Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В капана на забравата

Проф. Ивайло Дичев: Предстои ни тежка битка за паметта

Новата пропаганда поставя под въпрос съдбата на демокрацията

Проф. Ивайло Дичев
Снимка: БГНЕС

Четвърти месец Перник е на воден режим. Затихна ли гневът на хората или грижите от безводието бяха изместени от други грижи? 

„Перничани свикнаха с водния режим, даже се шегуваме, че тъкмо хептен ще свикнем и ще вземат да го отменят“, казва жител на града. Обнадеждаващите резултати за нивото на язовир „Студена“ карат хората да мислят, че водният режим скоро може да се превърне в неприятен спомен.

Изместването на една тема от друга и на един скандал от друг за културния антрополог проф. Ивайло Дичев е „новата форма на господство над народите“ и не е само български феномен всяка следваща новина да „гони“ предишната.

Непрекъснато ни се поднасят някакви шокиращи, „вълнуващи“, възмутителни и т.н. факти, които ни карат да забравим предните. Сега говорите за коронавируса, но сме на път да го „забравим“ заради мигрантските потоци, които се събраха около границите. То не беше Истанбулска конвенция, то не беше „норвежците ще ни вземат децата“, конспиративни теории около свинската чума..."  

Тази форма на пропаганда замества по-старата от времето на комунизма, „където ни се повтаря едно и също до оглупяване от монополизирани медии“, посочи Ивайло Дичев в предаването "Хоризонт до обед".

Има изследвания, които показват, че колкото по-емоционално натоварен е един пост в социалните мрежи, толкова по-голям е шансът той да бъде споделян. „И обратно – нещо рационално, спокойно, обмислено не е много интересно. Ние сме жертва на собственото си любопитство, на собствената си емоция. Хващаме се в този капан непрекъснато и забравяме това, което е било вчера. В случая с Перник – тотално забравихме какво стана там. Един министър стои в затвора – не разбрахме какво става с него. Вече съвсем други са сюжетите.“

Проф. Дичев смята, че от една страна това е политика и пропаганда на управляващите, но от друга страна ние самите имаме вина. „И мисля, че трябва да проведем една много тежка битка за паметта – да помним нещата, да задържаме вниманието си върху един и същи обект малко по-дълго.“

В такава ситуация нищо не се довежда до край – всяка тема се подава, става интересна, арестуват някого, след което започват други неща и вниманието се измества, подчерта Дичев.

„Вторият момент е в това, че ние сме непрекъснато недоволни и нещастни. Ние сме все по-нещастно общество, макар че живеем много добре. В историята си никога не сме били по-богати, по-демократични. Затова пък никога не сме били толкова нещастни. Защо? Защото непрекъснато подклаждат нашите страхове, нашите недоволства, нашите възмущения с тези пропагандни неща.“  

Пазарът на вниманието стана изключително конкурентен. „В публичното поле се появиха много състезатели, които се опитват да се борят за нашето внимание. В този процес роля има демократизирането на обществото, но от друга страна и новите технологии, които позволяват пред нас мигновено, безплатно да има огромно количество информация, огромно количество дразнения.“

Няма критичност в осмислянето на информацията, защото няма и авторитети. Старите авторитети на науката, на сериозната журналистика, на църквата биват непрекъснато подкопавани, отбеляза още проф. Ивайло Дичев.

"В интернет, в този конкурентен свят на битката за вниманието всеки е експерт. Чува се този, който вика най-силно. Някой го наричат това дигитален дарвинизъм - оцеляват само най-шумните и най-агресивните."

„Това подкопаване на доверието е много опасно развитие – върнаха се всевъзможни суеверия, религиозни възгледи, които мислехме, че са отдавна забравени. Нелепи, странни идеи. И не само у нас. Вижте какво прави Тръмп, какво прави Ердоган в Турция. Първата мишена на такива нови управници – именно тези авторитети, които доскоро крепяха стабилността на обществото: съдиите, журналистите, учените. Проблемът е много сериозен. Става дума за съдбата на демокрацията, за начина, по който ни управляват, как функционира тази нова пропаганда.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Ирина Николова

Ирина Николова: Програмата по метода "Кастрирай и върни" не работи

Проблемите в общинското предприятие "Екоравновесие" могат да се решат само, ако всички работим заедно. Имаме нужда от доброволци да ни помагат, за да се справим с наследените проблеми. Това заяви кметът на София Васил Терзиев след протест на защитници на правата на безстопанствени кучета , проведен на 12 септември.  На 30 септември беше открита..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Има ли план как да пренастроим енергетиката?

Пропуснахме 10 години възможността, така че да подготвим енергетиката ни за днешната ситуация. Сега имаме сблъсък на лобита. Тези средства, които се гласуват по ПВУ, няма да отидат като инвестиции в адаптация на въглищния район . Това каза енергийният експерт Илиян Василев в интервю пред БНР.  Според него без въглищни централи не..

публикувано на 04.10.24 в 16:23

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13