Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко се увеличиха смъртните случаи от COVID-19 в Италия, вече са 148

Над 3400 случая на COVID-19 са установени до момента в ЕС

| обновено на 05.03.20 в 21:06
Кремона, паметникът на Антонио Страдивари - 5 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 97 510 души са заразени от коронавируса COVID-19, а 3345 са починали в световен мащаб, като заразата е засегнала повече от 80 страни, сочат данните на Световната здравна организация.

Най-тежко е положението в Китай, където възникна заразата. Други силно засегнати страни са Южна Корея, Иран и Италия. Във Великобритания и Швейцария днес бяха регистрирани първи смъртни случаи, докато Аржентина и Босна и Херцеговина обявиха за първи заразени свои граждани.

Поне 3400 случая на заразени с COVID-19 са установени досега в ЕС, съобщи директорът на дирекция „Обществено здраве“ към Еврокомисията Джон Райън пред комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент.

Рязко се е увеличил броят на потвърдените случаи на зараза в Гърция, след като пробите на 21 души, завърнали се от пътуване до Израел, се оказаха положителни.

Във Франция броят на заразените наближава 400, като смъртните случаи вече са 6. 

В Италия за последното денонощие заради коронавируса са починали 41 души, с което броят на жертвите там става 148. Случаите на заразяване приближават 3900 души.

Нови 11 случая на COVID-19 са установени и в старчески дом край испанската столица Мадрид.

Регистриран е първият смъртен случай от инфекция с новия коронавирус във Великобритания, съобщава Би Би Си. Починалият в Рединг е възрастен човек със здравословни проблеми.

Над 300 милиона ученици и студенти в 10 страни по света са в принудителна ваканция, след като Индия и Италия решиха решиха да затворят временно училищата и университетите 

Междувременно Русия отмени тазгодишното издание на икономическия форум в Санкт Петербург.

Световната авиационна промишленост очаква загуби от над 100 милиарда евро вследствие на въвежданите ограничения за борба с вируса

Директорът на Европейския център за контрол и превенция на болестите Андреа Амон призна обаче, че случаите в Европа са доста повече. Райън заяви, че има драстично увеличение само в рамките на 20 дни:

„Министрите на здравеопазването се събраха за първи път на 13-ти февруари, за да обсъдят разпространението на вируса, както и да координират подготовката и отговора. На този етап имаше 44 случая в ЕС и Обединеното кралство. 3 седмици по-късно, случаите вече са 3400 в ЕС, Великобритания, Монако, Сан Марино и Швейцария“.

По повод оценката на риска, директорът припомни:

„Според последната оценка на риска на Европейския център за контрол и превенция на болестите, рискът от разпространение в ЕС бе променен от умерен на висок, като се базираме на вероятността от пренос и влиянието на болестта. Макар положението категорично да не е едно и също в различните страни, като цяло ЕС остава във фаза „сдържане“ и усилията ни все още са насочени към овладяване на разпространението“.


Рим -  5 март 2020 г.

Като мерки, които биха могли да бъдат предприети, Райън посочи преценката на условията за провеждане на обществени прояви, за затварянето на училища, осигуряване на защитни средства в най-засегнатите места, както и набирането на допълнителен персонал като пенсионирани здравни работници и студенти по медицина.

Случаите по света надхвърлят 95 хиляди, а починалите са над 3 300 - това пък съобщи директорът на Европейския център за контрол и превенция на болестите Андреа Амон. През последната седмица виждаме повече случаи извън Китай, отколкото от там, подчерта тя. В Европа починалите да 112 души, уточни Амон. За Италия тя каза:

„На 21-ви февруари Италия съобщи само за 4 случая и в рамките на 2 седмици те надхвърлиха 3 хиляди. Това показва потенциала на разпространение на този вирус“.

През последните две седмици броят на заболелите е нараснал също така във Франция, Германия и Испания. Има и разлика между страните членки - от такива, в които още няма установен такъв вирус до държави с широко разпространение на заразата, подчерта Амон. Тя заяви, че центърът наблюдава много внимателно развоя на ситуацията, прави оценка на риска всяка седмица и предупреди:

„Рискът от сериозно разпространение на коронавируса, подобно на това в Италия, за следващата седмица променяме от умерен към висок. Това означава, че сме склонни да видим подобен процес и в други страни членки“.

В тази оценка на риска сме описали и няколко сценария, към които сме добавили и мерките, които смятаме, че трябва да се предприемат в отговор, уточни Амон. Те варират от степен 0 за страните, в които няма случаи на коронавирус и при които просто трябва подготвителен план, до 4 с широко разпространение, при които здравните системи са претоварени. Според Амон няколко страни са на 1-ви етап и повечето са на път да преминат към 2-ри.

Тя обаче призна, че случаите в ЕС вероятно са много повече от официално обявените, тъй като не всички заразени с вируса са потърсили лекарска помощ до този момент.

Утре ще се проведе поредното извънредно заседание на здравните министри на ЕС, които отново ще обсъдят разпространението на коронавируса и координацията между държавите за мерките срещу болестта. 

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле отбеляза, че мащабите и скоростта, с която вирусът влияе негативно на учебните планове са безпрецедентни.

В Италия учениците са в принудителна ваканция до 15 март. Смъртните случаи от COVID-19 в Италия вече са 148  - с 41 повече от вчера, а заразените приближават 3 900 души. 

За нови два случая на заразени с коронавируса съобщи кметът на Ню Йорк Бил де Блазио. Той поясни, че нито един от тях не е пътувал или контактувал със заразени хора.

От своя страна губернаторът на щата Марио Куомо заяви, че броят на заразените се е удвоил и е доистигнал 22 души, съобщава Ройтерс.

Учебните зали на Римския университет „Ла Сапиенца“ (Sapienza Università di Roma) са празни -  5 март 2020 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците! Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП На свое заседание социалистите в..

публикувано на 02.07.24 в 19:51