Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общият ВиК холдинг - ще спре ли разрастването на водната криза

| обновено на 16.01.20 в 17:11
Снимка: БГНЕС

ВиК холдингът ще реши ли проблемите в сектора или ще създаде нови и имали вероятност Шумен да стане новия Перник?

Депутатът от БСП и избраник от Шуменския регион Иван Иванов алармира в парламента за проблем с водата на Шумен.

„Нивото на язовира намалява драстично, а качеството на водата не отговаря на нормите. Последните 10 години тези проблеми бяха неглижирани. Ръцете на новия директор на ВиК – Шумен са вързани. Предишното управление му е оставило милиони дългове“, посочи Иванов в предаването „Нещо повече“.

Според него левицата има солидно изготвени мотиви за вота на недоверие, но не скри, че не намира смисъл от създаването на общ ВиК холдинг:

„Това ще бъде опит за прикриване на стари грехове. Твърде опасно е това да застраши реализирането на приоритетната ос от оперативната програма.

Шумен не може да се превърне в Перник

„Има отстраняване на авария, няма режим. Засегнати са села около Шумен. Тръбопроводите са стари и затова авариите са чести. Довеждащият водопровод е пуснат в експлоатация 1978 година. Има одобрен воден цикъл за града, който се изпълнява. Шумен не може да се превърне в Перник, защото има язовир „Тича“, който е със 170 млн. кубика вода, запасът е за три години“, обясни за „Хоризонт“ директорът на ВиК – Шумен Илиян Илиев.

Според него решението за общ ВиК холдинг е правилно и навреме.

Ключът е на друго място

В предаването „Нещо повече“ Костадин Паскалев, бивш министър на регионалното развитие и бивш кмет на Благоевград, подчерта:

„Създаването на общ ВиК холдинг няма да реши нито един въпрос. Фактът, че се създава един такъв холдинг и целите, формулирани от министъра на регионалното развитие, остават неясни. Ключът е на друго място“.

Според него е учудващото, че държавата е готова да инвестира 1 млрд. лева в едно преструктуриране, а не дава тези пари на ВиК дружествата, за да им се позволи да реализират инвестиции.

„С това решение на премиера - нарушава ли се Конституцията за равнопоставеност на собствеността, тъй като собствеността във ВиК сектора е публична държавна, публична общинска и частна. Ако се инвестират 1 млрд. лева в чисто държавната собственост, тогава кой ще инвестира в частната собственост... Формулирането на решението на въпроса във ВиК сектора с образуването на холдинга е недобре обмислено. Не са проведени консултации“.

По думите на Паскалев една от целите на създаването на този холдинг е изземването на инвестиционния процес от общините и от ВиК дружествата и концентрирането им в холдинга: 

„Преструктурирането на водния сектор чрез този холдинг може да прерасне в концесиониране на водния сектор или продажбата на акции. Това е лелеяната мечта на световните големи ВиК оператори“.

Ефект на подпомагане на по-слабите финансово дружества

„Това е изненадващо решение на Министерския съвет и аз го разглеждам като опит за оптимизиране на работата държавните ВиК дружества, подпомагане на тяхната дейност с по-гъвкави финансови механизми. Но това не решава наболелите проблеми“. Коментарът е на инж. Иван Иванов от Българската асоциация по водоснабдяване.

Той прогнозира минимум шест месеца като срок за реализирането на проекта за общ ВиК холдинг.

„Вярвам, че не се очаква да има нови концесии, а по-скоро да има друга форма на публично-частно партньорство - т.нар. „договори с гарантиран резултат“, допълни инж. Иванов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54