Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Млади творци представят творбите си в галерия "Академия"

Александър Василев и доц.Мирослав Богданов
Снимка: Ани Петрова

Националната художествена академия представя изложба на дипломираните магистри по приложни изкуства. Творбите са събрани в галерия "Академия" и могат да бъдат видени до 23-и февруари. 

"Тази година от факултета в изложбата са представени 18 дипломирани студента от 8 специалности", каза доцент Мирослав Богданов, декан на Факултета по приложни изкуства в Националната художествена академия.

Александър Василев, дипломиран магистър, специалност резба представя в изложбата две скулптури. Те представляват акустични пластики: "Аз впоследствие се запалих към занаята и към изкуството благодарение на моя професор и на заниманията в Академията".

Александър Василев

Много от студентите се реализират в България, коментира доцент Мирослав Богданов:

"Някои опитват в чужбина, успяват, други пък се връщат. Последно време ми се случи да се срещам с бивши студенти, които са натрупали опит в различни дестинации по света, някои от тях са се върнали в България", допълни Богданов.

Има пропаст между широката публика и професионалистите във всички видове изкуства, според доцент Мирослав Богданов.

"Затова казах, че изкуство трудно се прави в днешно време, тъй като различни са факторите. Ето, да кажем, в нашия факултет дизайн специалностите са пряко свързани с икономика и със субекти, които са част от този пейзаж. Институции, които трябва да възлагат", подчерта преподавателят.

Произведение на Александър Василев

За създаването на творбите Александър Василев черпи вдъхновение от движението в природата, от динамиката на музиката, която слуша.

"Трудното е човек да намери сродни умове и аз по-скоро към това се стремя. Не се стремя да впечатля абсолютно всички, а по-скоро правилните хора, с правилната нагласа," допълни младият творец. 

Художникът трябва да се съмнява първо в себе си, за да има крачка напред, каза доцент Мирослав Богданов.

"Има една такава тенденция, която наблюдавам понякога, разбира се, пак не искам да абсолютизирам, някои млади колеги, завършвайки, смятат, че вече всичко са постигнали и знаят и тръгват много смело. Това е характерно за тяхната възраст и е радостно, но все пак трябва да остава едно - защо, дали", каза преподавателят в Националната художествена академия.

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велизара Добрева, АБК: Книгата е стока от първа необходимост, особено в криза

От Асоциация „Българска книга“ поискаха в отворено писмо до премиера, министъра на здравеопазването и министъра на културата книжарниците да останат отворени. " Книгата може да е и храна, и лекарство – особено в трудно време като днешното. Книгите ни забавляват, образоват, развиват, извисяват, те ни носят успокоение и вдъхновение, упование и..

публикувано на 27.11.20 в 06:53

Растителният свят във фокуса на Европейската нощ на учените

Европейската нощ на учените през 2020 ще се проведе от 27 до 29 ноември. В инициативата участват стотици учени от изследователски институции и организации в над 25 населени места в България. Фокус на събитията тази година е темата за растителното здраве, за бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на..

публикувано на 26.11.20 в 20:34

Ще оцелеят ли галериите при затварянето заради коронавируса

Частните галерии и художниците ще понесат загуби при обявеното от правителството затваряне от 27 ноември до 21 декември заради пандемията от Covid-19. "Декември месец е един от най-печелившите месеци за галериите, тогава хората най-много ходят по изложби и тогава ние правим една много интересна изложба - предколедна, наистина ще бъде доста..

публикувано на 26.11.20 в 13:33
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Речта на омразата на етническа основа е исторически изстрадана

Нашето законодателство вменява на ръководителите на висшите училища да санкционират негативните стереотипи , поясни пред БНР Димитрина Петрова от Българското общество за либерална демокрация,  правозащитник от екопротестите преди 1989 г., бивш програмен директор на SOS Детски селища и носител на международни награди за защита на човешките права...

публикувано на 26.11.20 в 13:04
Строителни дейности в основно училище „Проф. Димитър Димов“ в Ловеч

Не е ясно кога ще бъде завършен ремонтът в ОУ „Проф. Димитър Димов“ в Ловеч

На днешното заседание на Общинския съвет в Ловеч ръководството на общината ще отговаря на питане на общинския съветник Минчо Казанджиев за изплатените средства по проекта за изграждане на спортна зала и рехабилитация на дворното пространство в ОУ „Проф. Димитър Димов “. Строителните дейности там започнаха още през лятото на 2018 г., но от..

публикувано на 26.11.20 в 11:18
Надежда Цекулова

Надежда Цекулова: Затварянето отново засяга най-силно децата и хората с увреждания

Най-засегнати при налагането на каквито и да било ограничения са децата и хората с увреждания , припомнят от Българския хелзинкски комитет (БХК) на прага на новото затваряне на редица дейности и обекти в страната от утре. През последните месеци сме свидетели на демонстративно бездействие на здравните власти, а сега отговорността отново се..

публикувано на 26.11.20 в 10:27

Ще има ли отказ за субсидиране на некоректни платци на наеми и аренди в земеделието

Предложения за промени в Закона за подпомагане на земеделските производители обвързват плащането на ренти и аренди с правото на субсидии за земеделските производители. На този етап предстои по-широка дискусия.  Тези промени са предложени между първо и второ четене, но след обсъждане в парламентарната комисия по земеделие са оттеглени от..

публикувано на 26.11.20 в 09:48