Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотивирани ли са младите българи да се завърнат в страната

Трудовият ни пазар е коренно променен и дава много възможности, отчитат експерти

Снимка: БГНЕС

Мотивирани ли са младите българи, които завършват образованието си в чужбина, да се върнат в родината си и какво правят българските власти, за да привлекат обратно родните таланти?

В Лондон се проведе кариерен форум, на който българските студенти и млади професионалисти бяха запознати с предимствата на реализацията им в България и осъществиха пряк контакт с работодатели от страната. Следващите кариерни форуми, организирани от български институции, са на 25 април в Кьолн, на 15 май в Мюнхен и на 17 октомври във Виена

„Икономическите тенденции и в ЕС и в световен план, за добро или за лошо, говорят, че центърът на икономическия ръст се премества от запад на изток. Тенденцията вероятно ще се засилва и България, която се намира на прага на Европа към Изтока, е призвана, поради комуникационни и много други по-съществени причини, да бъде страна с една много голяма отвореност към външния свят“, коментира по време на форума посланикът ни във Великобритания Марин Райков.

Новите технологии позволяват човек да може да работи, и то ефикасно, и от България. Мисля, че тези от вас, които направят този избор, няма да сбъркат. Самият аз съм имал възможност да се убедя в това поради семейни причини. Моите деца, както и децата на мнозина тук, са завършили извън страната и са се завърнали, като не съжаляват за това“, отбелязва Райков.

Според данните на Министерството на труда и социалната политика и на Агенцията по заетостта, вече се наблюдава тенденция на повече завръщащи се в родината българи, сред които и много млади хора.

„Възможностите в България са много по-добри. Вече има възможност да се получават доста разнообразни оферти за работа, да се реализират младите хора на пазара на труда в България. Факт е, че в България е много по-евтино, отколкото в един град като Лондон, а това натежава при вземане на решение“, казва Милена Георгиева – заместник изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

Кое обаче най-често възпира най-много младите хора да се завръщат в страната?

„Предполагам, че това е най-вече липсата на информация и несигурност. Когато те са решили да напуснат България и да търсят своята реализация в чужбина или своето образование, те са били мотивирани по някакъв начин и са оставили една обстановка. Особено тези, които заминават за по-дълго време. В България нещата се променят много динамично“, изтъква Милена Георгиева.

„Мога да ви кажа лично от моя опит, че това, което беше през 2016 година като тенденция на пазара на труда, ангажиментите, които ние имахме като изпълнителна агенция по отношение на нашите клиенти, търсещи работа, към безработните, картината вече е коренно променена. Има изключително нисък процент на безработица. Съответно профилът на лицата, които си търсят работа, е съвсем различен. Нашите клиенти са съвсем различни. Така че наистина динамични процеси се случват в България и пазарът на труда е изключително конкурентноспособен.“

Милена Георгиева е убедена, че подобни кариерни форуми дават възможност на хората, които през последните години са били извън България, да получат актуална картина на промените.

Кое може да привлече младите хора обратно? За Милена Георгиева това са „сигурност, спокойствие, сравнително ниски данъци и с евтин живот“.

„Сравнително евтин живот, особено ако се сравняват всекидневните разходи и консумативи, наеми, закупуване на жилище... Това е нещо, което може да привлече.“

Деница и Кристиян са следват мениджмънт в британската столица. Какво планират?

„В момента аз съм финална година и смятам да продължа образованието си тук. Не мога да кажа със сигурност дали ще остана тук, дали ще отида в някоя друга страна или ще се върна в България. Всичко зависи от предлаганите ми възможности. Миналото лято работих в България като стажант и останах с много добри впечатления за развитието на българския бизнес. Работих в много приятна среда от млади хора, които са завършили в чужбина и са се върнали, така че виждам, че това нещо наистина се случва в момента“, споделя Деница.

„Дори да съм само втора година бакалавър, смятам все пак да си продължа магистратурата някъде в чужбина, но като цяло идеята ми за бъдещето ми е, ако излезе възможност през следващите години, да се прибера в България, за да се опитам да работя там по квалификацията ми. За съжаление, ако не се получи, сигурно ще се наложи да се прехвърля някъде в чужбина, но силно се надявам, че ще ми се отвори добра възможност да продължа да работя по специалността си в България“, казва Кристиян.

Защо Деница и Кристиян са решили да дойдат да учат във Великобритания, а не в България?

„Аз лично, когато бях в гимназията, много държах да остана в България, но просто не успях да открия подходящ курс, който да ми даде образование, защото подборът на хора не е голям. Имаше много свободни места и можеха да влязат хора както с много ниски оценки, така и с много високи оценки, а това са хора от различни нива“, признава Деница.

„Аз също, завършвайки гимназия, имах идея да остана в България, но поради факта, че специалността „Маркетинг“ се предлага само в платения университет в Благоевград, някак си натежа за това, че трябва да отида в чужбина, както и поради факта, че чуждестранната диплома отваря повече възможности и е всестранно приета. Тежко ми е на сърцето, че нямаме толкова добра образователна система откъм университети и че в много от университетите в България е занижено качеството и нивото на преподаване и изпитване, но се надявам, че постепенно нещата ще се оправят и все по-малко българи ще се налага да излизат в чужбина, за да гонят образование“, подчертава Кристиян.

Темата проследете и в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51