Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започва кампания срещу случаите на насилие, свързано с честта

Даниела Никифорова
Снимка: Ани Петрова

Между 100 и 157 милиона жени по света са засегнати от практиката генитално осакатяване. От тази нехуманна практика са засегнати почти 100% от жените сред различни общности в Африка, Египет, Етиопия, Судан или Джибути. Това са данни, разпространени във връзка с Международния ден за нулева толерантност спрямо гениталното осакатяване на жени.

"Злоупотребите в името на честта в България най-често се случват при момичетата под 18-годишна възраст. Това са най-застрашеният контингент хора", каза в предаването "Хоризонт до обед" адвокат Даниела Никифорова от Асоциацията за жените адвокати.

Асоциацията на жените адвокати и Центърът за развитие на устойчиви общности правят анализ на българското законодателство и ще подготвят препоръки за подобряване работата на институциите, уточни Никифорова.

Насилствени са браковете, когато булката е купувана, за да краде, проси, да изкарва прехраната на семейството, което е платило за нея. Тези престъпления са с по-леки наказания.

"Наказателно отговорните лица се разминават в повечето случаи с една глоба. Административно- наказателна отговорност поемат, като плащат глоба от по 1000 лева", коментира адвокат Даниела Никифорова.

Въпросът с насилието не е любима тема в България, не само за медиите, но и за общности, различни от българските, твърди Диана Георгиева от
Центъра за развитие на устойчиви общности. 

"Ние твърдим, че тук такъв феномен няма. Още повече за насилие в името на честта. Честта е едно понятие, което почти винаги се приравнява на ценности. Тънката граница между ценности, патриархално общество, положителния елемент и насилието. Когато това вече започне да пречи на развитието на определена личност, ние го считаме за злоупотреба или като насилие", подчерта Георгиева.

Има случаи, в които жени бягат от насилствено сключване на брак. "Нещо, което е много типично за този тип насилие и реакцията, която трябва да има общността и социалните работници, които работят по темата - всъщност трябва да изведат този човек от семейната среда", посочи Диана Георгиева. 

Интервютата по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Райна Миткова-Тодорова: Плащания спират и се забавят заради страх от бъдещето

Има пряка връзка между епидемиологичната обстановка и готовността ни да плащаме, каза пред БНР Райна Миткова–Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции.  Факторът е най-вече психологически и е свързан със страх от бъдещето, поясни тя.  „Тънката линия, която намирам, е не толкова икономическа – не отричам, че такъв фактор..

публикувано на 02.12.20 в 09:04
Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: Пороците на законодателния процес бяха пренесени върху конституционния

Очаква се днес Конституционният съд да обяви решението си противоречи ли на основния закон временната парламентарна комисия , която беше създадена, за да обсъди, анализира и направи конкретни предложения за промени в проекта на ГЕРБ за нова Конституция.  Миналата седмица в Народното събрание стана ясно, че няма мнозинство за нова Конституция, а..

публикувано на 01.12.20 в 09:56
Октомври 2020 г.

Как да се стопят опашките пред Дирекция „Миграция“ на МВР

Обединението на свободните адвокати предлага шест варианта за намаляване на опашките пред Дирекция „Миграция” на МВР в центъра на столицата.  Седмица след подаването на становището реакция и отговор от МВР няма, уточни пред БНР адвокат Петромир Кънчев. Това е една спокойна търговска улица, но когато стигнете „Мария Луиза“ 48, изведнъж..

публикувано на 01.12.20 в 09:13
Павел баня

Здравният туризъм като подценявана възможност у нас

Чист въздух, разходки в планината, лечебни минерални извори и места, където специалисти знаят какво да направят, за да ни върнат или поддържат здравето ни. Само на територията на Благоевградска област тези места са поне 73. Описаха ги партньори от България и Северна Македония в рамките на проект, в който участваха студенти и университетски..

публикувано на 30.11.20 в 14:58

Локдаун за туристическия бизнес в Банско: Сезон ще има, туристи - не

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун , макар че наложените ограничителни мерки не засягат хотелите и ски зоната над града. Положението стана още по-тежко след предложението на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти в Европа да отворят чак след Коледно-Новогодишните празници. Това предизвика лавина от анулирани резервации..

публикувано на 30.11.20 в 14:55
Миряна Сирийски

Миряна Сирийски: Социалните предприятия трябва да получат подкрепа през оперативните програми

Необходими са целеви програми за безвъзмездно финансиране на социалните предприятия , за да могат те да поемат глътка въздух през следващата година. Това каза пред БНР Миряна Сирийски, програмен директор на фондация „Светът на Мария“. Още от март, от началото на кризата социалните предприятия са в много тежка ситуация, изтъкна тя. „..

публикувано на 30.11.20 в 11:38

Какви ще бъдат последиците от втория локдаун за бизнеса и за работниците

Този път затварянето ще удари по-фокусирано определени сектори , затворени със заповедта на здравния министър. Там проблемът ще бъде доста по-дълбок. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.  Докато автомобилен завод с 1000 работници през март или април най-вероятно би затворил, сега изглежда, че няма..

публикувано на 30.11.20 в 08:51