Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тазгодишният Innovation explorer - отворена врата за лидерство и иновации

Снимка: Ани Петрова

Форумът Innovation explorer ще се проведе на 20 февруари в София. Поканени са български и чуждестранни лектори.

Д-р Йене Асегид е лектор по лидерство. Семейството й пристига в Белгия като емигранти от Етиопия.

"Много е лесно да се ръководи с мозъка, но не е толкова силно, защото когато ръководенето идва от сърцето ти, ти водиш с изключително смирение и това в крайна сметка ти дава по-голяма сила. В крайна сметка това ди дава по-голяма дързост и по-голяма смелост да доведеш докрай онези промени, които искаш да видиш. В крайна сметка става въпрос за нещата, в които истински вярваш, че трябва да се променят", отбеляза Йене Асегид в предаването "Хоризонт до обед".

Дързостта прави иновацията възможна, смята Филип Буланже, който е работил за много компютърни компании. "Ако създадете условия във вашата организация да има хора, които са дръзки и имат смелостта да експериментират, да пробват нови неща, със сигурност това ще даде възможност за иновации".

Филип Буланже

Технологията е инструмент и той може да бъде използван за добро, вярва още Филип Буланже, който притежава един от първите прототипи на кучето Аибо, но има и няколко живи кучета.

"Когато говорим за роботи и за роботика, много хора се страхуват, че роботите идват, за да ги заместят, да вземат тяхното място. Истината е, че ние разширяваме човешката природа, човешките същества, увеличаваме възможностите им", коментира Буланже.

Лидерът на бъдещето, от когото имаме нужда, не трябва задължително да идва с голяма помпозност, трябва да бъде по-скоро приземен, но също така трябва да вижда и да мисли много напред. "Някой, който е скромен и смирен, но отворен към учене на новото", допълва д-р Йене Асегид. 

Леона Асланова

От форума се очакват силни послания, изтъкна неговият организатор Леона Асланова. "Фразата, идеята за лидерство без сила и доминация, за хора, които водят, възпитават доброто и на нашата нация е това, което искаме да постигнем".

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се променя Европа

Как се отразиха на гражданското общество в Европейския съюз трудностите от последното десетилетие – финансовата криза, миграционната криза, Брекзит и пандемията? Отговор дава най-новото проучване на Лондонското училище по икономика и политически науки, проведено в периода 2018 – 2020 г. в осем страни – Австрия, Гърция, Унгария, Италия, Полша,..

публикувано на 09.05.21 в 14:00
Добромир Бориславов

Столичният зоопарк отбелязва 133 г. от създаването си

Този месец Столичният зоопарк отбелязва 133 години от създаването си. „Столичният зоопарк е най-големият зоопарк на Балканите и като такъв би следвало да се отбележи подобаващо такава годишнина“, каза за БНР Добромир Бориславов, директор на зоопарка, ландшафтен архитект. Той съобщи, че ще се организира изложба, с която да се..

обновено на 09.05.21 в 13:01
Фотоколаж: Силвия Петрова

Ръководителят на стратегическия отдел на ESA: Космическата надпревара през XXI век е между САЩ и Китай

Съревнованието между Запада и Изтока изглежда, че се прехвърля и отвъд границите на планетата. Животът на Международната космическа станция – работещ повече от две десетилетия проект на Съединените щати, Русия, Европа, Япония и Канада, е към своя край, докато в същото време Китай активно работи по своята собствена орбитална станция. В края на..

публикувано на 08.05.21 в 12:00

Продължават инициативите за показване на пейки - букви от кирилицата

Продължават инициативите за популяризиране на кирилицата чрез пейки под формата на букви в различни обществени пространства. Фондация „Прочети София“ изпълнява проекта „Скритите букви“ от 2018 година. Проектът е създаден по идея на художника Кирил Златков. „Идеята беше да пръснем букви в града, които хората да откриват по интересен начин..

публикувано на 07.05.21 в 14:10
Мила Минева

Мила Минева: Политически играчи имат интерес от усещането за все повече хаос

Българското политическо пространство ускорено се отправя към предсрочни парламентарни избори.  "Изключително интересно е това ускоряване, от друга страна се чудя дали това не е медиен ефект. Медиите, които имат нужда от 24 часово производство на новини, непрекъснато натягат напрежението и донякъде това ускоряване ми се струва, че е от една..

публикувано на 07.05.21 в 11:50

Списание „Подслон“ събира размисли за психичното здраве

Литературното списание „Подслон“ е пространство за размисъл, споделяне и себеизразяване.  Всеки от нас носи своя товар, своята собствена лудост, своето собствено „слонче“ на раменете си. „Подслон“ е място да поговорим за тези слончета, да ги нарисуваме, да пишем за тях и за живота си с тях.  Списанието е място, където можем да оставим..

публикувано на 07.05.21 в 09:58
Александър Сиди

Александър Сиди: Патриотичното пространство трябва да е добре представено в 46-ото НС

ВМРО започва преговори с потенциални партньори, с които да се яви на изборите през лятото. Водещ мотив в предизборната кампания за ВМРО ще бъде липсата на консервативно-патриотично пространство в настоящия парламент, а ВМРО като лидер в това пространство трябва да се опита да промени облика на българската политика през следващите години...

публикувано на 07.05.21 в 08:10