Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания ще набира средства за ремонт на катедралата „Св. Александър Невски“

Снимка: БГНЕС

Започва кампания за набиране на средства за ремонт и за реставрация на патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, съобщиха от Българската патриаршия.

Инициативата е под надслов „За величието на храма“.

Парите ще се набират чрез есемеси и чрез банковата сметка на Светия Синод на Българската православна църква.

„Преди 108 години катедралата е станала факт, благодарение на даренията на целия български народ. Дойде времето да бъде възстановена по същия начин - с приноса на всички нас“, се казва в съобщение на Синода.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

19 души са загинали при удари в Газа

При израелски удари в Газа снощи са загинали 19 души, включително жена и шестте ѝ деца, съобщиха здравните власти в анклава, контролиран от радикалната групировка "Хамас". На този фон започва поредно посещение в региона на американския държавен секретар Антъни Блинкън. Той ще се опита да ускори сключването на споразумение за..

публикувано на 18.08.24 в 12:16

Шабленският фар отваря врати за посетители

Шабленският фар отваря врати за посетители по повод Международния ден на морските фарове. Денят се отбелязва от 1993 г. Инициативата е на шотландците  Джон Форсайт и Майк Дауринпъл, които установили любителска радиостанция в морски фар с идея да си комуникират с други радиолюбители, които също са установили своите радиостанции в морски..

публикувано на 18.08.24 в 11:34

8-годишно дете в болница след катастрофа край Микре

8-годишно дете е откарано в болница в Плевен след катастрофа, станала тази сутрин на пътя София - Варна между ловешките села Български извор и Микре. При инцидента са се сблъскали два леки автомобила като в единия е пътувало семейство с две деца. Движението в участъка все още е двупосочно в една лента. Продължава разследването на..

публикувано на 18.08.24 в 11:29

Жителите на 4 свищовски села отново блокираха пътя Плевен - Русе заради безводието

Жителите на четири свищовски села, които протестират заради безводието, отново затвориха главния път Плевен - Русе. Блокадите са на две места - при село Павел и при село Горна Студена. Най-тежко е положението в село Хаджидимитрово. Неговите 500 жители са в безсрочно бедствено положение. Трудно се справят в ежедневието без вода, а през..

публикувано на 18.08.24 в 11:10
Болницата в Ловеч

Болницата в Ловеч разширява дейността на отделението по хирургия

Многопрофилната болница в Ловеч, която от години е в тежко финансово състояние и изпитва остра нужда от специалисти, ще разшири дейността на отделението по  хирургия. От началото на септември се очаква да бъде възобновена и работата на родилното отделение. Болницата вече има нов заместник-директор по медицинската част в лицето на хирурга д-р..

публикувано на 18.08.24 в 10:51

Тежка катастрофа край Ямбол взе жертва, 8 са пострадали

49-годишен мъж е загинал при тежък пътен инцидент тази нощ на пътя Ямбол – Сливен. Сблъскали са се лек автомобил и микробус. Катастрофата е станала в района пътен възел "Хадижидимитрово" около 1:30 часа. Автомобилът е навлязъл в насрещното движение и се блъснал в буса. При удара водачът на леката кола е загинал. В микробуса..

публикувано на 18.08.24 в 10:44

Седмицата: Спецакции, злоупотреби за милиони и подозрения за политически интереси

Серия от прокурорски и полицейски акции, злоупотреби за милиони и подозрения за политически интереси и обвързаности. Разкритията повдигнаха въпроси за финансовата стабилност на държавата и за функционирането на правораздавателните органи. Антикорупционната комисия влезе в имоти на Румен Гайтански, с прякор Вълка, заради необезпечен и..

публикувано на 18.08.24 в 10:30