Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: В момента палестинците се чувстват изоставени

Милен Керемедчиев в студио на програма „Хоризонт“
Снимка: Иван Русланов

Съветникът в Белия дом и зет на президента Джаред Кушнер направи представяне в Бахрейн на близкоизточния мирен план на Доналд Тръмп, от което се видя, че държавният глава спазва тенденцията си за преминаване от политически към икономически теми. Т.е. преместване на фокуса от реалния проблем, който е заселването на палестинските територии от Израел и продължаването на окупацията на тези територии. Това заяви пред БНР Милен Керемедчиев, международен анализатор и бивш зам.-министър на външните работи.

В предаването „12+3“ Керемедчиев посочи, че прехвърлянето в икономическата сфера се очаква с „наливането на 50 млрд. долара в четири държави, които са ангажирани с палестинския проблем. Над 50% от тях ще отидат за палестинците, а останалите ще бъдат поделени между Египет, Ливан, Йордания и палестинските територии“.

„С две думи идеята е с повишаване на жизнения стандарт на населението в региона – очаква се разкриването нови над 1 млн. работни места, да се тушира политическото напрежение между Израел и Палестина“, заяви бившият зам. външен министър на България.

И подчерта, че за обявяването на плана Тръмп покани във Вашингтон и премиера Бенямин Нетаняху и основния му политически съперник Бени Ганц, но не и представители на Палестинската власт.

Керемедчиев изтъкна още скорошното отпадане на забраната за израелски граждани да посещават арабските държави региона, което в продължение на десетилетия бе много строго правило.

„Това означава, че оттук нататък отношенията между Израел и Саудитска Арабия и страните от Персийския залив вече влизат в своята официална част – т.е. ще има официални делегации“, които ще осъществяват визити в съответните страни, посочи международният анализатор и допълни:

„Така че при всички положения в момента палестинците се чувстват изоставени, защото най-големите спонсори на палестинските движения – страни от Персийския залив, все повече се обръщат към Израел“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Мирният план на САЩ за Близкия изток ще бъде от историческо значение

Мирният план на Съединените щати за Близкия изток ще бъде от историческо значение, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, предаде Франс прес. Подобен коментар за проекта направи и израелският опозиционен лидер Бени Ганц, според когото той „ще..

публикувано на 26.01.20 в 02:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да се спират автомобилите с неизправности, свързани с отработените газове

Автомобилите с неизправности, свързани с отработените газове няма да се спират от движение. Срокът за отстраняване на неизправностите ще се увеличи от 14 на 30 дни. Това предвиждат промени в наредбата, свързана с техническите прегледи на..

публикувано на 12.08.24 в 17:13

Силният вятър продължава да разпалва огъня в област Атика до гръцката столица

Силният вятър продължава да разпалва огъня в област Атика до гръцката столица. Продължават за евакуират жители от района и пациенти от близките болници. Всички загасени до сега огнища се разпалиха отново от вятъра. Работата на огнеборците не..

публикувано на 12.08.24 в 16:50

Апелативните магистрати в Бургас решиха - Биляна Петрова излиза от затвора

Апелативните магистрати в Бургас освободиха предсрочно от затвора Биляна Петрова – бивш заместник-кмет на столичния район "Младост", която излежаваше петгодишна присъда в Сливенския затвор за искане на подкуп, заедно с Десислава Иванчева. Остатъкът от..

публикувано на 12.08.24 в 16:42

Рекордни 436 кг хероин бяха заловени на фериботното пристанище в Бургас

Рекордно количество 436 кг хероин на стойност 70 млн. лв. откриха митнически служители в товарно ремарке пристигнало от Батуми на фериботното пристанище в Бургас. Товарното ремарке е с казахстанска регистрация. Тръгнало е от Киргизстан до..

публикувано на 12.08.24 в 16:31
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар в землището на село Неделкова Гращица, Невестинско

Пожар гори в землището на село Неделкова Гращица, община Невестино, област Кюстендил. Екипи на пожарната, горски работници и доброволци се борят с огъня, който  наближава близка гора.  На място са екипи на Държавното горско стопанство "Невестино",..

публикувано на 12.08.24 в 16:31

Катя Вълчева: Психиатриите нямат пожароизвестителна система

Три системни проблема констатирахме при проверката в психиатрията на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, където пациент почина от тежки изгаряния при пожар. Това съобщи в интервю пред БНР Катя Христова Вълчева, началник на кабинета на..

публикувано на 12.08.24 в 16:11

Най-високата средна работна заплата за страната е в София - вече 3129 лв.

Най-високата средна работна заплата за страната е в София-столица и вече е 3129 лева, сочат данните на националната статистика за второто тримесечие на годината. Най-ниското средно възнаграждение е в Благоевград – 1519 лева. НСИ: Нарастване на..

публикувано на 12.08.24 в 15:48