Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Млади творци представят творбите си в галерия "Академия"

Александър Василев и доц.Мирослав Богданов
Снимка: Ани Петрова

Националната художествена академия представя изложба на дипломираните магистри по приложни изкуства. Творбите са събрани в галерия "Академия" и могат да бъдат видени до 23-и февруари. 

"Тази година от факултета в изложбата са представени 18 дипломирани студента от 8 специалности", каза доцент Мирослав Богданов, декан на Факултета по приложни изкуства в Националната художествена академия.

Александър Василев, дипломиран магистър, специалност резба представя в изложбата две скулптури. Те представляват акустични пластики: "Аз впоследствие се запалих към занаята и към изкуството благодарение на моя професор и на заниманията в Академията".

Александър Василев

Много от студентите се реализират в България, коментира доцент Мирослав Богданов:

"Някои опитват в чужбина, успяват, други пък се връщат. Последно време ми се случи да се срещам с бивши студенти, които са натрупали опит в различни дестинации по света, някои от тях са се върнали в България", допълни Богданов.

Има пропаст между широката публика и професионалистите във всички видове изкуства, според доцент Мирослав Богданов.

"Затова казах, че изкуство трудно се прави в днешно време, тъй като различни са факторите. Ето, да кажем, в нашия факултет дизайн специалностите са пряко свързани с икономика и със субекти, които са част от този пейзаж. Институции, които трябва да възлагат", подчерта преподавателят.

Произведение на Александър Василев

За създаването на творбите Александър Василев черпи вдъхновение от движението в природата, от динамиката на музиката, която слуша.

"Трудното е човек да намери сродни умове и аз по-скоро към това се стремя. Не се стремя да впечатля абсолютно всички, а по-скоро правилните хора, с правилната нагласа," допълни младият творец. 

Художникът трябва да се съмнява първо в себе си, за да има крачка напред, каза доцент Мирослав Богданов.

"Има една такава тенденция, която наблюдавам понякога, разбира се, пак не искам да абсолютизирам, някои млади колеги, завършвайки, смятат, че вече всичко са постигнали и знаят и тръгват много смело. Това е характерно за тяхната възраст и е радостно, но все пак трябва да остава едно - защо, дали", каза преподавателят в Националната художествена академия.

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Американците демонстрират висока активност на предварителните избори за президент.

Резултатите от президентския вот в САЩ ще се гледат под лупа

След като американските власти се обединиха около заключенията, че Русия се е намесила в изборите за президент през 2016 година, бяха предприети мерки това да не се случи отново. Опазването на инфраструктурата е една от темите, касаещи президентския вот тази година. Малко преди изборите от „Майкрософт“ заявиха, че са осуетили опит за..

публикувано на 29.10.20 в 12:49

Обществено обсъждане на новия закон за ВиК-сектора

Над 130 милиона лева са несъбраните вземания от ВиК-операторите като цяло. С новия закон за водоснабдяването и канализацията се очакват по-сериозни действия за събирането им, включително по съдебен път. „Доволен съм, че вече се предлага отделен специализиран законопроект за ВиК-проблемите , това ще даде необходимата тежест на отрасъла“,..

публикувано на 29.10.20 в 11:53
Галина Герасимова

Галина Герасимова: Внушението ни разболява

"Ако гледаме на сегашния си живот като плод на миналия, то е добре да помислим как живеем сега, изграждайки си тялото“, каза Галина Герасимова в предаването "Нощен хоризонт". Вече 21 години тя работи за разпространението на духовното наследство на Петър Дънов, автор е на документални филми за него. Учителят Петър Дънов препоръчва при възникване..

публикувано на 29.10.20 в 11:22
Снимката е илюстративна

Ястия по автентични исторически рецепти ни връщат в царско време

„ Ако можехме да се върнем назад във времето, на трапезата на цар Фердинанд, щяхме да видим блини с пресен хайвер, крем супа от аспержи и трюфел, мус от гъши дроб с Порто“ , разказа в „Преди всички“ Николай Русев, мениджър в голям хотел в София, за утрешното събитие, озаглавено – „От кухнята на техни царски величества, “ за това какво са слагали..

публикувано на 29.10.20 в 10:26

Има дефицит на витамини и минерали при пациенти с тежка картина на Covid-19

При почти 90 на сто от болните, които прекарват тежко коронавирусната инфекция, се наблюдават дефицити на важни за организма вещества, стана ясно конгрес на Европейската асоциация по клинично хранене и метаболизъм. На конгреса са присъствали специалисти от цяла Европа, които са на първа линия в лечението на Covid-19. Най-често срещаният дефицит..

публикувано на 29.10.20 в 10:09
С акцията си за солидарност лекари и медицински специалисти от

Андрей Марков: Медицинските кадри трябва да се реорганизират

Медицинските кадри трябва да се реорганизират, за да  покрият нуждите на населението от медицински специалисти в настоящата ситуация. Това мнение изрази пред БНР   Андрей Марков, заместник-председател на Българската болнична асоциация и на Асоциацията на частните болници. Според него  трябва да се реорганизират кадрите, тъй като проблемът не..

публикувано на 29.10.20 в 08:33

В търсене на правилни подходи за образование на ромите

Ромите в района на Варна преди 2000 година са били 15 хиляди, след това броят им намалява рязко. Според последното преброяване на населението в област Варна живеят 3500 роми. Тези данни представи пред БНР Николай Николов, председател на Центъра за стратегии по проблемите на малцинствата във Варна. "За мен много голяма част от ромите..

публикувано на 28.10.20 в 13:15