Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Марчев: Ще се наложи почистване на къщата на софийската адвокатура

Снимка: Ани Петрова, БНР

„Най-важното е новият адвокатски съвет да бъде активен, да държи връзка с всички адвокати. Досега адвокатите са усещали липса на активност и подкрепа. Ще имаме приемен ден, ще използваме всички начини за комуникация“. Това каза пред БНР Стефан Марчев, който беше избран за председател на Софийската адвокатска колегия.

Все още не е изтекъл срокът за обжалване на решенията за обявяване на изборните резултати. Той изтича на 10-и февруари. Има подадени жалби. Вторият тур на изборите регистрира рекордна избирателна активност. 

„За активността на изборите допринесе това, че за първи път в историята на изборите за ръководни органи на колегията имаше предварително обявени кандидати, които изложиха ясно идеите си и имаха възможност да представят екипа си. Така за първи път адвокатите успяха да направят информиран избор“, отбеляза Марчев в предаването „Преди всички“.

Той изрази надежда, че увеличената подкрепа на изборите идва от това, че адвокатите са видели в него и в екипа му възможност за реализиране на полезни за адвокатурата и за цялото общество неща: 

„Надявам се да направим комуникацията лесна с всички институции. Надявам се Висшият адвокатски съвет да бъде наш помощник“.

Стефан Марчев каза, че ще се наложи „почистване на къщата на софийската адвокатура“:

„През изминалите две години бях част от малцинство, което не успяваше да осигури необходимата и чакана от колегите публичност и прозрачност. Когато няма публичност и прозрачност, винаги остава съмнението, че има нещо нередно в къщата. Когато встъпим в длъжност, първото нещо, което ще започнем, е да осигурим от първия ден публичност и прозрачност. Ще направим одит на свършеното до момента“.

Марчев съобщи, че за първи път в историята на Софийската адвокатура отчетът за бюджета на Софийска адвокатска колегия не е бил приет:

„Беше представен по начин, който поражда съмнения за злоупотреби и прикрити неща“.

Интервюто със Стефан Марчев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Полша Анджей Дуда

Президентът на Полша: Рюте трябва да постави като приоритет укрепването на източния фланг на НАТО

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че новоназначеният генерален секретар на НАТО Марк Рюте трябва да постави като приоритетна цел укрепването на източния фланг на Алианса, засилвайки военното присъствие и разширявайки инфраструктурата, предаде полската новинарска агенция ПАП.  В изказване пред Варшавския форум за сигурност президентът..

публикувано на 02.10.24 в 07:46

Галаконцерт в София на майсторския клас на Райна Кабаиванска

Заключителният галаконцерт на 24-ия международен майсторски клас на Райна Кабаиванска ще е тази вечер в Голямата зала на Софийската опера и балет. Тази година оперната прима избра 14 млади оперни певци от пет държави - България, Грузия, Италия, Румъния и Южна Корея. На заключителния концерт тази вечер на лауреатите, показали особено високи..

публикувано на 02.10.24 в 07:44

Продължават битките в украинската Донецка област

В Донецка област продължават усилията на украинските въоръжени сили да отблъснат настъплението на руската армия. Ръководителят на украинската Донецката военна областна администрация Вадим Филашкин призна, че руснаците са стигнали почти до центъра на град Вугледар. Защитниците на града са обкръжени от запад, юг и изток, а пътят за отстъпление на..

публикувано на 02.10.24 в 07:41

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ проведоха телевизионен дебат

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ – сенаторът -републиканец Джей Ди Венс и губернаторът на Минесота – демократът Тим Уолц проведоха единствения планиран преди изборите телевизионен дебат помежду си. Въпросите на водещите от NBC News засегнаха множество теми – от ескалиращата ситуация в Близкия Изток до икономическата политика, климатичните..

публикувано на 02.10.24 в 07:39

Летищата на Кипър - в състояние на повишена готовност

Летищата на Кипър бяха поставени в състояние на повишена готовност след атаката на Иран с балистични ракети срещу Израел снощи. Полети за Тел Авив кацат извънредно на острова. Президентът Никос Христодулидис свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност тази сутрин. Общо 11 полета от различни европейски страни по маршрут за Тел Авив..

публикувано на 02.10.24 в 07:36

Последни данни: Изстреляните срещу Израел ракети са били 180

На среща на израелския кабинет по сигурността премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че който атакува страната му, може да очаква отговор, след като за втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел, което предизвика множество международни реакции.  "Иран допусна голяма грешка и ще си плати", заяви Нетаняху...

публикувано на 02.10.24 в 07:29

Национален празник на поезията в Смолян

В Смолян официално беше открит Националния празник на поезията. Празникът се организира от Община Смолян, Съюза на българските писатели и Клуба на дейците на културата.  Пред скулптурната композиция "Орфей и Родопа" в града бе запален символичния огън на поезията. По традиция огънят се запалва от видни творци. Това е поредния празник и за..

публикувано на 02.10.24 в 06:32