Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обилен снеговалеж затвори пътища и остави без ток села в страната

| обновено на 06.02.20 в 12:58
Снимка: БГНЕС

Обилният снеговалеж затвори пътища и остави без ток села на различни места в страната.

Ограничено е движението на всички превозни средства през проходите Хаинбоаз, Троянски и Шипка. За камиони над 12 тона е затворена магистрала "Хемус", както и всички пътища в областите Русе, Търговище, Ямбол и Шумен.

Заради обилния снеговалеж временно е ограничено движението на всички превозни средства по републиканската пътна мрежа в област Разград. Заради валежите и бурния вятър е ограничено движението на камиони над 12 тона по пътя Плевен - Русе.

Временно е спряно движението за всички превозни средства и по главния път София - Варна край Търговище заради закъсали няколко товарни автомобила.

Обилния и мокър сняг, който продължава да вали в Ловешка област прекъсна електропроводи и остави много населени места без ток. Има и затворени пътища и закъсали тежкотоварни автомобили.

Затворени за движение за всички МПС заради обилен снеговалеж и навявания са: Троянския проход и пътните участъци от републиканската мрежа Шипково – Рибарица, Казачево – Стефаново и Деветаки – Брестово, а заради повалени от вятъра и мокрия сняг дървета пътищата Ябланица – Орешене, Петревене – Орешене и Златна Панега – Батулци.

В цялата Ловешка област е ограничено движението за тежкотоварни автомобили над 12 т. През цялата нощ снегопочистващите машини са работили.

По първокласния път  София – Варна е имало закъсали тирове, които все още се изтеглят от участъка. Снежната покривка там достигна 40 см.

През цялата нощ екипите на електроразпределителното дружество отстраняваха авариите по електропреносната мрежа.

Без ток продължават да са населени места в общините Априлци, Ловеч и Луковит. В останалите общини захранването е възстановено.

20 сигнала за бедстващи хора са подадени на тел. 112 в област Стара Загора.

Усложнена е обстановката в област Стара Загора заради снеговалежите и силния вятър в последното денонощие. Към момента остават затворени старопланинските проходи "Шипка" и "Република", съобщи областният управител Гергана Микова.

Въпреки сложната обстановка имало хора, които са предприели пътуване и повече от 120 души са били изведени от аварийните екипи, пристигнали на място, каза Гергана Микова, областен управител на Стара Загора:

"Продължава работата по отстраняването на паднали дървета и клони по пътните настилки, както и разчистването на снегонавяванията. Към настоящия момент се надяваме, че обстановката ще започне да се нормализира“.

20 населени места  остават без ток, но от И ВИ ЕН са уверили, че ще работят по отстраняване на повредите, допълни тя.

Много селища в област Велико Търново също са без електрозахранване. Няма бедстващи хора. Близо 20 тира бяха закъсали на Прохода на Републиката, който остава затворен за снегопочистване и за извличане на камионите, съобщиха от полицията във Велико Търново. Не се поема ангажимент кога Старопланинският проход ще бъде отворен за движение. Над 30 снегорина продължават с почистването на републиканската пътна мрежа в областта в условията на продължаващ интензивен снеговалеж. По всички главни пътища в региона е въведена забрана за движение на камиони. На Хаинбоаз и по много от пътищата в областта има нападали дървета. 

Вече 17 часа сме върху самия виадукт на Витиня, заяви пред БНР шофьорът на ТИР Петър Танев: „Наредени сме от снощи до мантинелата, не ни пуснаха да слезем до София поне и вече никой не ни дава абсолютно никаква информация – нито АПИ, нито на тел. 112, нито полиция“.

„Полицаите минават транзит и не ни казват нищо“, допълни той.


Екип на Противопожарната служба помогна на закъсали пътници в автобус в преспите до село Балван по линията Велико Търново – Павликени. Пътниците са откарани до домовете им. В много населени места няма ток, работата по отстраняване на авариите по елекропреносната мрежа продължава.

Селата по Искърското дефиле в района на община Мездра също са без ток заради интензивния снеговалеж. Прекъсване на електрозахранването има и към абонати в община Враца.

