Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Ромео и Жулиета“ в Миланската Скала

Ла Скала - Милано

Новият сезон на Миланската Скала зарадва любителите на оперната музика с премиера на “Ромео и Жулиета” на Шарл Гуно. Поставен за първи път на парижка сцена през 1867 г. и последвали спектакли през  1874, 1911, 1934 и 2011 г., шедьовърът на композитора се завърна в миланския театър в продукция на Метрополитън опера. Музикалната вечер отбеляза и дебют в оперен спектакъл в Ла Скала на младия диригент Лоренцо Виоти. Носител на международната награда за опера за 2017 г., музикален директор на оркестър Гулбенкиан в Лисабон за сезон 2018/2019 г., избран за музикален директор на Националната Холандска опера в Амстердам от 2021 г., маестро Виоти оправда очакванията на присъстващите със своето великолепно дирижиране. Изключително висока оценка получи и режисурата на директора на Lincoln Center Theatre в Ню Йорк Бартлет Шер. Носител на “Tony Award” за 2008 г. за режисура на мюзикъла “South Pacific”на Ричард Роджърс, известен в театъра и с постановките си на оперите “Отело”, “Сивилският бръснар”, “Любовен еликсир”, “Ромео и Жулиета” на сцената на Метрополитън, Бартлет Шер ни впечатли с новаторски поглед и уважение към традициите. След силни изяви с “Риголето” в Мелбърн и Берлинската държавна опера, “Луиза Милер” в Чикаго, преподавателят по сценография в Yale School of Drama и носител на “Tony Award” Майкъл Иъргън ни очарова със своята великолепна сценография. И още една носителка на “Tony Award” за мюзикъла “South Pacific” – Катрин Зубер, получи заслуженитe аплодисменти на гостите в Ла Скала за избора на костюми.

В ролята на Жулиета беше германският сопран Диана Дамрау. След великолепнo изпълненa роля на Виолета в "Травиата" през 2013 г. с диригент маестро Даниеле Гати и Графинята в “Сватбата на Фигаро” през 2016 г., световноизвестното оперно дарование за пореден път ни очарова със силно сценично присъствие и артистичност. Вечерта отбеляза абсолютен триумф за високоценения на световната музикална сцена италиански тенор Виторио Григоло, който бе Ромео. С дебют на 13- годишна възраст в операта в Рим с “Тоска” и Лучано Павароти, носител на наградите “Карузо”, “Пучини”, “Opera News Award”, Григоло покори публиката в Ла Скала, а изпълненията на бис и бурните овации бяха доказателство за поредния успех на тенора. Висока оценка за Матиа Оливиери, когото видяхме в ролята на Меркуцио. С дебют в Ла Скала с Шонар в “Бохеми” през 2015 г. с диригент маестро Дудамел, Малатеста в “Дон Паскуале”с маестро Шайи, италианският баритон и този път се отличи със забележителна музикална техника. Добре познатият с изпълнения в опери и концерти бас-баритон Николас Тесте бе един великолепен Лоренцо. Перфектна изява в ролята на Стефано за носителката на “Opera Award” в Лондон за млади изпълнители Марина Виоти. Сила на гласа бе водеща в изпълнението на френския бас Фредерик Като, който бе граф Капулети. Изгряващият руски тенор, звезда на Болшой театър и Кралската опера в Дания, Рузил Гатин ни впечатли в ролята на Тибалд. Силна изява за носителката на наградата “Грами” за 2001 г. и “Абиати” за 2009 г. Сара Мингардо, която бе Гертруда.

Дългите аплодисменти след края на спектакъла и въодушевлението на публиката бяха доказателство за успеха на премиерата и целия оперен състав, с несъмнена звезда на вечерта Виторио Григоло.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36