Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлос Контрера: Над 134 млн. лв. са заложени за финансиране на обществения транспорт в София

Карлос Контрера
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет гласува днес бюджета на София за тази година. Сред основните приоритети на общината са транспорт и екология.

Пред БНР Карлос Контрера, председател на комисията по транспорт в Столичния общински съвет, заяви, че средствата, които са заложени за финансиране на обществен транспорт, вече надхвърлят 134 млн. лева.

„В понеделник на заседание на комисията взехме решение сумата да бъде завишена с 1,2 млн. лв., които да се отпуснат допълнително от бюджета на Столична община. Над 130 млн. лв. общината осигурява собствени средства за финансиране на обществения транспорт в града за 2020 г.“, отбеляза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

И припомни, че има постигнато споразумение със социалните партньори за 3-годишна програма за увеличение на заплатите във всички транспортни дружества на общината.

„Отделно осигуряваме допълнителни средства за допълнителен пробег – това означава намаляване на интервалите на движение в наземния транспорт“, каза Контрера.

„За съжаление има населени места, които не са добре транспортно обслужени – Казичене, Кривина и Бусманци. Предприети са мерки за увеличаване на автобусите по линия №14 с един, но това не е достатъчно. Възложили сме на ЦГМ да разработи няколко варианта, които да бъдат дискутирани включително с жителите“, подчерта Карлос Контрера.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера", заяви той пред германския вестник "Велт"...

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека...

публикувано на 29.03.24 в 13:07

Мъж извади газов пистолет срещу лекар в болницата в Шумен

Мъж отправи закана за убийство към медик, извади срещу него и газов пистолет.  Случката е от вчера, когато малко след 10.00 часа шуменец потърсил помощ в МБАЛ - Шумен. Недоволен от продължителното време за изчакване на медицински преглед, той извадил оръжието и заплашил с него лекар.  Веднага бил подаден сигнал в полицейското управление...

публикувано на 29.03.24 в 13:02
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за избора на кмет на София

За 26 април беше отложено делото по жалба на загубилата изборите в София Ваня Григорова срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за победител беше обявен Васил Терзиев. До поредното отлагане се стигна, за да могат страните да се запознаят със съдебната експертиза от 120 страници на машинното гласуване, която двете вещи лица..

публикувано на 29.03.24 в 12:58

Нов казус от промените в Конституцията - депутатите ще вземат две заплати?

Още един казус коментираха днес народни представители в парламента, който идва с промените в Конституцията - чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на застъпване ще се плащат заплати на депутатите и за двата мандата. Коментар дойде от депутата от..

публикувано на 29.03.24 в 12:39
Георги Андреев

"Мистерията на българските гласове" и Quarto в концерта "Гласове и струни"

Новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“ е концертът на хор „Мистерията на българските гласове“ и струнния „Quarto“ квартет в зала „България“ на 3 април.  „И квартетът, и хорът са напълно завършени състави, самодостатъчни и да са в едно партньорство, без единият да е подчинен на другия. И двата състава да се..

публикувано на 29.03.24 в 12:22

Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия

Експлозия избухна тази сутрин в най-голямата румънска рафинерия Петромидия, разположена в  окръг Констанца, на брега на Черно море, предава Радио Румъния. Властите съобщават, че няма жертви. В момента се правят измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха. В района и в момента продължават да се издигат гъсти облаци..

публикувано на 29.03.24 в 12:14