Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: В момента палестинците се чувстват изоставени

Милен Керемедчиев в студио на програма „Хоризонт“
Снимка: Иван Русланов

Съветникът в Белия дом и зет на президента Джаред Кушнер направи представяне в Бахрейн на близкоизточния мирен план на Доналд Тръмп, от което се видя, че държавният глава спазва тенденцията си за преминаване от политически към икономически теми. Т.е. преместване на фокуса от реалния проблем, който е заселването на палестинските територии от Израел и продължаването на окупацията на тези територии. Това заяви пред БНР Милен Керемедчиев, международен анализатор и бивш зам.-министър на външните работи.

В предаването „12+3“ Керемедчиев посочи, че прехвърлянето в икономическата сфера се очаква с „наливането на 50 млрд. долара в четири държави, които са ангажирани с палестинския проблем. Над 50% от тях ще отидат за палестинците, а останалите ще бъдат поделени между Египет, Ливан, Йордания и палестинските територии“.

„С две думи идеята е с повишаване на жизнения стандарт на населението в региона – очаква се разкриването нови над 1 млн. работни места, да се тушира политическото напрежение между Израел и Палестина“, заяви бившият зам. външен министър на България.

И подчерта, че за обявяването на плана Тръмп покани във Вашингтон и премиера Бенямин Нетаняху и основния му политически съперник Бени Ганц, но не и представители на Палестинската власт.

Керемедчиев изтъкна още скорошното отпадане на забраната за израелски граждани да посещават арабските държави региона, което в продължение на десетилетия бе много строго правило.

„Това означава, че оттук нататък отношенията между Израел и Саудитска Арабия и страните от Персийския залив вече влизат в своята официална част – т.е. ще има официални делегации“, които ще осъществяват визити в съответните страни, посочи международният анализатор и допълни:

„Така че при всички положения в момента палестинците се чувстват изоставени, защото най-големите спонсори на палестинските движения – страни от Персийския залив, все повече се обръщат към Израел“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Мирният план на САЩ за Близкия изток ще бъде от историческо значение

Мирният план на Съединените щати за Близкия изток ще бъде от историческо значение, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, предаде Франс прес. Подобен коментар за проекта направи и израелският опозиционен лидер Бени Ганц, според когото той „ще..

публикувано на 26.01.20 в 02:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54