Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Асоциация на оцелелите от Холокоста в България“ искат СУ да отнеме почетни титли

Обект на бившия концлагер Заксенхаузен в Ораниенбург, близо до Берлин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Асоциация на оцелелите от Холокоста в България и техните деца“ настоява за премахване имената на бивши служители на Шуцщафел (SS) и съдени в Нюренберг (и екзекутирани) военнопрестъпници и палачи, на които Софийският университет "Свети Климент Охридски" е дал титла “доктор хонорис кауза” в периода 1939-1941 г. Имената им продължават да фигурират и днес в почетната листа на университета.

"Ние бяхме много изненадани от това, че в списъка на почетните доктори така, както е обявен на сайта на Софийския университет, има много известни, бих казала печално известни имена. Между тях най-много се набива името на Ханс Франк. Онези, които познават историята на Третия райх, знаят, че Ханс Франк е също така известен и със също такъв ранг, военнопрестъпник като Хайдрих, като Химлер, като Гьоринг. Той е съден в Нюренберг, обесен е в Нюренберг. Бил е генерал-губернатор на Полша и лично отговорен за безобразията, за престъпленията, които са извършени в Полша и за също така депортацията на евреите от Варшавското гето", каза в предаването "Хоризонт до обед" Леа Коен, председател на „Асоциация на оцелелите от Холокоста в България и техните деца“.

Със званието "доктор хонорис кауза” са удостоени и Едуард Колраух, един от създателите на печално известните Нюрнбергски закони, както и Бернхард Руст, виден есесовец и също така министър на просветата на нацистка Германия. В списъка на Софийския университет фигурира също и името на Евалд фон Масов.

Според световната практика званието „доктор хонорис кауза“ е било многократно отнемано на политически или криминално компрометирани лица, както това се случи с титлите на Аун Сан Су Чи в два изтъкнати университета заради политиката ѝ към мюсюлманското малцинство рохинги.

"Най-яркият пример е с Аун Сан Су Чи, на която беше дадена и Нобелова награда за мир. Тя е "доктор хонорис кауза" на няколко световно известни университета. Заради това, което се случи с рохингите, на нея ѝ бяха отнети всички тези титли. Даже имаше предложение да ѝ се отнеме Нобеловата награда", допълни Леа Коен.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калина Йорданова и Катя Едрева

Пандемията от Covid-19 се отразява сериозно на психичното здраве на българина

Пандемията от Covid-19 се отразява сериозно и на психичното здраве на хората, независимо дали те са преболедували от коронавируса. Според психиатри тежките депресивни разстройства са се увеличили с 25% от началото на пандемията, а всеки втори има проблеми със съня. От началото на пандемията все повече хора търсят психологична и психиатрична..

публикувано на 17.05.21 в 19:32
Снимката е илюстративна

Разногласия около проекта за нова сграда в центъра на София

77 години след бомбардировките над София, на площад "Княз Александър I Батенберг" и ъгъла на ул. "Аксаков" ще се появи нова сграда. В момента там има само една сграда - някогашното кафене от стария хотел „България". Пететажен апартаментен хотел с обществена функция на първия етаж се очаква да има на празното сега  пространство. Районът е..

публикувано на 17.05.21 в 14:55

Ирена Перфанова: Много участници влизат спекулативно на имотния пазар

Националното сдружение „Недвижими имоти“ започва кампания за популяризиране на професионалния регистър на агенциите и брокерите . Регистърът е създаден през миналата година, за да повиши прозрачността на имотния пазар. Справката в регистъра е безплатна. „Когато има подобен инструмент, какъвто има в един цивилизован бизнес свят, тогава..

публикувано на 17.05.21 в 14:07
Христиана Стоименова

Актрисата Христиана Стоименова е сред 10-те най-изявени млади личности за 2021 година

Актрисата Христиана Стоименова е сред 10-те най-изявени млади личности за 2021 година. "Най-изявените млади личности" (The Outstanding Young Persons - TOYP) е програма, която служи за формално признание на млади хора, които изпъкват в избраните области и са пример за най-добри качества на младите хора в света. Министърът на финансите Асен Василев..

публикувано на 17.05.21 в 11:43

Психолог: Децата платиха най-висока цена по време на пандемията

Провокира ли продължителното онлайн обучение нежелание на децата да се върнат присъствено в класните стаи? Има ли загуба на мотивация – ето какво споделят родители: „ Онлайн обучението нанесе доста сериозни поражения върху психиката на всички ни – не само на децата . С тях ще трябва тепърва да се оправяме.“ „Не им се ходи на..

публикувано на 17.05.21 в 10:45
Фондация „Заедно в час“ организира „Предизвикай се с кауза“

"Заедно в час" организира благотворително събитие "Предизвикай се с кауза"

Повече от 1000 ученици от 19 населени места и 31 училища ще се включат в тренировки с ултрамаратонеца Красимир Георгиев и Фондация "Заедно в час", за да развият ценни умения, физическа активност и да подкрепят първото издание на благотворителното събитие "Предизвикай се с кауза". То ще се проведе на 30 май на различни места в България и..

публикувано на 17.05.21 в 10:35

Цветан Кюланов: Емоционалното послание е в основата на ваксинационната кампания

„България се ваксинира - информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!“ - това е насловът на кампанията, която започва Представителството на Европейската комисия в България с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Световна здравна организация, УНИЦЕФ и Национално сдружение на общините в България. БНР е медиен..

публикувано на 17.05.21 в 09:40