Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Работна среща за проблемите с водоснабдяването в Дупница

Снимка: архив

В Дупница подготвят специална работна среща в търсене на решения за проблемното водоснабдяване на селищата и десетките автокъщи край града, обяви председателят на общинския съвет Костадин Костадинов.

Експерти на ВиК ще представят на срещата реалната ситуация с питейната вода и тази за битови нужди в общината.

През изтеклата седмица екипи на “Напоителни системи“ и на полицията в присъствието на екоминистъра Емил Димитров са проверили всяко едно от отклоненията по водоподаващите канали за язовир "Дяково".

Има заварени кранове, по които е ползвана нерегламентирано вода години наред. В резултат на това проблеми с водата вече има и в селата Яхиново и Дяково.

Обсъжда се възможността за изграждане на нов напорен водопровод от помпена станция „Таушаница“ до разпределителната шахта „Дренски рид“ за над 400 000 лв., а финансирането се чака от държавата.

Търси се решение и как да се осигури вода за десетките автокъщи, обмисля се възстановяване на изоставен резервоар над с. Пиперево, каза председателят на местното сдружение “Дупница Ауто“ и общински съветник Вергил Кацов:

"С частичен или по-лек ремонт резервоарът над Пиперево може да бъде използван за битови и питейни нужди".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.