са обучени четирима специалисти, които да работят с апаратите. С..

публикувано на 27.11.20 в 12:56
Хераклея Синтика

Людмил Вагалински: Хераклея Синтика е обречена на успех

Разкритите артефакти в античния град Хераклея Синтика са толкова много, че с помощта на дигиталните технологии могат да пресъздадат живота в този древен мегаполис, сринат от две мощни земетресения. Това е напът да се случи - социализацията и изграждането на туристическата инфраструктура ще направят от мястото музей на открито.  Първите стъпки..

публикувано на 26.11.20 в 12:02

С порастването децата с проблеми в развитието се социализират все по-трудно

Седемгодишната Елица от Хасково е със синдром на Даун. Момиченцето учи в първи клас на СУ „Васил Левски“ и за изтеклите два месеца се е интегрирала добре в масовата паралелка. Елица посещава и ресурсен учител, с нея се провеждат специални занимания. Елица е третото дете в семейството, чакано и желано. Трябвало да се роди на 24 декември и да бъде..

публикувано на 25.11.20 в 13:22