Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фитнес инструкторът Насим Соарес: Движението е най-доброто хапче

За днешния обездвижен човек упражненията са особено важни

Снимка: BFS Academy

През 2016 фитнес инструкторът Насим Соарес посещава България за първи път. През февруари тази година той отново бе в България като лектор на семинар “Streching your limits” по покана на Fit City. За пореден път Насим Соарес обучи инструктори по стречинг - умението да разтягаме контролирано всяка част от нашето тяло. Соарес е бивш балетист, дълги години е играл в Кралския театър на Лондон.

Във фитнес индустрията винаги има много новости и промени, нови изследвания и проучвания, твърди Насим Соарес.

"По-специално по отношение на гъвкавостта, разтягането, обхвата на движенията. Днес това е още по-належащо, защото вече не сме вече толкова активни. Дори и четири пъти в седмицата по един час да ходите във фитнес салона, не забравяйте, че цял ден сте седял на работното място. Караме коли, използваме градския транспорт и все сме в седнало положение. А всичко това води до скъсяване на мускулите. Скъсяването на мускулите води до болки, проблеми с коленете, болки в долната част на кръста, болки в раменете и по цялото тяло".

Снимка: BFS Academy

Днес нашите деца не са толкова гъвкави, колкото сме били ние като деца, коментира Насим Соарес.

"Вече не виждаме децата да играят на площадките, по улиците, в градините. Те непрекъснато са залепени за компютърните игри и компютрите и това е много сериозен проблем. Както младите, така и възрастните трябва да правят упражнения, свързани с разтягане и разгъване. А за възрастните е наистина от голямо значение, тъй като с годините нашите стави започват да губят синовиална течност. А когато ставите не са достатъчно гъвкави и няма добро смазване, това води до липса на способност да се разгъват и да имат добър обхват на движение. Това води до болка и понякога, за да премине, вие просто трябва да правите упражнения, а не да се тъпчете с хапчета заради болки в различните точки на тялото или пък да се подлагате на операции. Не забравяйте, че понякога самото движение само по себе си е най-доброто хапче, с което разполагаме", съветва Насим Соарес.

Можем да спортуваме по всяко време у дома.

"Ако нямате всичко, което е във фитнес залата, това не означава, че вие вкъщи няма да спортувате. Но не забравяйте, че най-добрият салон е сред природата и навън. Там имате всичко - има къде да тичате, има дървета, за да направите различни упражнения. Много неща може да правите сред природата. Не са ви необходими тези екипировки и скъпи машини, за да подобрите вашата гъвкавост. Всеки може да се справи, стига да има желание".

Снимка: BFS Academy

Много е важно инструкторите да са изучавали анатомия и физиология, изтъква Насим Соарес.

"Трябва да са наясно къде се намират мускулите, да познават цялата система на тялото, кардиоваскуларната система, нервната система. Трябва да се уверите в това, че вашият инструктор е сертифициран. Това, че е със страхотно тяло, не означава абсолютно нищо. Един инструктор трябва непрекъснато да работи върху себе си и да се усъвършенства на всеки две години. Дали ще е стречинг, пилатес, дихателни техники, няма значение. Наистина, интересувайте се дали вашите треньори имат необходимите познания и дипломи".

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37