Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата с увреждания остават без рехабилитация заради извънредните мерки

Център за социална рехабилитация и интеграция
Снимка: veliko-tarnovo.bg

Ограниченията, които извънредното положение налага, поставят в извънредно положение и родителите на деца с увреждания. Причината – ограничителните мерки засягат и рехабилитацията на децата им, която за някои е ежедневна. В центровете са въвели драконовски мерки за дезинфекция и отчитат намаляване на посещенията. Болници пък известяват родителите, че преустановяват клиничните пътеки за физикална рехабилитация и физиотерапия.

Детето на Николета е с детска церебрална парализа. Николета и съпругът и могат да си позволят в настоящата ситуация да работят от вкъщи. „Макар че е дете и не е толкова застрашен, ние се страхуваме за неговото здраве”, споделя майката.

„Но от друга страна пък прекъсваме рехабилитацията, която е наистина много важна. А тя трябва да е непрестанна и непрекъсната. Сега нямаме яснота колко време ще се наложи да го оставим вкъщи и как това ще се отрази всъщност на здравето. Поне три-четири на ден – гимнастика, има логопед, има психолог, има ерготерапия. За момента сме преустановили тези терапии.”

Николета е сигурна, че липсата на рехабилитация ще има последствия.

„Защото при тях си е важна системната рехабилитация, обслужването, работата с терапевти. И това си е доживотно и ежедневно. Ако става въпрос за седмица-две, да, може да се прекъсне, но при тази неясна обстановка става затруднена ситуацията. Много е трудно вкъщи да се рехабилитира такова дете, дори да има рехабилитатор, който дойде в къщи, да му платиш посещението в къщи. Не всеки има нужните неща, които са необходими за рехабилитация на такова дете. Все пак това са уреди…”, разказва още Николета.

Директорът на Специализирана болница за рехабилитация на ДЦП "Света София" доц. Иван Чавдаров казва, че въведеното извънредно положение го поставя в деликатна ситуация. И през маската обяснява, че работят съгласно инструкциите на оперативния щаб.

„Има разпореждане на Столична каса във връзка със заповед на Националната каса - лечебни заведения за болнична медицинска помощ, изпълняващи клинични пътеки в областта на физикалната медицина да преустановят плановият прием на пациенти. Аз съм изпратил писмо, с което питам заместник-министър Бойко Пенков, шефа на НЗОК и шефа на Столичната каса, както и копие до собствениците, което е Столична община, понеже болницата работи със специфичен ограничен контингент и прави ранна диагностика и комплексна рехабилитация, дали е взето предвид това и предназначение, когато е пусната съответната заповед”, обясни Чавдаров пред БНР и увери, че поне до края на тази седмица ще се работи.

Пациентите се редуцираха доста. От 100 легла, в момента има около 30 деца. Това е по преценка на родител, не може да накарам никой да дойде на сила. И питам дали да затворя плътно или да продължавам да работя, понеже обслужвам специфичен контингент. В момента сме в извънредно положение. Аз не мога да смятам нищо. Смятат началниците. Каквото ми кажат, това правя, защото ако не затворя, аз влизам в затвора”, посочи д-р Чавдаров.

„Нали знаете, че всички лекари сме военни от запаса. Болницата съм казал - работя с дежурния екип в момента, голяма част от персонала съм го пуснал, защото няма натовареност. Не мога да им плащам заплати. Така че работя според ситуацията. Каквото ми каже щабът. От другите градове не знам каква е ситуацията и всяко едно транспортиране на дете е свързано с риск, така че засега сме спрели приема. И това също сме го обявили”, подчерта специалистът.

Работим в извънредна ситуация. Страх ме е да персонала, страх ме е за себе си, страх ме е за семейството. Но работим, защото искаме да си обслужваме пациентите. Ако министерството каже „Затваряйте докрай“ – затваряме, щрак – край.”

Николета, чийто син е с церебрална парализа, споделя своите впечатления, че болниците и центровете за деца с увреждания спазват правилата за хигиена.

„Те разполагат и с бактерицидни лампи. В последната седмица виждах, че се пускат. Все пак е болнично заведение и се спазват необходимите предписания. Така че мисля, че там децата са малко по-защитени. А и специалистите са с опит.”

Затова се надява „хората, които имат отношение по въпроса, да помислят дали реално как да продължат децата рехабилитацията, защото за тях е важна и едно такова дългосрочно спиране ще има доста негативен отенък в цялата работа”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път.  Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05