Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Борисова: Дарителите на програма "Топъл обяд" стават все повече

Дарителите стават все повече и така БЧК успява да нахрани повече деца по програмата „Топъл обяд“.
Снимка: БГНЕС

Приключиха четири кампании по програмата „Топъл обяд“ на Българския червен кръст (БЧК), с която се подпомагат социално уязвими категории деца, за да се намали рискът от отпадане от училище. 

Преди години приоритетно са били избирани региони с висок процент безработица и нисък стандарт на живот. Сега благодарение на корпоративните партньори БЧК покрива по-широк периметър от нуждаещи се деца в неравностойно положение, съобщи пред БНР Екатерина Борисова от БЧК. 

„През тази учебна година храним 1663 деца от цялата страна. Общата стойност на обедите е 283 000 лева. Тези средства, които набрахме от съвместни коледни кампании, ще бъдат вложени в тази програма в настоящата учебна година за предоставяне на здравословна храна на тези деца, основно през зимните месеци. Програмата стартира от 1 декември и се реализира до април“, поясни Борисова.

Една от декемврийските кампании на БЧК се провежда за 11-а поредна година с верига супермаркети в страната.

„Във всички 59 магазина от веригата клиентите дариха над 27 000 лева за програмата. Друга успешна и дългогодишна кампания е с верига ресторанти за бързо хранене, също в цялата страна. Там компанията отчислява процент от собствен продукт, но отделно всички клиенти на ресторантите също имат възможност да направят дарение през бутон. За малко повече от месец дариха над 70 000 лева отново за програмата“, уточни Екатерина Борисова в предаването „Преди всички“.

Нова кампания от края на миналата година БЧК провежда съвместно с центрове за ментална аритметика. Били са поставени кутии за дарения към БЧК. Отделно самите центрове отчислявали по 2 лева от таксата на всяко дете и така са събрани 2800 лева.

Трета от кампаниите на Червения кръст касае процент от средствата от продажба на коледни и новогодишни картички. Така са събрани 6000 лева.

Равносметката е около 105 000 лева от съвместните коледни кампании в полза на програма „Топъл обяд“, обобщи Борисова.

Програма „Топъл обяд“ е една от най-успешните и устойчиви програми на БЧК. Реализира се вече за 16-а поредна година.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мира Копанарова

Мира Копанарова - гост в рубриката “Америка - илюзии и реалности”

Мира Копанарова е гост в 49-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности” в търсене на житейско равновесие между Канада и България, с поглед към историческото ни минало и с надежда за едно ново възраждане. "Пътувам доста често до България. За мен е мнго важно да се грижим за възрастните хора. Моята баба, да е жива и здрава, е все още..

публикувано на 07.06.24 в 10:56
Снимката е илюстративна

"Земята на розите" - филм за невидимите деца с увреждания

"Земята на розите" е игрален филм, който е посветен на децата с увреждания. В 58-минутната продукция се разглеждат теми, свързани с децата със синдром на Даун и аутизъм. "Решихме да разкажем историите на тези деца по един кинематографичен начин - техния живот, трудностите , през които преминават", казва терапевтът Любомир Миланов, един от..

публикувано на 07.06.24 в 07:14

Кулски айдук ще дегустира ястия в кулинарен конкурс за Еньовден

Кулинарен фестивал и конкурс за Еньовден организират Община Кула и читалище "Просвета - 1872" в града. Рецептите за ястия с билки и подправки могат да се изпращат от цялата страна, може да са написани и на ръка , уточнява пред БНР експертът в общинската администрация Христела Александрова. " Няма възрастови ограничения , няма и регионални..

публикувано на 06.06.24 в 07:12

Диян Господинов: Хората с увреждания в България нямат свобода на движение

Хората с увреждания в България нямат свобода на движение . Това мнение изразява пред БНР Диян Господинов от Русе, който вече 17 години се среща с недостъпната среда. "Трябва да доказваме всеки божи ден на хората, които условно наричам здрави, че имаме право да бъдем живи. Недостъпната среда е белег, че те не ни допускат до техния живот ",..

публикувано на 05.06.24 в 10:31

Улица в центъра на Добрич остана седмица без вода

Улица в центъра на Добрич от седмица е с нарушено водоподаване. Жители сигнализират, че ситуацията е нетърпима, а реакцията на ВиК дружеството - неадекватна. Според потърпевшите проблемът е започнал след присъединяването на канализацията на новопостроена къща на същата улица . Улица "Брацигово" в Добрич е в непосредствена близост до..

публикувано на 05.06.24 в 07:07

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология. Създаден преди 30 години той обезпечава с кръв и кръвни продукти столичната военна болница и въоръжените сили. Да защитава живота и здравето на пациентите, обезпечавайки ги с кръв и кръвни продукти, е голямата мисия на Центъра за трансфузионна хематология още от..

публикувано на 02.06.24 в 07:50

В манастира "Св. св. Петър и Павел" започнаха честванията за 150-годишнината от създаването на първата семинария у нас

С откриването на музейна експозиция и с валидиране на историческа пощенска марка в манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец започнаха честванията за 150-ата годишнина от създаването на първата семинария у нас – Петропавловската.  Имали сме духовно образование още преди освобождението, подчерта великотърновският митрополит..

публикувано на 02.06.24 в 07:10