Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петте медсестри напуснаха помещенията на парламента

| обновено на 07.03.20 в 02:09
Демонстранти, подкрепящи исканията на медицинските сестри.
Снимка: БГНЕС

Петте медицински сестри, които повече от 24 часа отказваха да напуснат бившия партиен дом в София, който се използва от Народното събрание, излязоха от сградата около 20,30 часа и получиха подкрепата на десетки хора, които тази вечер излязоха на протест в подкрепа на исканията им.

Те настояват за по-добро заплащане и по-добри условия на труд, както и за премахването на принципа лечебните заведения да са търговски дружества.

Сестрите, които се бяха барикадирали в зала 130 на Народното събрание, излязоха доброволно, като заявиха, че протестът им продължава в палатковия лагер, тъй като исканията им не са удовлетворени.

Палатковият лагер в София, където 5-те медицински сестри продължават протеста си.

На излизане от сградата една от петте сестри - Мая Илиева, обяви, че протестът продължава до приемането на исканията им и каза защо излизат:

„Защото сме изтощени, не сме спали 3 дни. Искахме най-накрая да ни чуят и наистина да стигнем до някакво решение, защото една година сме по протести“.

На площада пред Народното събрание се бяха събрали стотина подкрепящи медицинските сестри – техни колеги, както и привърженици на движението „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова и на „Системата ни убива“.

Подробности можете да чуете в обобщението по темата на репортера ни Добромир Цветков в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36