Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Веселин Тодоров:

Министерството на културата може да конфискува превода на съвременен език на "Под игото"

Снимка: БГНЕС

Министерството на културата глоби издателя на книгата „Под игото на съвременен български език“. Установени са значителен брой промени на оригиналния текст, включително обяснителни бележки, без те да са съгласувани с Министерството на културата. Нарушен е Законът за авторското право и сродните му права.

"За мен лично това е проблем. Обичайната практика навсякъде по света е издателите да поставят под линия или в края на книгата бележки, обяснения. Със сигурност има световни автори, които трудно могат да бъдат разбрани на езика, на който са писали, защото са писали преди стотици години“.

Произведенията на българските класици вече са на повече от 100 години „и съответно започват да стават не съвсем разбираеми за съвременния българин, особено за младите, които изучават задължително "Под игото". Така че моето лично мнение е, че това не е добра практика и може тези трудно разбираеми архаизми или други думи или изрази да бъдат обяснени под линия", каза в предаването "Хоризонт до обед" Веселин Тодоров, издател и бивш председател на Асоциация "Българска книга".

Засега книгата „Под игото на съвременен български език“ няма да бъде изтеглена от пазара.

"Добре е да опитваме с преговори да решаваме проблемите. Между другото има още едно действие, което вероятно Министерството на културата ще наложи - то може да конфискува книгата и да я унищожи. Това изрично е предписано от закона", допълни Веселин Тодоров.

Той препоръча издателството да поиска преговори с Министерството на културата.

"Факт е, че много такива класически автори в Западна Европа имат даже и съкратени версии, адаптирани за училище".

За съжаление, обществото ни не е достатъчно узряло да приеме, че авторските права са нещо много важно и са единствения механизъм, за да има автори, допълни той.

"Ако няма защита на авторските права, вероятността да имаме съвременна литература, съвременно кино и така нататък е много малка или ще има само такива субсидирани от богати хора или от администрацията, което едва ли е гаранция за добро качество". 

Нарушение на закона е, ако се публикуват произведения в интернет без съгласието на автора, допълни издателят.

"Трябва законов механизъм, който да гарантира защитата на авторските права и този законов механизъм, трябва да дава механизъм, по който да може да се блокират домейни или поне части от някакви сайтове, на които се публикува пиратско съдържание. Директно трябва да кажем вярната дума за тези публикации, това е тежка злоупотреба, това е пиратстване. Това е нещо, което носи наказателна отговорност за извършителите и имаме подкрепа най-общо от Министерството на културата, но това нещо може да стане факт, само след като мине през Парламента", коментира Тодоров.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.