Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Въздухът на Перник отново е със завишени нива на серен диоксид

| обновено на 16.01.20 в 12:27
Снимка: БГНЕС

И през изминалата нощ в Перник е имало значително превишение на серния диоксид във въздуха, съобщиха за "Хоризонт" от регионалната екоинспекция. 

Към настоящия момент няма данни за нивата на серен диоксид във въздуха в Перник. Газанализаторът в автоматичната измервателна станция е дал температурна грешка и в момента се извършва климатизация, съобщиха за "Хоризонт" от местната РИОСВ.

Последните данни за измерени показатели са от тази сутрин, като последното отчетено превишение е към 7 часа. То е минимално- 1,05 пъти над нормата. През изминалата нощ превишенията са варирали от 1,1 до 1,7 пъти над нормата.

Гъстата мъгла и безветрието са причина за влошеното състояние на въздуха, твърдят от екоинспекцията. Към момента мъглата почти се е вдигнала, появяват се и леки течения и това води до разсейване на замърсителите. 

Вчера в Перник бяха отчетени значителни повишения на нивата на серния диоксид, като най-високата стойност от близо 1000 микрограма на куб. м , бе отчетена в 7 часа.

През изминалите часове съдържанието на серен диоксид във въздуха на Перник отново е било над нормата, заяви за БНР Ивайло Велинов от сдружение "Дишай, Перник".

По данни на сдружението от 23 декември насам нивата на фини прахови частици са постоянно над нормата, градът, който втори месец е във водна криза, сега е изправен и пред проблем със серния диоксид.

“През нощта пак е имало повишение, което е започнало някъде към 11 вечерта и останало до разсъмване, но в момента вече може да се диша, въпреки мъглата“, каза той.

По-тревожна ли е ситуацията от обявената

Според Велинов станцията за измерване на чистотата на въздуха не е на подходящо място:

“Тази станция принципно не я наблюдаваме, тъй като тя винаги си е в нормата. Всеки път, когато правим някаква справка, всичко е наред с нея. Нашите броячи за фини прахови частици алармират, че са 10-11 пъти над нормата, докато тук всичко е наред“, поясни той и допълни:

“Смятаме че станцията е поставена на неподходящо място, където е извън обхвата на индустрия, извън обхвата на битовото горене. А щом го хващат тук, това означава, че в другите квартали положението е в пъти по-тежко“.

От сдружението ще настояват за още две станции

“Продължаваме да настояваме градът ни да получи още поне две станции, за да не се самозалъгваме с тези станции и да знаем какво е положението със замърсяването“, каза Велинов и посочи:

“Трябва да имаме станция, в която попада ТЕЦ “Република“, попада “Стомана“, индустриалната зона, също и големите квартали, които се отопляват на твърдо гориво.

Ивайло Велинов припомни, че серният диоксид е безцветен газ с остра миризма и се получава при използване на твърдо гориво за отопление.

Интервюто с Ивайло Велинов можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.