Петя Аврамова: Държавата ще създаде общ ВиК холдинг

| обновено на 16.01.20 в 16:42
Емил Димитров, Петя Аврамова r Кирил Ананиев на заседанието на Министерски съвет.
Снимка: БГНЕС

Държавата ще създаде общ ВиК холдинг с капитал 1 милиард лева, в който ще участват всички водопреносни дружества в страната. Това обяви регионалният министър Петя Аврамова:

"Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 година от бюджета на МРРБ в предлагания проект на постановление. Българският ВиК холдинг ЕАД-София ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участие в дружество отрасъл ВиК и с дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура".

Аврамова обясни, че целта на новия ВиК холдинг ще е да осигури устойчив модел за финансиране на системата. Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира:

"От това, което се сблъсках в Перник, считам, че наистина това ще е начинът не само да структурираме по-добре управлението и да помогнем на Перник, но и за цялата ВиК структура в България да бъде оптимизирана като дейност".

Премиерът Бойко Борисов поиска до следващата сряда да се дадат гаранции, че питейна вода от язовирите няма да отива приоритетно за производство на електроенергия:

"На първо място ни е питейната вода, на второ - Петкова, производството на ток, така че много внимателно тримата министри това да го подготвите до следващата сряда". Борисов поиска и до следващата сряда да бъде създадена формула, с която да се наложи временен мораториум за вноса и износа от страната на боклук.

"ВиК холдингът ще се управлява изцяло по новия Закон за публичните предприятия и контрол. Ръководството ще бъде избрано след конкурс". Това съобщи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов и добави:

"Този закон плътно ще бъде прилаган по отношение на този холдинг.  След приемането на наредбата ще има и съответните конкурси за тази цел, които ще бъдат координирани от Агенцията за публични предприятия".

От БСП изразиха несъгласие с решението на правителството за създаване на ВиК холдинг. Депутатът Иван Иванов изрази опасенията на левицата:

"Това е поредният опит за замазване на нечия отговорност, защото прехвърляйки всички ВиК дружества под една шапка означава, че всичко, което се е случило до този момент, всички кражби, които са се случили във ВиК дружествата и неправилно управление, ще бъдат замесени и отговорност няма да се понесе от никого".

Председателят на регионалната парламентарна комисия и съпредседател на групата на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов подчерта, че е важно каква ще бъде функцията на бъдещия холдинг:

"Този холдинг, ако разпределя пари само, добре, но ако събира от едни дружества, за да даде на други, тогава се губи някак си справедливостта през тези години, в които те са били на различни писти. Едните са вдигали цените за абонатите си и инвестирали, а другите просто са се държали, като че ли... и са в практически фалит". 

Репортаж по темата можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Свързани новини

Общият ВиК холдинг - ще спре ли разрастването на водната криза

ВиК холдингът ще реши ли проблемите в сектора или ще създаде нови и имали вероятност Шумен да стане новия Перник? Депутатът от БСП и избраник от Шуменския регион Иван Иванов алармира в парламента за проблем с водата на Шумен ...

обновено на 16.01.20 в 17:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33