Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бившият член на ЦИК Росица Матева:

Машинното гласуване намалява риска от грешки, недействителните гласове са нула

Росица Матева
Снимка: Ани Петрова
Реалистично е да се осигури машинно гласуване във всяка секция. Закупуването на 15 хиляди машини ще осигури спокойното гласуване. Мнението е на бившия член на Централната избирателна комисия Росица Матева.

"Във всяка една секционна комисия гласуват до 1000 избиратели, така че една машина спокойно може да поеме гласуването на всички избиратели", посочи Росица Матева в предаването "Хоризонт до обед".

До момента се провеждат избори в 12 500 секции в страната и чужбина. Според Изборния кодекс машинно гласуване се провежда в избирателни секции с над 300 избиратели.

Необходимите машини за гласуване ще са по-малко от 10 хиляди, но трябва да се закупят повече, за да има резерв, ако се получи техническа неизправност.

"В предвиденото в Изборния кодекс на Република България машинно гласуване е предвидено гласуване с машини, в които директно се записва вота на избирателя в паметта на машината. Отчитането на резултата след приключване на изборния ден става много лесно - с натискане на един бутон, който разпечатва протокола, секционния, с резултата от гласуването в тази секция. Членовете на секционната избирателна комисия го подписват, вземат флаш паметта от машината и отиват да предадат резултатите от гласуването в Районната избирателна комисия", поясни Росица Матева. 

Намалява се необходимостта членовете на секционната избирателна комисия да попълват протоколи и така се намалява риска от допускане на грешки.

"Недействителните гласове в резултат от гласуването с машина ще бъдат нула", обясни експертът. Чрез машинното гласуване резултатите ще се отчитат по-бързо, а избирателите няма да се затрудняват, смята Расица Матева.

"Буквално 10 минути след приключване на изборния ден приключва гласуването, разпечатва се протоколът и могат да отидат да предадат в районните избирателни комисии. Към настоящия момент е предвидено гласуване с машини само в избори за народни представители, президент и вицепрезидент и за Европейски парламент, т.е. районните избирателни комисии са тези, които обработват резултатите от гласуването в секционните избирателни комисии", допълни Росица Матева.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Йорам Ювел: Социалната изолация може да направи подрастващите емоционални инвалиди

В Израел се опитват превантивно да помогнат на всички, които се чувстват самотни, които изпитват дискомфорт или притеснение за себе си, децата и близките си заради пандемията от Covid-19. Проф. Йорам Ювел от Йерусалимския университет е сред най-търсените консултанти. В една от своите статии той сравнява коронавируса с тигър, който ни напада..

публикувано на 25.11.20 в 15:11

Д-р Георги Миндов: Приемът на хранителни добавки действа психологически, успокоява хората

Все още личните лекари не разполагат с официален здравен протокол , по който да лекуват пациенти с коронавирус в домашни условия, потвърди пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София. Има само препоръки от лекарски организации. „ Официален протокол, който да е задължителен и общоприет, одобрен от..

публикувано на 25.11.20 в 12:15

Селските къщи за гости в Триград - хит в предпочитанията за празниците

Селските къщи за гости са хит в предпочитанията за предстоящите празници. Девинското село Триград и околностите са сред предпочитаните дестинации за туристите, които вече са резервирали места за Коледа и за Нова година .  Триград е известно с природните си забележителности и с уникалната си природа. С мястото се свързва митът за Орфей, който се..

публикувано на 24.11.20 в 18:27

На екскурзия – до Турция може, у нас – не

Заповедта на здравния министър от началото на ноември, с която се преустановява провеждането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти в страната, не е изчистена и не е конкретизирана, твърдят туроператори. Те не виждат логика в това екскурзиите в страната да са забранени, а автобусните екскурзии до съседна Турция например –..

публикувано на 24.11.20 в 12:55

„Тренд“: 40% от българите смятат Covid-19 за биологично оръжие

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Малко над една трета смятат, че Covid-19 не е по-опасен от сезонния грип. Данните са от проучване на агенция „Тренд“.  Според половината от българите коронавирусът е изкуствено създадена болест. 45% са на мнение, че ваксина..

публикувано на 24.11.20 в 12:26

Необходима е възстановителна програма за Covid пациенти на интензивно лечение

Мултидисциплинарен екип трябва да изготви програма за преболедували коронавирусната инфекция в интензивни сектори, за да се намалят дълготрайните усложнения и с цел максимално бързо възвръщане на силите. Това каза пред БНР  управителят на Спортния диспансер в Пловдив д-р Влатко Глигоров. Според него програмата следва да бъде подготвена от ф..

публикувано на 24.11.20 в 12:25

Таксиметровият синдикат готов да разпъне палатки пред Министерството на транспорта

Националният таксиметров синдикат изразява готовност за протестни действия във връзка със  законови промени, инкриминиращи незаконния превоз на пътници . Още от края на 2019-а тече  обединяване на позиции в бранша по темата нерегламентирани превози , припомни пред БНР Красимир Цветков, председател на синдиката. По думите му този тип превози..

обновено на 23.11.20 в 14:28