Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Организацията "Четири лапи" търси осиновители на кучета и котки

Календар на организацията за защита на животните "Четири лапи" за 2020 година
Снимка: Фейсбук

Календарът на организацията за защита на животните "Четири лапи" за 2020 година е със снимки на болни животни, които не могат да живеят на улицата. През 2013 година отвори врати клиника „Банкя“ - един съвместен проект на организацията "Четири лапи“ и Столична община. Вече осма година клиниката предоставя безплатно лечение за пострадали бездомни животни.

"През годините нашата клиника се специализира в работа с такива животни, просто защото при нас попадат едни от най-тежките случаи на пострадали на улицата животни и подбрахме 12 кучета и котета, от които 9 търсят дом, даже вече едното намери дом, а останалите 3 са един много положителен пример за хора, които приемат в дома си животно с увреждане и то им носи абсолютно същата радост, емоции и любов, каквато носи всяко едно животинче", каза в предаването "Закуска на тревата" Явор Гечев от организацията "Четири лапи".


Болните кучета изпадат в депресия както хората, допълни Гечев: "От една страна липсата на внимание, от друга страна животните усещат, че там, където са настанени в момента заедно с други болни  животни, със страдащи животни, които са на лечение, това е както в човешката болница - те усещат, че това не е постоянният им дом и не всички се чувстват добре в тази обстановка. Затова ние търсим за всяко едно от тези животни постоянен дом със съответното обгрижване и любов, и всички нужди на животното, които трябва да бъдат посрещнати".


В организацията "Четири лапи" постъпват котки, които са загубили крайник под някои автомобил. Котките търсят топлина през зимата под капака на току-що паркирал автомобил.

"Нашият съвет, през зимата особено, ако живеете или паркирате в район, в който има бездомни котки, качвайки се в колата сутрин или преди да стартирате двигателя, изчакайте 10 секунди, натиснете клаксона, за да може, ако има някоя котка, да може да излезе, за да не причините травма на животното", изтъкна Гечев. 

Всеки, който иска да осинови бездомно куче или котка може потърси информация на сайта на организацията "Четири лапи" или във Фейсбук. Решението трябва да е свързано с правилна преценка дали можете да отглеждате домашен любимец.

"Моят съвет е - вземете си домашен любимец, независимо дали е породист, дали не е породист, дали е пострадал, дали вида му не е от най-търговските, нека така да кажем, вземете си домашен любимец всяка една животинка ще ви се отплати с любов. Може би ще ви къса нервите, може би ще изисква много грижи, много внимание, много притеснения също така, но любовта, която ще получите не може да бъде заменена с абсолютно нищо", коментира Явор Гечев. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Несебър

Любомир Аламанов: Българите няма да се върнат на Черноморието

Загубиха ли безвъзвратно българските морски курорти родните туристи? Покрай поредния казус, взривил общественото мнение - този с плажа в местността Алепу , поредният протест събра любители на природата и противници на презастрояването на българския бряг . „ Откраднаха ни Черноморието. Откраднаха ни спомените дори .“ „ Заради такива неща..

публикувано на 04.06.20 в 11:39

Липсващите звуци на Ню Йорк

Пандемията от Covid-19 промени пейзажа на големите градове по света. Трафикът изчезна, градскияj транспорт опустя, барове затвориха врати. Промяната нарисува ново ежедневие, без познати елементи.  Празните пространства обаче "отключиха" проект, който цели да запълни празнотата в мегаполиса.  Въведените мерки за социална..

публикувано на 04.06.20 в 09:24

Издателят Манол Пейков: Намаляването на ДДС за книгата е малка революция

Намаляването на ДДС за книгата ще има ефекта на малка революция, а читателят ще получава по-качествен продукт на същата цена. Това мнение изрази в предаването "Графити по въздуха" издателят и преводач Манол Пейков. По думите му това отдавна е трябвало  да се случи, защото само България и Дания в целия Европейски съюз използват пълната ставка и това..

публикувано на 03.06.20 в 17:34

Екология и пандемия

Научихме ли уроците от пандемията и как ще изглежда „новото нормално“ на фона на спасителните икономически мерки за възстановяване след Covid-19? Пресилено ли е очакването светът да се промени и да стане по-зелен, да живее по-бавно и с повече мисъл за бъдещето? „Въпросът е по какъв начин ще се промени светът. Много хора смятат, че едва ли..

публикувано на 03.06.20 в 14:39

Кой носи отговорност за неработещите пречиствателни станции

„ Постоянно догонваме европейското законодателство, което непрекъснато се променя“ . Това каза пред БНР министърът на околната среда и водите Емил Димитров, а повод за неговия коментар е изпратено становище на Европейската комисия за допуснати пропуски в прилагането на Директивата за пречистване на градските отпадъчни води, което е първата..

публикувано на 02.06.20 в 14:39

Сценарии за бъдещето - адаптиране към променения климат или миграция

Тазгодишният януари според Световната метеорологична организация глобално за света е бил най-топлият, откакто се правят метеорологични измервания.  „ Ту ни е студено, ту ни е топло и всеки път казваме – такова нещо не се е случвало, но то се случва все по-често “, казва г л. ас. д-р Лилия Бочева от Националния институт по метеорология и..

публикувано на 02.06.20 в 10:20
Капалъ чаршъ

Трудни времена за Капалъ чаршъ

Емблематичният за туристите истанбулски покрит пазар Капалъ чаршъ отново е отворен за посещения.  С малка церемония и при строги мерки за дезинфекция и дистанция една от главните порти на покрития базар беше тържествено отворена в присъствието на областния управител на Истанбул, на кмета на местната община Фатих и на председателя на Управителния..

публикувано на 02.06.20 в 08:54