Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сандро Филипини за книгата на Бонати:

Момчетата в Италия ставаха катерачи, за да забравят войната

Близо 60 години по-късно книгата "Моите планини" отново е на пазара у нас

Младият Бонати
Снимка: Изд. "Вакон"

През 1955 г. 25-годишният италиански алпинист Валтер Бонати смайва света, след като изкачва сам за пет дни Пти Дрю (3732 м) в Алпите по югозападния ръб (премиерно изкачване), който сега носи неговото име - Ръба на Бонати.

Роден през 1930 г. в Бергамо, Бонати става свидетел на Втората световна война - преживяване, което го тласка към силните преживявания, свързани със скалното катерене и алпинизма. На 19 години изкачва Северозападна стена на Пиц Бадиле, на 21 прави премиерно изкачване на Източната стена на Гран Капусин. През 1953 г. осъществява първо зимно изкачване на Северната стена на Cima Ovest di Lavaredo. Година по-късно участва в историческата италианска експедиция, осъществила първото изкачване на К2. Бонати стига на около 8000 метра, но благодарение на саможертвата му (качва кислородните бутилки, нужни за атаката на върха на двама алпинисти) целта на експедицията е изпълнена. През 1958 г. изкачва по нов маршрут Гашербрум IV (7925 м) в Пакистан. Следват още премиерни изкачвания, сред които - зимно преминаване по реброто Walker на Гран Жорас и соло зимно изкачване на Северната стена на Матерхорн (1965 г.). Същата година се отказва от алпинизма и се отдава на приключенски и изследователски експедиции. Пише за италианското списание “Епока”. През 2009 г. бе официален гост на Банско филм фест.


Валтер Бонати

“Моите планини” е първата книга, която Бонати пише и която се превръща в крайъгълен камък в литературата за алпинизъм. След близо 60 години от нейното написване тя продължава да е изключително актуална и жива, точно както класическите произведения в световната литература, пише в предговора на новото българско издание Сандро Филипини, италиански журналист и личен приятел на Бонати. “За разлика от предшествениците си и на тези след него, Бонати не описва толкова условията, колкото емоциите”.


Бонати (вляво) и Меснер


Книгата излиза от печат през 1962 г. в Италия, а две години по-късно - и у нас. Заради големия интерес през последните години (вече не може да се намери дори в антикварните книжарници), издателство “Вакон” решава да я преиздаде, обяснява Елеонора Гаджева, главен редактор на издателството.


Книгата


За големите разочарования, свързани с алпинизма и хората, но и за любовта към планината и силата на човешкия дух, описани в “Моите планини” - чуйте в звуковия файл, интервю с Елеонора Гаджева и Сандро Филипини.

---

Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове". Можете да я слушате като подкаст тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристиян Стефанов е един от най-добрите членове на клуб "Дебати" в Плевен

Кристиян Стефанов е студент в СУ „Св. Климент Охридски“. През годините е един от най-добрите членове на плевенския клуб „Дебати“ към Центъра за работа с деца.   Тази година е главен съдия на Националното състезание  "Pleven Open 2024", което се провежда на 24 и 25 август в Плевен.  „Дебатите са вид състезателен спорт, което е..

публикувано на 25.08.24 в 07:52
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Мама винаги казваше, че най-голямото й богатство са хората

" Цялата ми фамилия сме македонци , аз бях дете и помня как се стигна до написването на книгата тогава , бях ва 9 години, трябваше да намерим лентов магнетофон, за да се запише гласа на Дилбер Илия - прототипът на главния герой - четникът Дилбер Танас, разказа в "Графити по възудха" Елица Бъчварова, която от години живее в Аржентина, със спомени за..

публикувано на 18.08.24 в 17:13

Усмивката на д-р Галина Цветкова успокоява и вдъхва надежда

Д-р Галина Цветкова е известен лекар в Плевен. Нейната топла усмивка винаги успокоява и вдъхва надежда. Но освен медицината, д-р Цветкова е посветена и на едно национално значимо събитие - ежегодния поход „По стъпките на Апостола“ , чиито ръководител стана след основателя Васил Копчев. Самият той казва, че оставя делото в сигурни..

публикувано на 18.08.24 в 06:40

Кой е Банкси - неуловимият и анонимен уличен творец?

В рамките на 9 дни световноизвестният уличен художник  Банкси  разкри 9 свои нови творби в британската столица – всички те със животинска тематика.  Обичайно изкуството на Банкси се приема като някаква форма на забавление от гражданите, а мнозина виждат в него и опит за привличане на вниманието върху различни проблеми, което прави творбите му..

публикувано на 17.08.24 в 22:45

Милостив по документи и на дела. Историята на Клемон Боло-Суков

Досега 50-ото Народно събрание не свърши много, но пък се самоизпрати във ваканция шумно. Сред доведените докрай промени са скоростните в Закона за предучилищното и училищното образование , с които депутатите забраниха "пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с..

публикувано на 16.08.24 в 19:29

Александър Василев - Василевса гори със собствен пламък между изкуството и спорта

На 11 август беше закрита Олимпиадата в Париж.   Наред със състезателните въления, най-голямото спортно събитие предизвика и разгорещени културни дискусии с церемонията по откриването.  В традиционната ни рубрика "Горещи сърца" ви срещаме с един врачанин, който не само обединява двете теми, но и беше част от културната програма в..

публикувано на 16.08.24 в 11:07
Директорът на Националната астрономическа обсерватория

Доц. Никола Петров от Рожен: Не можем да обърнем хода на климатичните промени, но можем да се предпазим от бедствия

Високите температури през това лято дори в планинската Смолянска област бяха непоносими за родопчани, които са свикнали на прохлада.  В най-горещите дни живакът стигна до 38 градуса, но след първия дъжд температурите в курорта Пампорово и високите части паднаха до 12-15 градуса. Има места, където средните температури се повишават, но и..

публикувано на 07.08.24 в 12:04