Без ток заради аварии по електропреносната мрежа останаха селата в Община Трявна и Плачковци. Електричеството е прекъснато и към 3 квартала на общинския център.

На територията на област Смолян няма затворени пътища. Въведено е ограничение движението на моторни превозни средства да е с вериги в цялата област. Забранено през четирите прохода - Рожен, Пампорово, Превала и Печинско - е движението на камиони над 12 тона с ремаркета и полуремаркета. Забраната за тирове важи и за републиканския път между Доспат и Девин. По информация на EVN без ток е кв. "Каптажа" в Смолян, селата Влахово, Лъка, Подвис, Ряка, Търън, Селище, Ройно, Требище, Еленска, Войкова лъка, Бърчево, Иваново, Пловдивци. Предвид обилните снеговалежи и с оглед на безопасността на туристите днес ски зоната в Пампорово ще работи от обяд - в 12.30 ч., а ски зоната Мечи чал край Чепеларе ще е с нормално работно време.

30 селища в смолянските общини Златоград, Баните, Девин, Рудозем и  Смолян са с прекъснато електрозахранване заради обилния снеговалеж.

След 10, 30 ч. се очаква да отпаднат ограниченията за автомобилите с вериги на територията на областта.

Нормална е обстановката в родопската част на Пазарджишка област. Републиканските пътища са почистени.

През нощта е нормализирана и обстановката в община Сърница, каза зам.-кметът Халил Туджар:

“В момента пътната обстановка в община Сърница е нормална. Нямаме затворени пътища. Градът също е почистен и е опесъчен към момента. Продължава и опесъчаването на общинските пътища, които са на територията. Нямаме бедстващи хора, имаме ток и вода. Положението е нормално при зимни условия“.


Във всички населени места на Русенска област тази нощ са регистрирани проблеми с електрозахранването, които продължават и в момента.

В община Две могили има затруднения и с работата на клетките на мобилните оператори.

Всички пътища от и към Русе са затворени за движение на камиони с маса над 12 тона.

Заради силния вятър пристанището във Варна е затворено.

Полетът за София от Летище Варна в 8.40 е отменен. Няма анулирани пътувания от Автогара Варна.

От община Варна съобщиха, че над 25 са сигналите, подадени през нощта за паднали дървета, клони и секции от светофарни уредби. Щетите са само материални.

Заледявания е имало на обръщалото в кв. “Владислав Варненчик“.

Сериозен е бил проблемът с паднало скеле на сграда на ул. “Котел“ до Драматичния театър. Няколко секции на светофарни уредби също са паднали от силния вятър, както и коледна украса в кв. “Галата“.


20 села и част от Търговище са без ток заради аварии по мрежата. Два участъка от общинската пътна мрежа са затвор Затворени са участъците между селата Макариополско и Буйново и Миладиновци - Сейдол.

Осигурени са обходни маршрути. Навявания има още по направленията Росина-Кошничари, Цветница-Божурка, Копрец-Драгановец, но пътищата са проходими при зимни условия.

33 специализирани машини почистват и обработват общинската пътна мрежа. В момента се опесъчават пътищата в посока Стража-Черковна и Търговище-Попово.

В селата Дралфа, Макариополско, Бистра, Буховци, Алваново, Надарево, Кралево, Пролаз и Лиляк са в готовност помещения за настаняване на застигнати от тежка зимна обстановка пътници.

Всички планински села в община Сливен са без ток, заради силния вятър и снеговалеж, съобщи Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи“.

Снежната покривка там е около 25 сантиметра. Поривите на вятъра в Сливен достигат до 128 километра в час.

В планинската част временно са затворени няколко пътни участъка за почистване, каза Снежана Кънева:

“Временно сме затворили пътя Новачево – Градско за обработка, както и Чуката- Карандила – Българка, където има и закъсали автомобили, но ние работим по осигуряване на проходимостта.

