Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Караянчева: Не е нормално противопоставянето, което президентът започна спрямо институциите

Цвета Караянчева
Снимка: БГНЕС

"Не е нормално това противопоставяне, което президентът започна спрямо институциите. Това наистина смущава". Това каза пред БНР Цвета Караянчева - председател на Народното събрание. Според нея той трябва да направи така, че всички институции при него да си говорят нормално.

В предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" Караянчева уточни, че ако президентът посочва конкретни проблеми, критиките му ще са приемливи. Тя припомни, че на тържеството за 30-годишнината на КНСБ и тя, и премиерът Бойко Борисов са подали ръка на Румен Радев, защото:

"Ние не сме Цвета, Бойко, Румен. Ние сме институции, които помежду си трябва да имат нормален и успешен диалог". По думите на Караянчева президентът трудно е подал ръка на премиера.

"В трите години от мандата си президентът чертае разделителни линии. Това видяхме и в шествието, което той оглави, разделено от шествието, което организираше Столичната община - заедно с патриарха, аз също бях имаше и депутати от БСП. На 19-и февруари, когато България се прекланя пред своя най-чист и най-смислен герой, не биваше да се случва това. Какво иска президентът да каже с това шествие: "Вижте, аз мога да събера много хора". И какво от това".

Председателката на Народното събрание беше категорична, че шествието, което е повел президентът в деня на Левски, не е било всенародно шествие. Тя коментира, че не би имало такова освиркване на кметицата на София Йорданка Фандъкова, ако не е било това организирано шествие, чийто патрон беше Румен Радев, преди честването на паметника на Апостола. Тя нарече "организирана агитка" скандиращите и освиркващите. 

За еврозоната да говорят експертите

"Искрено се надявам, че президентът ще промени отношението се спрямо влизането на България в ERM 2", заяви Караянчева и посочи изказването на Радев, в което той заяви, че снема доверието си от правителството и добави: "Нека и той да влезе, нека да каже, за да изчистим страховете на хората, защото е нормално хората да се страхуват". Тя призова да се слушат експертите - те да кажат дали е добре страната ни са се присъедини към еврозоната. 

Цвета Караянчева заяви очакване правителството да вложи много сили, за да убеди всички, че влизането в ERM 2, не е, за да бъде закичено на ревера на ГЕРБ, а се прави за по-добро бъдеще на България. 

Коалицията в управлението

"Премиерът Борисов е доказал, че през всички тези години е поставял чадър над никого - било на хора от ГЕРБ, било на хора от коалиционните партньори. При всяко едно доказано нарушение - всеки си понася кръста", коментира Караянчева и уточни, че това е причината ГЕРБ да продължава да печели избори.

Къщата в Барселона е фалшива новина

"Поредната фалшива новина е къщата в Барселона", така председателката на парламента коментира публикациите в пресата в Испания за разследване от прокуратурата в испанската област Каталуня във връзка с международна схема за пране на пари, в което е включен и българският премиер Бойко Борисов.

Караянчева допусна, че появата на фалшивите новини е свързана с приближаването на България към влизане в ERM 2. Тя посочи евродепутатите от БСП Елена Йончева и Иво Христов като основни разпространители на неверни информации, очернящи управляващите в България. 

Законодателство, свързано с горенето на отпадъци

"Радвам се, че предложението на ПГ на ГЕРБ за промени в Закона за опазване на околната среда е било прието от всички парламентарни групи. Надявам се, между първо и второ четене, да вкараме още по-рестриктивни мерки, за да може още повече да успокоим хората, а и законът да си влезе в ролята", коментира Цвета Караянчева във връзка с предстоящото гласуване в парламента на весения законопроект. Нейните очаквания са горенето на отпадъци да се прави само в специализирани инсталации и те да отговарят на изискванията.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Цвета Караянчева в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ревизия установи системни нарушения и пропуски в СРП

Системни нарушения и редица пропуски са установени при проверката на дейността на Софийската районна прокуратура, разпоредена от временно изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. В ревизията участваха 21 върховни обвинители, заведени в сградата на прокуратурата лично от Сарафов. Очаквайте подробности!

публикувано на 19.03.24 в 11:51
Отец Иван

Втори ден продължава гладната стачка на сливенския свещеник отец Иван

Втори ден продължава гладната стачка на сливенския свещеник отец Иван срещу решението на Светия Синод окончателно да касира изборите за митрополит на Сливенска епархия. Свещеник обяви гладна стачка срещу решение на Светия синод Напрежението в Сливенска епархия възникна след касирането на изборите за владика, провели се през месец..

публикувано на 19.03.24 в 11:38

Франкофонията днес

Утре е Международният ден на франкофонията. 321 милиона души по света говорят френски език, 88 държави са постоянни и асоциирани членове на международната франкофонска общност. България се присъединява към нея през 1993 г. Французите имат много сериозно отношение към езика си. Когато го говориш добре, печелиш тяхното възхищение, казва Петър..

публикувано на 19.03.24 в 11:08

500 глобени за неправилно паркиране в Кюстендилско

Близо 500 водачи са санкционирани за неправилно спиране и паркиране в Кюстендилския регион от началото на годината, информират от Областната дирекция на полицията. Всяка седмица се провеждат специализирани акции за контрол в зоната на пешеходни пътеки, по кръстовищата и спирките на обществения транспорт. Само за Кюстендил глобените са..

публикувано на 19.03.24 в 11:07

Избраха митрополит Григорий за временен наместник на Светия Синод

Врачанският митрополит Григорий единодушно беше избран за временен наместник на Светия Синод. Това съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан. Според Устава на Българската православна църква наместник-председателят организира избора на нов патриарх в рамките на следващите до четири месеца. Изборът ще бъде проведен от Патриаршески..

публикувано на 19.03.24 в 11:00
Си Цзинпин и Владимир Путин в Русия, 21 март 2023 г.

Путин може да пътува до Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще пътува до Китай през май за разговори с президента Си Цзинпин, предаде Ройтерс. Това може да е първото задгранично пътуване на руския президент от новия му президентски мандат. Вчера западните правителства осъдиха преизбирането на Путин като нечестно и недемократично. Китай, Индия и Северна Корея обаче..

публикувано на 19.03.24 в 10:52

Арестуваха участник в схема за телефонни измами във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа участник в схема за телефонни измами. Задържаният е 27-годишен, криминално проявен и осъждан от великотърновското село Ресен и е бил така нареченото муле в схемата. Измамата е по познатата схема – пари за лечение на близък и съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници. Жертвата е възрастен..

публикувано на 19.03.24 в 10:50