Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев: Целта ми е Антарктида и 15 000 км по Пътя на коприната

Красимир Георгиев
Снимка: Фейсбук

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев е носител на титлата "Агент на промяната".

"Аз преди 15 години нямаше как да вдъхновя някого по простата причина, че аз самият не се харесвах достатъчно, че да дам нещо на някого", каза в предаването "Графити по въздуха" Красимир Георгиев.

Преодолял е зависимостта от наркотиците, цигарите и алкохола. Отслабнал с 25 килограма за три месеца и започнал нов живот.

"Година след това изтичах първия си маратон - 42 километра и от тогава не съм спирал. Тогава се отвори тази цялата различна вселена за мен, защото тогава аз разбрах, че аз мога да променя каквото си искам", допълни Красимир Георгиев.

Как измерва успеха?

"За мен някой, за да е успешен няма значение колко пари има, колко коли има, колко апартамента. За мен, за да си успешен, трябва да можеш всеки път, когато паднеш, да можеш да се изправиш. Това е успешното. Всеки пада, всеки е падал и ще пада и аз ще падам", подчерта ултрамаратонецът.

Трябва да имаме цел, да знаем накъде отиваме, според Красимир Георгиев: "Сега целта ми е да мина Антарктида или да изтичам 15 хиляди километра по Пътя на коприната".

В живота си е имал период, в който е живял на улицата в Лондон, използвал е храна от кофите за отпадъци. Не харесва политическата коректност.

"Аз правя това, което искам. Аз тичам 36 часа на пътека и събирам 30 хиляди лева за децата", изтъкна Красимир Георгиев. 

Важно е да правим малки стъпки и да вървим напред.

"Важно е да се върви напред и когато паднем, да се изправяме, да не чакаме долу", допълни ултрамаратонецът.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За смешните ефирни моменти в „Хоризонт“

И отново към историята и последните 50 години, в които и „Хоризонт” има пръст. Верни на мисълта на Чарли Чаплин, че „ за да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея”, ще ви припомним леко мъчителни за колегите ефирни моменти , на които мнозина са се усмихнали. Смешното в „Хоризонт” под микрофон и камък потърси Лора..

публикувано на 19.01.21 в 13:44

Христина Въчева, Хамбург: Българите зад граница са с нагласата да гласуват

Българската общност в чужбина ще участва активно в парламентарните избори у нас на 4 април - такива са впечатленията на  Христина Въчева, която живее със семейството си в германския град Хамбург. Христина ще гласува, защото смята, че гласът на българите зад граница е важен. Такава е нагласата и на други наши сънародници зад граница, твърди тя...

публикувано на 19.01.21 в 11:43

Ангажирани с пътната безопасност организации подписват Етичен кодекс

Десет неправителствени организации, работещи в сферата на пътната безопасност, подписват днес Етичен кодекс. Инициативата е отворена и за търговски дружества. „Очакваме да има представители на фирми, които се занимават с външна реклама, т.нар. билбордисти, да има фирма, която се занимава с медицински транспорт. Пряко или косвено тези..

публикувано на 19.01.21 в 10:14
Групата за автентичен фолклор „Дядо Драгой” в с. Драгоево

Хореографът Красимир Савов и българските обичаи в Шуменско

Красимир Савов от Шумен е хореограф, педагог автор на танци, ръководител на фолклорни състави, изследовател на българските традиции и обичаи. Интересът към народните традиции се е оформил в детството му, тъй като е израснал в село Янково при баба си и дядо си. "Още от малък баба ми ме водеше на спявките, които те пееха и още оттогава аз..

публикувано на 18.01.21 в 16:18

Национално проучване регистрира спад на ромската неграмотност

Национално представително проучване за образованието и реализацията на ромската общност от края на 2019 година и началото на 2020 година показва, че ромите са увеличили своето участие в образователната система – като обхват на учениците и в средното образование, и във висшето образование. „Много позитивно са се променили всички..

публикувано на 18.01.21 в 13:46

„Хора, пътища, автомобили“ - първото предаване на живо на програма „Хоризонт“

„Хора, пътища, автомобили“ е първото предаване на живо на програма „Хоризонт“  и на Българското национално радио.  Започва да се излъчва преди 50 години. То е първото блоково, магазинно, тематично предаване на радиото. Голямата популярност и дълголетие се дължат на факта, че разглежда проблемите на шофьорите на леките и на товарни..

публикувано на 18.01.21 в 12:01
Станислав Владимиров

Станислав Владимиров: Двойните стандарти в БСП не вещаят нищо добро

Двойният аршин и двойните стандарти в БСП не вещаят нищо добро. Това заяви пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров. Той е на мнение, че към редица партийни членове и кметове, избрани с листата на БСП, се подхожда „с двоен аршин“. „Горчилката и неприятното лично отношение на председателя към определени партийни кадри, не само към мен,..

публикувано на 18.01.21 в 09:16