Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Засега концертът на "Мистерията на българските гласове" е насрочен за 3 април

Снимка: Фейсбук

Хор "Мистерията на българските гласове" планира концерт на 3 април. Концертът ще е акапелен и засега се предвижда да се състои в Сити Марк Арт Център от 19 часа.

Предстои да излезе и нов албум на "Мистерията на българските гласове". Той ще се каза "Stanka/Shandai Ya". Албумът ще съдържа нови версии на песните от  "BooCheeMish", както и нови произведения, които преди това не са били записвани.

Лиса Джерард ще участва в две песни, потвърди в предаването "Графити по въздуха" Бояна Бункова, продуцент на хора.

Бояна Бункова работи и като юрист в Сан Франциско, САЩ. "И аз понякога се чудя откъде намирам тази енергия. Мисля, че е отговорност, голяма, защото знам, че не мога да излъжа хората, към които съм поела ангажимент и да се отнеса неотговорно спрямо тях. И друго, опитвам се да спортувам колкото мога. Това ми дава допълнителна енергия, колкото и странно да звучи това".

"Мистерията на българските гласове" участва в глобална кампания за климата. 

"През ноември месец (2019 година - бел. на ред.) бяхме във Франция на едно турне и ни поканиха, тъй като идеята беше да се включат много музиканти от цял свят и наистина страшно много артисти откликнаха на тази идея. Желанието беше да изпълним една песен - всички участници трябваше да изпълним една и съща песен, която е посветена разбира се на климата. Идеята беше по този начин да предизвикаме интереса на обединените нации и да се приеме нова резолюция на ООН за климата", изтъкна Бояна Бункова.

Усещането да си на сцена е много специално. За всички в хор "Мистерията на българските гласове" това е важно и им дава много голяма сила, твърди Бункова.

"И самата енергия, която идва от публиката, която е неповторима. И всеки, който е бил на сцена и е усетил това взаимодействие между артист и публика, отново иска да се върне и да го изживее..."

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
София Менар

Започна 13-ото издание на кинофестивала „София Менар“

В края на тази седмица започна 13-ото издание на кинофестивала „София Мен а р“. Над 30 премиерни заглавия ще бъдат показани изцяло онлайн до края на януари. Филмите са от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка и са наистина истории, които няма къде другаде да гледате.   Традиционно  „София Менар“ акцентира върху новото иранско..

публикувано на 17.01.21 в 06:33

Мисията на музиката в историята на Българското национално радио

Месец януари минава под знака на годишнина за Българското национално радио - с Наредба закон за радиото, одобрена с указ от Цар Борис III на 25 януари 1935 г. радиоразпръскването у нас става държавно. Тази дата се приема за рожден ден на БНР. По този повод в предаването "Сценична треска" на програма "Хоризонт" гостува Антоанета Радославова, която..

публикувано на 16.01.21 в 20:55
Диян Павлов -Джими

Художникът Диян Павлов превърна третия АРТ център в Плевен в нестандартно място за изкуство

В Плевен има едно нестандартно място за изкуство, което преди две години се превърна в третия АРТ център в града. Това място е общинската галерия "О`Писменехъ". В основата на идеята е художникът Диян Павлов-Джими, известен и с интерактивното представяне на възникването на писмеността в глобален аспект. В Плевен познават Джими като човек с..

публикувано на 16.01.21 в 17:14

Кремена Попова помага за развитието на талантливи деца

Вече 25 години в Арт школа „Гея“ към Общинския детски комплекс в Ловеч стотици деца изучават тайните на изобразителното изкуство. В края на ноември миналата година рисунка на десетгодишния Божидар Варчев намери място сред илюстрациите на най-новата книга на авторката на Хари Потър, Джоан Роулинг - „Икабог“. " Повечето деца са много..

публикувано на 16.01.21 в 16:03
Слава Иванова в студиото на програма „Христо Ботев“.

Фонд „13 века България“ обяви конкурс за български роман на годината

През 2021 година Националният дарителски фонд „13 века България“ отбелязва 40 години от създаването си. През това време фондът е обединил над 80 хиляди дарители от цял свят. За 10-и пореден път е обявен конкурс за националната литературна награда за български роман на годината. Тече срокът за кандидатстване. Условието е романът да е..

публикувано на 16.01.21 в 12:57

Герган Ценов: Големите явления в изкуството не подлежат на категоризация като съвременно и старомодно

Големите явления в изкуството не подлежат на категоризация като съвременно и старомодно - това, което ги прави действително валидни и значими, е че те не подлежат на фактора време. Достоевски, Толстой, Тургенев и цялата руска класика, заедно със западноевропейската класика, която е еднакво значима за мен, това се вижда и от книгата ми нещо,..

публикувано на 16.01.21 в 11:59

В памет на проф. Реса Колева

На 29 декември 2020 г. от този свят си отиде известната камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева. Много наши слушатели си спомнят многобройните концерти, които тя изнасяше из цяла България, нейното дело като успешен педагог, подготвил десетки певци, които се изявяват днес не само на нашите оперни сцени, но и по света. Достатъчно е..

публикувано на 15.01.21 в 17:07