Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Латиноамериканската зима на Мартин Кръстев

Как се пътува с круиз без интернет и какво е да работиш на три преки от Копакабана

От ноември до февруари през Италия по море до Бразилия и Аржентина. Мартин Кръстев се завръща от дълго пътешествие от другия край на света, за да разкаже за него в Клуба на пътешественика днес и утре. В две вечери той ще събере разказа си защо избира да стигне до Рио де Жанейро по вода и как се живее там и в Буенос Айрес.

Лесно се свиква с пътя по море, очакването за по-сериозна морска болест не се сбъдва или поне така е за Мартин Кръстев, който изминава пътя между континентите на борда на голям круизен кораб в каюта без прозорци.

Няма скука в открито море, твърди Мартин в предаването "Изотопия". Бил си подготвил сериали, компютърни игри и книги, защото круизът бил  без интернет. „Като слязохме на Тенерифе – последна "глътка" европейски интернет. Качих всички снимки до момента. И това беше. Нито веднъж не отворих компютъра през цялото пътуване.“

В компанията на над 5 хиляди души на борда, или „колкото един малък град“, той открил всевъзможни забавления – от турнир по баскетбол до… театър.

Освен по-стандартните развлечения като спорт, кулинария и здравни процедури, Мартин се убедил колко добре може да изглежда театърът сред вълните. „Има акробати, има магьосници, има различни видове шоу всяка вечер.“ И така до Бразилия.

Мартин Кръстев

На брега

След три чисто туристически дни в Рио в началото на пътуването, Мартин се връща за месец в края на пътешествието си, за да поживее по-трайно и да се потопи истински в бразилския начин на живот. „Беше уникално. Отне известно време да се приспособя, особено при положение, че не говоря португалски.“

Междувременно посреща Коледа в Буенос Айрес с пълнени чушки с яйца и сирене.

Бях доброволец в хостели, работейки като рецепционист на различни смени в замяна на настаняване и закуска. Не е евтино цялото нещо, ако трябва да си го плащаш без малко труд. А пък и това е разкошен начин да се срещнеш с хора в подобно положение.“

Мартин е живял в Мадрид и открива прилики с Буенос Айрес. „Има същото усещане – и като хора, и като сгради. Аз имах щастието да уцеля лятото тям – нашата зима я „прескочих“ почти.“

Като вегетарианец в държави, известни с майсторската си скара, Мартин признава, че се оцелява "с желание и постоянство".

Аржентина по време на криза

„В Буенос Айрес има уникална библиотека, отворена, безплатна за всички, която е в стар театър, реновиран, с ложи и балкони на много нива. Самата сцена е направена като сладкарничка, кафененце в библиотеката. Има и различни кътове за четене. Под сцената е детската част, с много книжки и занимални. Казва се „El Ateneo“, ако някой планира пътуване до Буенос Айрес.

Повечето европейци, които като Мартин попаднали в Буенос Айрес за Нова година, били „леко разочаровани“, че фойерверките са далеч по-малко от тези, с които сме свикнали, и то в определен край на града. „Идеята е по-скоро в духа – хората се събират заедно около старото пристанище и тази атмосфера го прави по-специално, не толкова фойерверките.“  

Мартин Кръстев съветва всеки озовал се в Буенос Айрес да посети прочутия квартал „Бока“, където „има много хора, които танцуват танго директно на улицата“.

Заради финансовата криза в Аржентина моментът да се отправите натам е благодатен, казва Мартин. „За мен беше добре, идвайки от Европа с чужда валута. Допреди около година същите пари биха ми купили половината от нещата в момента.“

Светът на Патагония

„Ледници, езера, невероятни върхове, поляни с билки. Невероятно красиво е. Имах само четири дни там около Коледа. Отдавна ми беше цел да видя поне едно късче – Патагония е огромна територия. Там, където аз бях – Барилоче, е популярно „ъгълче“ за начало на голямо пътуване из Патагония", разказва Мартин Кръстев.

Куфарът на Мартин, навъртял толкова километри, взел да поддава и за да спаси изкривеното му колелце, трябвало да го изпили „с пиличка за нокти“.

И отново в Рио – хостелът, в който Мартин работел, бил само на три пресечки от емблематичния плаж Копакабана. За жалост обаче уцелил дъждовния период и невинаги времето било подходящо да метне кърпа на пясъка.

Хълмовете на Рио

В Рио прекарал целия януари. „В последната ми нощ там посрещнахме изгрева на Копакабана – със слънцето, изгряващо от водата.“

Би се върнал в Рио. „По-уникално за Рио, за разлика от много други градове, е, че има къде човек да се разходи из природата, не само в паркове, а и цели хълмове и минипланини. Това, което много хора не знаят е, че всяка една от тях може да бъде изкачена на крак, дори най-стръмните“, споделя още пресни помени пътешественикът.

В Рио има всичко – има планини, има „джунгли“ в самия град, има паркове, езера в самия град, няколко плажове – огромни. Центърът – много шарен, с богата история и исторически сгради. Откъм визия, портрет е уникално място.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
Снимки: Мартин Кръстев - Личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Николай Ненов

Когато западните курортисти "насаждаха буржоазното влияние от капиталистическите страни"

Години наред България се опитва да направи от туризма индустрия по модела на Италия и Гърция. Успехите са съмнителни, но пък е важно да се отбележи, че е имало времена, в които чужденците не са били добре дошли в страната ни.  През август, когато слънцето е закачено за небето и няма мърдане, над цялата ни страна като че ли виси табела с..

публикувано на 06.08.24 в 16:02

Вкусните палачинки на Иван Чолаков привличат туристите в Китен

Иван Чолаков е добре познат в Китен с вкусните палачинки и бургери, които продава от 15 години в курорта. Преди това е работил 13 години в Албена и 10 години в Златни пясъци. Казва, че в Китен идват предимно български туристи. Някога е бил посещаван от чехи, словаци, поляци. Преди години са идвали и деца от Русия и Украйна. Политиката обаче е..

публикувано на 06.08.24 в 11:54

Художникът Стойко Гъгъмов рисува портрети на известни личности на морските скали

Родом е от Асеновград, но живее в Пловдив. През лятото отсяда в Приморско.  Можете да го срещнете и в Китен или в Созопол, където е изрисувал скалите край морето с портрети на известни артисти и личности. Той е художникът Стойко Гъгъмов, който често рискува фасади на училища и общини без да взима пари за труда си. Знаят го и на остров Тенерифе, където..

публикувано на 04.08.24 в 08:24

Предизвестената смърт и случайното безсмъртие на културните феномени през очите на учен и дете

Как се раждат и умират културните феномени? Феномени ли са или просто продукти като наскоро загиналото легендарно ICQ? На 28 години платформата за съобщения, която някога ползвахме активно, официално умря. Разработчици се опитаха да реанимират месинджъра като предложиха на хората регистрация на старите акаунти на неофициален сървър, но..

публикувано на 30.07.24 в 17:40
Станислава Пирчева и Павлина Павлова

"Тервел - спасителят на Европа" - за славното минало на българите и поуките за днешния ден

Българската история е тема, която ни е близка и винаги ни вълнува. В "Нощен хоризонт" говорим за историята като урок и поука за днешния ден , в разговор с интересни събеседници и техните гледни точки. В един увлекателен и документално истинен разговор, писателката Павлина Павлова ни пренася в славното минало на България и разкрива нови и..

публикувано на 30.07.24 в 14:48
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01