Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Георги Милков:

Хаосът в Либия ще продължи, докато основните играчи не намерят друго решение

Георги Милков - специален кореспондент на в. „24 часа“
Снимка: БГНЕС

Скептицизмът за ситуацията в Либия е разумен, хаосът ще продължи, докато основните сили, които подкрепят двамата играчи на терен – Файез Сарадж в Триполи и Халифа Хафтар на изток, не намерят друго решение. Това заяви пред БНР специалният кореспондент на вестник „24 часа“ Георги Милков - журналистът с най-голям опит на тема Либия у нас.

Според него конференцията в Берлин за Либия бе малка крачка с положителен ефект, осигурил временно примирие, което обаче може да не продължи дълго.

ЕС - най-неубедителният на терен

„Европейският съюз вероятно е големият играч с най-много различни карти и различни интереси, и уви - най-неубедителният на терен в Либия“, каза Милков в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Франция, която в началото играеше доста прикрито, напоследък дори не прикрива, че поддържа Хафтар. Италия е с международно признатото правителство в Триполи, както и шапката Европейски съюз“, каза той и посочи, че заради случилото се в последните месеци отделни страни взимат страната на единия или другия отбор.

„Визирам Гърция, която в последните месеци също открито е на страната на Хафтар“, посочи Милков и обясни, че Атина го прави по своя лична причина – силното участие на Турция на страната на правителството в Триполи и сключеното споразумение на турския президент Реджеп Ердоган и Сарадж за военна подкрепа, както и морското споразумение, което пресича пътя на проекта за Източносредиземноморския газопровод, в който участват Гърция, Република Кипър, Израел, Египет. „Там се заплита възелът и около проблем с Кипър“, добави той.

Сарадж чакаше подкрепа от Европа, а получи от Турция

„Сарадж очакваше подкрепа от Европа дълго време в битката на терен, а получи подкрепа единствено от Турция… Позицията на Турция е формирана от други интереси, които може да бъдат разглеждани часове наред… Но в Либия те действат с подкрепата на Катар. Така ще стигнем до следващия възел, който обяснява защо ОАЕ са на другата страна, които през годините се опитват да пропъдят или елиминират катарските интереси навсякъде - в Северна Африка, в района на Сахел, в района на Бабелмандебски проток около Йемен и т.н.“, обясни Георги Милков.

Според него турците са с най-сериозна заявка, и включително по исторически причини Турция е стъпила най-здраво в този регион, има и исторически връзки, търговски интереси, включително от времето на Кадафи, когато десетки хиляди турски работници работеха по големи турски проекти там. „Както и идеята Турция да има ВМС база в Либия, които я отстояват така, както руснаците за база в Сирия“.

Източносредиземноморският газопровод и Кипър

„В тази игра се намеси и проблемът с Източносредиземноморския газопровод, проект, в който Турция не желае да бъде маргинализирана, тъй като смята, че има достатъчно методи да контролира играта. И стигаме до стария 40-50 години проблем с Кипър“, каза журналистът и добави:

„След като в акваторията на Кипър бяха открити залежи от газ и кипърските гърци предприеха действия с подкрепата на Гърция и с договорки с Египет и Израел да се изгради газопровод, който да свързва голямото находище „Левиатан“ до бреговете на Израел, а към тръбата да бъде включен и египетски газ и да върви през Кипър, където да бъдат експлоатирани новите находища и през Гърция към Европа, Турция нямаше как да не направи нещо – да блокира тази идея. Турция твърди, че тази част е територия, в която също има право да участва“.

Непредвидимост и заради налагане на шаблона „Сирия“

Милков посочи, че в Либия „руснаците също имат своите интереси, американците – колкото и да не взимат видно участие в тази криза, също“.

„Замесени са още Турция, ОАЕ (които въоръжават Хафтар и му помагат логистично), Египет също…“. Освен това много от страните налагат шаблона „Сирия“ върху картата на Либия - руснаците, турците, Саудитска Арабия, обясни той.

„Опасявам се обаче, че всеки, наложил някакъв чужд шаблон върху картата на Либия, се е объркал. Затова нещата са непредвидими и това е най-големият проблем“, каза журналистът.

„Ако погледнете картата и видите всяка една от страните с нейното местоположение и интереси, можете по-лесно да си обясните всичко това, което се случва - хаос“, каза Георги Милков.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42