Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Организацията "Четири лапи" търси осиновители на кучета и котки

Календар на организацията за защита на животните "Четири лапи" за 2020 година
Снимка: Фейсбук

Календарът на организацията за защита на животните "Четири лапи" за 2020 година е със снимки на болни животни, които не могат да живеят на улицата. През 2013 година отвори врати клиника „Банкя“ - един съвместен проект на организацията "Четири лапи“ и Столична община. Вече осма година клиниката предоставя безплатно лечение за пострадали бездомни животни.

"През годините нашата клиника се специализира в работа с такива животни, просто защото при нас попадат едни от най-тежките случаи на пострадали на улицата животни и подбрахме 12 кучета и котета, от които 9 търсят дом, даже вече едното намери дом, а останалите 3 са един много положителен пример за хора, които приемат в дома си животно с увреждане и то им носи абсолютно същата радост, емоции и любов, каквато носи всяко едно животинче", каза в предаването "Закуска на тревата" Явор Гечев от организацията "Четири лапи".


Болните кучета изпадат в депресия както хората, допълни Гечев: "От една страна липсата на внимание, от друга страна животните усещат, че там, където са настанени в момента заедно с други болни  животни, със страдащи животни, които са на лечение, това е както в човешката болница - те усещат, че това не е постоянният им дом и не всички се чувстват добре в тази обстановка. Затова ние търсим за всяко едно от тези животни постоянен дом със съответното обгрижване и любов, и всички нужди на животното, които трябва да бъдат посрещнати".


В организацията "Четири лапи" постъпват котки, които са загубили крайник под някои автомобил. Котките търсят топлина през зимата под капака на току-що паркирал автомобил.

"Нашият съвет, през зимата особено, ако живеете или паркирате в район, в който има бездомни котки, качвайки се в колата сутрин или преди да стартирате двигателя, изчакайте 10 секунди, натиснете клаксона, за да може, ако има някоя котка, да може да излезе, за да не причините травма на животното", изтъкна Гечев. 

Всеки, който иска да осинови бездомно куче или котка може потърси информация на сайта на организацията "Четири лапи" или във Фейсбук. Решението трябва да е свързано с правилна преценка дали можете да отглеждате домашен любимец.

"Моят съвет е - вземете си домашен любимец, независимо дали е породист, дали не е породист, дали е пострадал, дали вида му не е от най-търговските, нека така да кажем, вземете си домашен любимец всяка една животинка ще ви се отплати с любов. Може би ще ви къса нервите, може би ще изисква много грижи, много внимание, много притеснения също така, но любовта, която ще получите не може да бъде заменена с абсолютно нищо", коментира Явор Гечев. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Зелен паспорт“ за ваксинираните в Израел поражда страхове и въпроси

Започва издаването на „зелени паспорти“ на ваксинираните лица в Израел. На първо време „паспортът“ ще е картонче, което може да вземеш в ръка, но се обмисля електронно приложение или друго защитено техническо решение. Мобилното приложение за смартфон ще може да се активира седем дни след поставянето на втора доза от ваксината срещу Covid-19...

публикувано на 20.01.21 в 11:17

Арт инсталации ще бъдат поставени в три обществени тоалетни

„Тази акция за достъпно изкуство е по европейска програма „Творческа Европа“ и програма „Култура“ на Столична община, като участват още Италия, Обединението Кралство и Германия“. Това разказа в предаването „Преди всички“ Анелия Фернандес от Фондация „Музейко“ за онлайн дискусията  „Да внесем изкуство там, където всеки отива“ . Дискусията..

публикувано на 20.01.21 в 11:04

Хотелиери и ресторантьори от Велико Търново искат рестарт на бранша от февруари

Хотелиерите и ресторантьорите в област Велико Търново се присъединяват към искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за рестарт на бранша в началото на февруари. Бизнесът настоява и за незабавно изплащане на държавните помощи и компенсации към засегнатите бизнеси. Сериозен проблем има и със загубата на кадри.  Туризмът е..

публикувано на 20.01.21 в 07:39

За смешните ефирни моменти в „Хоризонт“

И отново към историята и последните 50 години, в които и „Хоризонт” има пръст. Верни на мисълта на Чарли Чаплин, че „ за да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея”, ще ви припомним леко мъчителни за колегите ефирни моменти , на които мнозина са се усмихнали. Смешното в „Хоризонт” под микрофон и камък потърси Лора..

публикувано на 19.01.21 в 13:44

Христина Въчева, Хамбург: Българите зад граница са с нагласата да гласуват

Българската общност в чужбина ще участва активно в парламентарните избори у нас на 4 април - такива са впечатленията на  Христина Въчева, която живее със семейството си в германския град Хамбург. Христина ще гласува, защото смята, че гласът на българите зад граница е важен. Такава е нагласата и на други наши сънародници зад граница, твърди тя...

публикувано на 19.01.21 в 11:43

Ангажирани с пътната безопасност организации подписват Етичен кодекс

Десет неправителствени организации, работещи в сферата на пътната безопасност, подписват днес Етичен кодекс. Инициативата е отворена и за търговски дружества. „Очакваме да има представители на фирми, които се занимават с външна реклама, т.нар. билбордисти, да има фирма, която се занимава с медицински транспорт. Пряко или косвено тези..

публикувано на 19.01.21 в 10:14
Групата за автентичен фолклор „Дядо Драгой” в с. Драгоево

Хореографът Красимир Савов и българските обичаи в Шуменско

Красимир Савов от Шумен е хореограф, педагог автор на танци, ръководител на фолклорни състави, изследовател на българските традиции и обичаи. Интересът към народните традиции се е оформил в детството му, тъй като е израснал в село Янково при баба си и дядо си. "Още от малък баба ми ме водеше на спявките, които те пееха и още оттогава аз..

публикувано на 18.01.21 в 16:18