В равнината част ток няма в следните села:

“Старо село, Злати войвода, Камен, Жельо войвода. Всички екипи на ЕВН работят, но знаете, че е затруднена работата при скорост на вятъра от 128 км/ч“, посочи още тя.

В Сливен централните улици са почистени, каза още Кънева. До 16.30 часа днес е в сила забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили над 12 тона през Котленския проход.


Община Троян спря учебните занятия днес и утре заради усложнената зимна обстановка.

Решението е взето от свикания тази сутрин кризисен щаб. Почти всички села в общината и части от Троян са без ток, съобщи кметът Донка Михайлова:

"Няма непроходими пътища. Осигурено е снабдяването с всички основни хранителни продукти, осигурени са топли помещения, в които при необходимост ще бъдат преместени хора от социалните институции и деца от пансионите.

Нямаме проблем с водоснабдяването, няма бедстващи хора на територията на общината, няма закъсали автомобили", увери тя.



Отменени са влаковете по направлението София - Мездра заради усложнената зимна обстановка.

Нощният влак от София за Варна, който заради скъсана контактна мрежа престоя часове наред на гара Горна Оряховица, вече се движи по линията.

Закъснението му повече от 6 часа.

Очаква се композицията да пристигне на гара Шумен около обяд.

Движението на влакове по линията София - Варна е силно затруднено. Влаковете в двете посоки са или в престой, или изостават с часове от разписанието.

От БДЖ съобщиха, че заради лошото време има паднали електрически стълбове и дървета върху линиите. Затруднено е движението особено по линиите от София към Видин и от София към Плевен.


Основните проблеми за цялата страна са в Северна България, заяви пред БНР инж. Борислав Аврамов, главен ревизор по безопасността Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той уточни, че концентрацията на проблеми е около гара Мездра и в линията от Русе към Каспичан, по-специално в междугарието Самуил-Висока Поляна.

„Имахме затруднения в междугарието Стражица-Славяново, но цяла нощ екипите работиха и отстраниха проблемите“, допълни той.



Жълт код за снеговалежи и силен вятър е в сила в 9 области на страната. Предупреждението важи за областите: Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Търговище, Шумен и Сливен. От Пътната агенция призоваха шофьорите, на които не се налага спешно пътуване в Източна България и Родопите да отложат тръгването



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ограничения на движението заради снеговалеж и почистване

Поради обилен снеговалеж и снегопочистване движението на МПС над 12 т се ограничава по АМ „Хемус“ в двете посоки за област София, както и по пътя Велико Търново - Ботевград и пътя Русе - Велико Търново за областите Ловеч, Велико Търново,..

обновено на 05.02.20 в 22:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов: Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и..

публикувано на 13.07.24 в 09:41

Гафовете на Байдън и останалите световни новини от седмицата

С над 14 милиона гледания за два дни в събитие се превърна тази седмица и разпространяването на трейлъра на втората част на " Гладиатор ", 24 години след премиерата на първия филм на Ридли Скот. Действието се развива няколко десетилетия след..

публикувано на 13.07.24 в 09:40

Историческа възстановка и поклонение в с. Вишовград годишнината от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В павликенското село Вишовград с историческа възстановка и поклонение отбелязват днес 156 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Честването в местността Канлъ дере край Вишовград, където Стефан Караджа е тежко ранен и..

публикувано на 13.07.24 в 09:34
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам..

публикувано на 13.07.24 в 09:30

Опасни горещини в Гърция и Румъния

Потушен беше горският пожар, който избухна вчера в района на Далмация. Съобщава се изгорели 5 000 квадратни метра маслинови и борови гори. В Гърция през изминалия ден - на 17 километра от Комотини - се запалиха маслинови дървета. Пламъците..

публикувано на 13.07.24 в 09:28

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине..

публикувано на 13.07.24 в 09:17

Концерт "Почит към Енио Мориконе" на "Царевец“

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" продължава тази вечер в крепостта „Царевец“ във Велико Търново с концерт на Симфониета Враца. Със солисти от Италия музикантите под диригентството на Христо Павлов ще представят най-забележителните филмови..

публикувано на 13.07.24 в 09:00