Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За близостта в днешния свят ден преди Деня на влюбените

Иван Игов: Съвременният свят ни прави все по-големи самотници

Мадлен Алгафари: Партнирането днес е война за власт и мерене на мечти

Снимка: БГНЕС

„Съвременният свят ни прави все по-големи самотници. Хубаво е да спазваме някаква „хигиена“ спрямо социални мрежи, спрямо интернет. Да оставяме достатъчно пространство да общуваме с хората на живо, а не само в мрежата.“ Мнението е на психолога Иван Игов, който смята, че т.нар. поколение Z, израснало в дигиталната ера и в света на социалните мрежи, е по-самотно поколение. 

Затова и според психолога празнуването на Св. Валентин е „сякаш опит да излезеш от стерилния свят на интернет и социалните мрежи и да попаднеш в един свят, свързан с любовта, приятелството, привличането и нормалното общуване между хората.

Любовта си е била любов винаги. И днес има връзки за цял живот, както и хора, гледащи повърхностно на емоциите и човешките отношения и поради тази причина не са склонни да предприемат по-дълбоки и по-трайни връзки, посочи Игов в предаването "Хоризонт до обед". „Това е  въпрос на защити, които в нашия свят наистина са по-силни, отколкото са били преди.“

В българската народопсихология е и по-трудно да изречеш „обичам те“, отбеляза Иван Игов. „И може би е хубаво да има подобен ден, където да го правим – с една картичка, с един жест или нещо друго“, допълни той.

Снимка: БГНЕС

Трябва да се научим да разбираме своите емоции и да говорим за тях, отбеляза психологът.

„Вероятно всеки в живота си е имал пропусната любов. За добро или за зло на всеки му се е случвало да срещнем след това човека и той ни казва: къде беше тогава, да ми кажеш това. Или всеки от нас е лъгал чувствата си и се страхува да не би отново да бъде излъган, подведен. Основната причина (и дългогодишната ми практика показва това) е, че ние не умеем да говорим задълбочено и сериозно за чувства и когато не правим това, не разбираме както собствените си, така и чуждите.“

В съвременния свят има много измислена сексуалност, подчерта Игов.

„Говоря и за еротиката в рекламите и филмите, и за чистата порнография. Човешката сексуалност, любовта, привличането, привързаността – ние късаме връзката между общуването, приятелството, привличането и секса. Не знам дали е въпрос на комерсиална среда, но специално за децата е важно от най-ранна възраст да разбират, че тези неща са свързани.“

Колкото по-свързани сме отвън – в една огромна мрежа, виртуална, толкова повече и отвътре се отваря пространство за самота“, казва и психологът Мадлен Алгафари. Една от причините тя вижда в преливането на мъжкото и женското в един човек, докато в миналото половете са били „много полярни“.

"По принцип трудният живот изисква мъжкото да е мъжко, женското да е женско. Днес обаче у жената се реабилитира мъжкото, у мъжа се реабилитира женското. Ин и ян се сдобриха някак вътре в нас, до степен, в която започна да преобладава мъжко у жената и женско у мъжа, което вече не е здраво“, коментира психологът.

Снимка: БГНЕС

Според Мадлен Алгафари връзкофобия завзема мисленето на глобално ниво и затова се говори за преход към „време на сингълите“.

Онова, което Алгафари вижда като „поголовен дефицит“ днес, е все по-трудното смиряване. Българите в последните десетилетия се учиха с хъс да се самоотстояват, след като дълго време преди това индивидуалността не е била на почит, допълни специалистът.

„Сега идва един друг етап, в който е много важно човек да се научи да се смири, да може да отстъпи и то да направи компромис спокойно. Като че ли днес партнирането е една война за власт, състезаване, мерене на мечти, умения и неумението кротко и спокойно да приемем другия, с всичките му черти - това е в основата на самотата. И, разбира се, изключително ускореният живот и необходимостта всеки да работи хиляда неща. Системата, матрицата много засмуква и като че ли оставаш на заден план в собствения си живот.“

Двете мнения чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Кирил Еленски: Ограничителните мерки звучат като репресия, не като грижа

„Ограничителните мерки вече звучат като репресия, а не като грижа за хората . Това означава, че начинът, по който се въвеждат, е непопулярен“. Това каза пред БНР д-р Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар от Пловдив, бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз. По думите му проява на грижа е, когато търпеливо се обяснява как просто..

публикувано на 23.10.20 в 13:24

Социалният сектор е длъжник на хората, които имат нужда от дългосрочна грижа

Десетки хиляди български семейства полагат грижи за зависими членове на семействата им, основно възрастни хора, но са лишени от подкрепа както от страна на държавата и общините, така и от страна на програми и мерки, които биха били от полза за тях. Това обясни пред БНР Иван Кръстев от фондация „Солидарно общество“. "Системата за медицинска..

публикувано на 23.10.20 в 10:30

Да вземаш по-малка от минималната пенсия – възможно е

Може ли нещо да е по-минимално от минималното?  Как гледат на новината за 300 лева минимална пенсия догодина хората, които получават по-малко от най малкото и защо се оказва, че има няколко вида минимални пенсии – темата е във фокуса на предаването „Хоризонт до обед“. Слушателка на БНР от малък град сигнализира, че получава пенсия за..

публикувано на 22.10.20 в 12:20
Григор Сарийски

Григор Сарийски: ГЕРБ се опитва да се помири с най-ощетените от 10-годишното управление

Страната ни безнадеждно изостава от средноевропейското равнище на пенсиите. Ако България имаше европейска структура на разпределението на доходите и европейска структура на разходите за пенсиите, пенсиите би трябвало да бъдат някъде с между 50 и 60% по-високи от това, което се получава в момента . Това каза пред БНР доц. Григор Сарийски от..

публикувано на 21.10.20 в 15:14

Няма доказателства, че коронавирусът е станал по-заразен

„Ако погледнем графиката на нарастване на потвърдените случаи в България, виждаме, че те се увеличават много бързо и мерките са нужни, но има две неща, които никой не обясни на хората досега – защо е важно да се спазват тези мерки и защо вирусът е опасен ?“ това коментира в „12+3“ д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското..

публикувано на 21.10.20 в 13:29

„В като Вагина“ - как необходимото сексуално образование се превърна в проблем

Женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве продължават да са тема “табу” в България. Книгата „В като Вагина“ се опитва да разсее неинформираността сред тийнейджърките по ключови за израстването им теми и да повиши сексуалната грамотност. Предстои книгата да излезе и във Великобритания. Книгата е предназначена за момичета на..

публикувано на 20.10.20 в 12:48

Повече часове за упражнения по математика за учениците от 5-и до 7-и клас

Повече часове за упражнения по математика за учениците в 5-и, 6-и и 7-и  клас, както и усвояване на умения и решаване на житейски казуси по природните науки - география, физика и химия. Това предлагат Министерството на образованието и науката.  В началото на тази година просветното министерство проведе мащабно допитване до..

публикувано на 19.10.20 в 13:02