Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Венков: КПП-та към ромските махали отправят опасното послание, че хората от малцинствата не са част от нацията

Огнян Исаев: Здравните медиатори в ромските квартали не разполагат със защитно облекло

Стена огражда ромския квартал във Видин от влаковата линия
Снимка: Радио ВИДИН

Спешни екипи съвместно с Българския червен кръст да работят с ромските общности у нас е едно от предложенията за намаляване на риска от разпространение на коронавирус.

"Към момента здравните медиатори са част от оперативните щабове в общините. И това е от няколко дни. Те активно работят на терен, предоставят информационни материали, дават насоки на хората. Също така там, където има възможност, предоставят дезинфектанти. Но много е важно да се каже, че те не разполагат с необходимото защитно облекло, с маски, с дезинфектанти, т.е. това, с което разполагат е с лични ресурси", обясни пред "Хоризонт" Огнян Исаев, директор на програма "Образователни възможности и постижения" в Тръст за социална алтернатива.

Тръст за социална алтернатива ще осигури финансова подкрепа на Националната мрежа на здравните медиатори, за да се снабдят с предпазни средства, необходими за работа на терен. "И може би в кварталите, където са изключително гъсто населени, може би е добре да се поставят дезинфектанти на публични места", предложи Исаев.

Предложението да се поставят контролно-пропускателни пунктове отправя опасно послание, че хората от малцинствата не са част от нацията, коментира антропологът д-р Никола Венков. Подобно послание към ромските махали е лош знак в момент на криза, който изисква национално единение.

"Такива сигнали наистина има вече през последните 10 години, но този е особено силен и решаващ за бъдещето ни заедно, защото се случва в момент, когато изглежда, че ние откриваме обществения договор между народ и власт, и последните започнаха да показват, че действително за тях има значение добруването на народа", допълни антропологът.

"Нацията започна да преоткрива своята заедност, както и целият свят всъщност, за това, че си стоим вкъщи, в това, че се притесняваме дали има консерви в магазина, в това, че в 21 часа всички излизаме да аплодираме по балконите..."

Много от жителите на ромските квартали, до които са достигнали посланията на оперативния щаб, приемат опасността много сериозно, увери Никола Венков. 

Около 80 процента от хората в ромските квартали спазват мерките като такова е съотношението и в центъра на големите градове, където продължават да се разхождат възрастни хора и младежи.

"Къде сте виждали със сапун хората от самия квартал да си мият улиците, а това се случва на една улица в квартал Столипиново" сподели Никола Венков.

Според Огнян Исаев кризисната ситуация с вируса отправя и ново предизвикателство към ромските деца, които съвсем не могат да ходят на училище.

Двете мнения чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В ромските квартали медиатори следят за хора, завръщащи се от чужбина

В предаването "Хоризонт до обед" Петко Асенов от Световната ромска организация в България коментира, че много от ромите не са наясно с епидемията за коронавируса. „ Голяма част от хората в нашите ромски квартали не знаят нищо . Не са уведомени. Те..

обновено на 19.03.20 в 18:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател...

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check"...

публикувано на 15.04.24 в 06:40