Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дюлгерова: Събитията, свързани с Народния съд, са тежка страница от българската история

Проф. Нина Дюлгерова
Снимка: БГНЕС

Модерен и безпристрастен прочит на важни исторически събития. Това беше идеята, която провокира български историци да представят вижданията си за Ялтенската конференция, проведена между 4-ти и 11-и февруари 1945 година.

Друг повод, който налага да се призове за прочит без емоции на ключови исторически събития, е годишнината от присъдите, изпълнени след Народния съд.

Съвременният прочит на историческите събития често се използва за нови внушения, защото не се представят всички факти, а само един ракурс от картината, категорична беше проф. Нина Дюлгерова, университетски преподавател, историк и експерт по международни отношения. Затова тя избра да даде пресконференция за Народния съд и изпълнените след това присъди срещу трима премиери, министри, депутати.

Тежка страница от българската история

„Това е тежка страница от българската история. На мен ми е безкрайно неприятно, че това събитие преминава под знака на омразата. Тези събития, извадени от контекста, могат да бъдат оценявани само като пропаганда, в която моралът и етиката са превърнати в култ. И всичко, свързано с истинските събития, трябва да бъде елиминирано, защото трябва да създадем идеология, основаваща се на ненавистта към нещо, което е минало преди нас. Това е т. нар. „социалистическа система“, част от биполярния свят“.

По думите на проф. Дюлгерова:

„Народният съд е или като свещена крава, която се заобикаля, или пък се използва максимално, за да може да се доказва максимално колко са лоши комунистите“.

Проф. Нина Дюлгерова отбеляза, че „битката в момента е за паметта и за бъдещите поколения - какво те ще знаят и какво те ще носят със себе си в утрешния ден“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакват се присъдите на българите, обвинени за измама със социални помощи във Великобритания

Очаква се днес съдът в лондонския квартал Ууд Грийн да произнесе присъдите срещу петима български граждани, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство. Процесът започна в сряда, като и през вчерашния ден в съда бяха изнесени нови сведения за дейността на бандата и беше изслушана защитата. Галина..

публикувано на 30.05.24 в 04:51

На конференция в Никозия ще бъде обсъдена пътна карта за равенството между половете

Пътна карта за постигане на равенството между половете ще бъде обсъдена на започващата днес в кипърската столица Никозия двудневна конференция на високо равнище "Жени за Средиземноморието" /"Women for the Mediterranean"/. Тя е и част от подготовката на страната домакин за председателството на Съвета на ЕС през 2026 г. Международната среща се..

публикувано на 30.05.24 в 03:42
Еманюел Макрон

Еманюел Макрон е призовал Махмуд Абас да проведе реформи

Френският държавен глава Еманюел Макрон е призовал в телефонен разговор палестинския президент Махмуд Абас да "приложи необходимите реформи", така че да има перспектива за признаване на държавата Палестина. Това съобщиха от кабинета на Макрон, цитирани от Франс прес.  Френският лидер е подчертал ангажимента на Франция за създаване на обща визия за мир с..

публикувано на 30.05.24 в 01:49
Риши Сунак

Риши Сунак изключи евентуална сделка с Найджъл Фарадж

Британският премиер Риши Сунак изключи възможността за сделка преди общите избори с Найджъл Фарадж - почетен председател на крайнодясната популистка партия "Реформирай Обединеното кралство". Предложението за разговори беше направено от Найджъл Фарадж. По-рано той бе обявил, че ще се въздържи да се кандитира от името на "Реформирай Обединеното..

обновено на 30.05.24 в 01:23
Бет Неш позира в самолет на международното летище Лоугън в Бостън на 18 декември 2014 г.

Бети Неш, стюардесата с най-дълъг стаж в света, почина на 88 години

Бети Неш - най-възрастната стюардеса в света, почина на 88 години. Тя има близо 70 години трудов стаж и е работила в една и съща компания до края на живота си.  Според  Асоциацията на професионалните стюардеси  Бети Неш  започва кариерата си  през 1957 г. в  авиокомпания  "Истърн", която  през 1990 година  е закупена от "Американ Еърлайнс". В същата..

публикувано на 29.05.24 в 23:06

Гласуват 200 хил. лева за заплати във фалиралото ВиК-Дупница

200 000 лева се очаква да отпусне Общинският съвет в Дупница на предстоящото си заседание на местното ВиК дружество, което все още предстои да премине към регионалния воден оператор "Кюстендилска вода". Задълженията на ВиК-Дупница надхвърлят 2 милиона лева, от години сметките на дружеството са запорирани. Още преди Коледа нямаше пари за заплати, а..

публикувано на 29.05.24 в 22:57
Закритият плувен басейн в сградата на 6 училище

Три пъти по-скъпо ще плащат учениците от Монтана за ползване на единствения закрит басейн в града

Три пъти по-скъпо ще плащат учениците от Монтана за ползване на закрития плувен басейн в 6-о училище "Отец Паисий" в извънучебно време. Двойно се вдига месечната такса за общежитието на 7 училище "Йордан Радиков". Тези решения взеха общинските съветници в Монтана на редовното си заседание. Аргументите - цените не са променяни от 2008 година и..

публикувано на 29.05.24 в 22:44