Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Заведоха иск срещу инициатора на подписка за референдум в Пещера

Над 3 хиляди души подкрепят подписката по казуса с депо за отпадъци

Завод на „Биовет“ АД в град Пещера
Снимка: БГНЕС
Преди месец граждански инициативен комитет в Пещера започна подписка за референдум, на който жителите по законен начин да се противопоставят на изграждането на депо за отпадъци в границите на града. 

Инвестиционното намерение е на дъщерното дружество на завод "Биовет" - "Грийн бърн" в Пещера. Подписката е подкрепена от над 3 хиляди души, въпреки че за провеждането на референдум са необходими 1600 гласа. Инициатор на подписката е Златка Цвеева.

От "Биовет" заведоха иск за 100 хиляди лева срещу Златка Цвеева, съдебен иск срещу нея повдигнаха и от дъщерното дружество "Грийн бърн" за 50 хиляди лева.

"За уронване на престижа след участието ми в предаването "Преди всички" по вашето радио", обясни пред БНР Златка Цвеева.

Изпълнителният директор на "Биовет" Ангел Желязков уточни, че срещу Златка Цвеева е заведен иск като физическо лице заради казаното от нея в средствата за масова информация.

"Входирали сме в компетентния съд и очакваме да бъде заведено дело. Това име, което "Биовет" е градило през всички 50 години, в случая ние преценяваме, че има увреждане и затова завеждаме това дело. Има група граждани, които са склонни да обвиняват за всичко, което се случва в този град "Биовет", но аз като изпълнителен директор на "Биовет" заявявам и декларирам, че "Биовет" работи съгласно българското законодателство, съгласно европейското законодателство, ние сме въвели най-добрите практики, най-доброто ниво на техника. Нас ни проверяват много органи", изтъкна Ангел Желязков пред "Хоризонт".

"Грийн бърн" има разрешение да експлоатира инсталация за изгаряне на отпадъци и да произвежда топлинна енергия, подчерта Желязков. "Ние не правим нищо без разрешение и всяка една дейност преди ние да започнем да я реализираме, ние първо получаваме разрешение за това нещо", подчерта изпълнителният директор.

В подкрепа на подписката се обявиха и екоактивисти. "Пещера, първият инсинератор в района за изгаряне е там и това депо за опасни отпадъци също ще бъде там. Смятам аз, че с тоя инсинератор за изгаряне на отпадъци в Пещера приключиха с туризма", заяви Костадин Деянов от "Зелените".

Жителите на Пещера, подкрепили подписката срещу депото за отпадъци, потърсиха подкрепа от Мая Манолова чрез гражданската платформа "Изправи се.БГ".

"Не приемам да бъдат мачкани хора, които са се изправили да защитават конституционните си права. Затова безплатно ще защитавам Златка Цвеева", оповести Мая Манолова.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.